Pretraga

SC objavio oglas firme koja piše akademske radove: Opravdanje upravitelja je baš bizarno

A- A+

Dosta je nezgodno kad javna institucija, k tome pod okriljem sveučilišta, objavi oglas za posao tvrtke koja prodaje usluge pisanja završnih, diplomskih i doktorskih radova. Upravo to se ‘dogodilo’ zagrebačkom Studentskom centru koji, u trenutku pisanja ovog teksta, još uvijek drži oglas za posao tvrtke Multi Internet Solutions. Upravitelja SC-a Mirka Bošnjaka pitali smo zna li koje usluge spomenuta tvrtka nudi te hoće li, nakon što smo ga upoznali s detaljima, maknuti oglas. Dao nam je baš bizaran odgovor.

Foto: Pixabay | srednja.hr

Multi Internet Solutions. Naziv je to tvrtke, jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, u vlasništvu Zorana Komljenovića, a osnovana je početkom svibnja ove godine. Kako ističu na brojnim oglasima po društvenim mrežama, nude pomoć pri pisanju svih vrsta radova – od onih seminarskih i specijalističkih pa do diplomskih, čak i doktorskih disertacija.

Studentski centar ih reklamira

Student servis zagrebačkog SC-a, osim što nudi usluge posredovanja pri studentskom radu, objavljuje i oglase za poslove na kojima se traže studenti. Na svojim su stranicama tako prikazali i oglas spomenute tvrtke. Iako u oglasu objavljenom na Student servisu izričito ne stoji da tvrtka prodaje pisane radove svih vrsta, u opisu posla za koji se traži student navode “pomoć pri pisanju elektroničkih publikacija i radova i lektoriranje”. Unatoč tomu taj se oglas našao na stranicama zagrebačkog SC-a, javne institucije i sastavnice Sveučilišta u Zagrebu.

Oglas na stranicama Student servisa zagrebačkog Studentskog centra

Na njihovim smo stranicama oglas primijetili još jučer, nakon čega smo sanacijskom upravitelju Mirku Bošnjaku poslali pisani upit. Zanimalo nas je znaju li, uopće, ljudi iz Student servisa da tvrtka prodaje usluge pisanja radova umjesto studenata, što se etičkim kodeksima pri visokim učilištima smatra znanstvenim nepoštenjem i nečasnim radnjama. Pitali smo ga i hoće li, sada kad smo ga upoznali s detaljima tvrtke čiji oglas objavljuju, izbrisati spomenuti oglas za posao. Osim toga, upitali smo i kakvu to poruku šalje studentima.

‘Vrsta posla u oglasu je sukladna registriranim djelatnostima’

Na naša pitanja, Bošnjak je dao dosta bizaran odgovor. Upravitelj nam je prvo naveo sve djelatnosti za koje je tvrtka Multi Internet Solutions registrirana pri Trgovačkom sudu sukladno zakonima, a onda ponudio dosta labavo opravdanje za činjenicu da se oglas za posao te firme našao na stranicama Student servisa.

– Vrsta posla koju je Naručitelj posla naveo u oglasu je sukladna registriranim djelatnostima, rekao je Bošnjak.

Bošnjaka smo, valja naglasiti, upoznali s tim da direktor i vlasnik firme Zoran Komljenović po društvenim mrežama dijeli oglas za posao pisanja radova svih vrsta u toj tvrtki. Štoviše, u upitu smo mu poslali i screenshot objave, koji možete vidjeti ispod, iz kojeg je jasno da tvrtka Multi Internet Solutions zapravo piše radove – i to ne samo završne, specijalističke, seminarske – već i diplomske te čitave doktorske disertacije. Naime, vlasnik firme u oglasu za mail adresu, dosta indikativno, navodi [email protected]. Bez obzira na to, sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak na naša pitanja o tome hoće li maknuti oglas sa stranica, kao ni kakvu poruku to šalje studentima, nije rekao ni riječi.

Upit smo poslali i na gore spomenutu gmail adresu. Zanimalo nas je na što se “pomoć pri pisanju radova” odnosi. Osim toga, pitali smo i znaju li da se po pravilnicima i etičkim kodeksima pisanje radova umjesto studenata smatra znanstvenim nepoštenjem i nečasnom radnjom. Do zaključenja ovog teksa nismo dobili odgovor.

‘Svi radovi koje pišemo radimo od nule’

Posjetili smo i web stranicu koju vlasnik i direktor tvrtke spominje u svojim oglasima. Odmah na naslovnici nailazimo na hrpu zanimljivih informacija. Tu se uopće ne spominje pomoć pri pisanju akademskih radova, već se ti radovi – po sebi – navode kao usluge, a naglašeno je da se pišu “od nule”.

– Diplomski radovi, magistarski radovi, završni radovi, eseji, maturalni radovi, seminarski radovi, specijalistički radovi, doktorske disertacije, poslovni taskovi, powerpoint prezentacije, statistički radovi su neke od usluga koje imamo u ponudi. Svi radovi koje pišemo radimo od nule što znači da je Vaš rad napravljen isključivo od literature koja nije obrađivana, te nećete imati problema u Vašoj tvrtki, školi ili fakultetu radi copy-paste radnji koji su uobičajena navika kod izrade radova i najčešći razlog vraćanja rada na doradu od strane mentora, stoji na web stranici.

U nastavku teksta navodi se kako radove pišu sektorski stručnjaci, no do dolaska u ruke naručitelja rad prolazi nekoliko razina pa tako i “revizora plagijatstva”.

– Dogovor se temelji na povjerljivosti, koja se apsolutno jamči svakom našem klijentu, te je dio zajamčene kvalitete poslovanja. Ne možemo jamčiti da će Vam naši radovi donijeti samo odlične ocjene, jer se radovi ocjenjuju vrlo subjektivno. Međutim, možemo jamčiti da su naši radovi pisani najvišim standardima pisanja zbog procesa pomoću tri neovisna izvora za dovršetak posla (odnosno, akademski pisac, urednik i revizor plagijatstva), stoji na naslovnici stranice.

U cijenu je, ističu na stranici, lektoriranje i besplatna provjera kvalitete rada. U tom aspektu pomoću posebnog programa provjeravaju i je li naručeni rad, koji je izradio netko iz tvrtke, plagiran.

– Nakon što su naši pisci dovršiti nacrt rada ili istraživanja koji ste naručili , isti se proslijeđuje našem uredniku za daljnju doradu i lekturu. Nakon što je završena revizija (odnosno uređenje i korektura rada), originalnost rada se konačno provjerava plagijat programom pomoću softvera turnitin. Naime u današnje digitalno vrijeme kada mentori koriste plagijat programe kao metodu provjere autentičnosti studentskih radnji, ne smije se ostaviti ni najmanjeg mjesta grešci. Ovaj sustav će također provjeriti bilo kakve pravopisne pogreške pomoću ETS tehnologije. Potrebno je imati na umu da je taj proces predviđen za sve usluge pisanja koje nudimo, stoji na stranici.