Pretraga

Sanacijski upravitelj SC-a odgovorio na pitanje hoće li poskupjeti studentski domovi i prehrana te komentirao aferu ‘Di su kolači?’

A- A+

U zagrebačkom SC-u provedena je revizija poslovanja i izvanredna kontrola utroška namirnica u proizvodnji kolača, koja je utvrdila negativne financijske razlike između naručenih namirnica koje su trebale biti servirane studentima i stvarne količine proizvedenih obroka. To je prouzrokovalo štetu od nekoliko stotina tisuća kuna, a iz Ministarstva znanosti i obrazovanja najavljeno je prosljeđivanje slučaja DORH-u. O aferi je jutros, gostujući na N1 televiziji, govorio sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak. Osvrnuo se i na pitanje oko mogućnosti poskupljenja studentskih domova i prehrane, sada kada Ministarstvo ne planira ‘upumpavanje’ novih milijuna u sanaciju SC-a.

Mirko Bošnjak|screenshot: N1

Kako je sanacijski upravitelj zagrebačkog SC-a, Mirko Bošnjak, kazao za N1, nije zadovoljan što se posljednjih tjedan dana o SC-u piše na način na kakav se pisalo, jer SC funkcionira normalno, a studenti jedu sigurno i zdravo te spavaju na kvalitetnom smještaju.

– Ovaj događaj koji se dogodio, to je zabrinjavajuća činjenica. No kako je izvjesno da će se time baviti nadležne institucije države ja bih pričekao da one obave svoj posao pa će se SC onda očitovati. I radnici i sindikati i ja osobno podržavamo da to treba istražiti. Ja sam sukladno Zakonu o radu i svojim ovlastima, kad sam od nadležnih službi i suradnika dobio određene informacije, postupio u smislu da sam zatražio očitovanje svih u lancu odgovornosti, kazao je sanacijski upravitelj Bošnjak za N1.

Nema razloga za poskupljenje usluga studentskog standarda’

Izdvojeni članak

Možda je rješenje servirati čokoladice i pudinge: U SC-u nestajao materijal za kolače pa se pokreće istraga

Priznaje da je zatečeno je da je vrsta orašastih plodova potrošena daleko više u odnosu na broj proizvedenih kolača, te kako preliminarni izvještaji o gubicima u sektoru prehrane govore o nastanku štete od nekoliko stotina tisuća kuna.

– Pokrenuta je procedura kad smo došli do saznanja. Svako mjesto troška s prehrambenim artiklima mora voditi knjigu dnevnog obračuna potrošnje namirnica. A kroz proizvedeni broj obroka se vidi utrošak sirovina. Imamo saznanja da neke dokumentacije nema ili nije vođena pa se postavlja pitanje zašto toga nema i tako dalje, kaže Bošnjak za N1.

Dodaje, ove godine planira završetak sanacije, SC više nije u minusu i prihodima može pokrivati rashode, a za 2018. u državnom proračunu nisu ni planirana sanacijska sredstva. Podsjetimo, do sada je država za sanaciju zagrebačkog SC-a izdvojila 150 milijuna kuna. Stoga se postavlja pitanje hoće li zbog izostanka milijunskih injekcija MZO-a ove ili sljedeće godine porasti cijena smještaja i prehrane studenata.

– Ja vjerujem, ukoliko nastavimo ovom dinamikom koju smo u sanaciji započeli i završimo taj proces restrukturiranja onako kako smo krenuli, sadašnji pokazatelji su, ja bih rekao, vrlo dobri. Nema razloga za poskupljenje usluga studentskog standarda. Jedino ukoliko se dogode ozbiljni poremećaji na tržištu namirnica koji su glavni u strukturi kalkulacije cijene studentskog obroka. Ja za sada u tome zaista ne vidim opasnost za studente i studentski standard, ocjenjuje Bošnjak.

Nastavlja, današnji model financiranja studentskog standarda u Hrvatskoj jedinstven je u Europskoj uniji, ali to nužno ne znači da je loš.

– Ima on i dobrih strana. Danas još uvijek prosječna siromašna hrvatska obitelj može za svoje dijete, ako je redovan student, dobiti studentski dom, i poslati ga studirati, recimo, u glavni grad Hrvatske. I to je dobra strana ovog našeg današnjeg modela, kaže Bošnjak.

Bošnjak: Catering je knjigovodstveno odvojen od subvencioniranog dijela

Izdvojeni članak

Sindikati: ‘Dok se javnost zabavlja kolačima, sanacijska uprava SC-a ne daje informacije gdje je nestalo 150.000.000 kuna poreznih obveznika RH’

Objavili smo danas priopćenje Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske, koji Bošnjaka terete za nepropisno poslovanje službe cateringa.

– Sva hrana za catering priprema se u restoranima u kojima bi zaposleni trebali pripremati hranu za studente, a trošak se knjiži na prehranu. Sve namirnice koje se utroše na catering knjiže se na prehranu kao da su utrošene za studentsku prehranu, tvrde članovi spomenutog Sindikata.

Bošnjak, pak, tvrdi suprotno.

– U SC-u postoji ugostiteljstvo kao dio djelatnosti koja je nesubvencionirana i tu radi 30, 40 ljudi. Kako su ti ugostiteljski objekti vrlo niskog prometa, došli smo u situaciju da bi ti ljudi mogli postati tehnološki višak. Procijenio sam da je bolje da se bavimo cateringom, to imaju svi studentski centri. Sve ono što nije subvencionirani obrok se stavlja opet u prihode studentskog standarda. To nije d.o.o. niti ide u nečiji džep. Mi kada namirnicu koju proizvedemo za catering ona se knjigovodstveno odvaja od subvencioniranog dijela, kazao je sanacijski upravitelj za N1.