Pretraga

SC tek sada ukinuo mjeru za domove donesenu u koroni: Studente upozorili i na važno pravilo

A- A+

Još na početku pandemije koronavirusa Studentski centar u Zagrebu donio je odluku prema kojoj su studentima u domovima bili zabranjene posjete. Iako su iz SC-a još u studenom govorili da je ta odluka još uvijek na snazi ‘zbog sigurnosti stanara i imovine’, sada je ta odluka konačno ukinuta.

Studentski dom Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Tijekom pandemije brojne su ustanove donijele razne mjere, a među njima posebne i studentski centri za svoje studentske domove.

Posjete u studentskim domovima opet dozvoljene, ali studenti moraju poštivati važno pravilo kod noćenja

Među mjerama koju je donio Studentski centar Zagreb bila je i ona da je izvan snage stavljen članak 15. koji je glasio da ‘stanar studentskog doma može primati posjete u sobe uz suglasnost drugog stanara’. Ovih dana mjera je konačno ukinuta i studenti koji žive u domovima sada konačno ponovno mogu primati posjete.

No, iz SC-a u Zagrebu studente su podsjetili i na važan uvjet – da studenti mogu primati posjetitelje na noćenje do pet dana mjesečno, uz pisanu suglasnost drugog stanara i obveznu prijavu na porti doma. Kako navode iz SC-a, ako stanar ne prijavi posjetitelja čini ‘teži disciplinski prijestup zbog čega se izriču disciplinske mjere iz članka 35. domskog reda.’

Izdvojeni članak
Studentski dom Stjepan Radić (3)

U domovima i dalje zabranjene posjete: SC tvrdi da je to zbog sigurnosti stanara i imovine

SC se u studenom pravdao da je mjera na snazi zbog sigurnosti stanara i domovine

Konkretno, namjerno kršenje pravila prijave noćenja osobe koja nije stanar doma smatra se težim disciplinskim prijestupom za koji se može izreći mjera isključenje iz doma za cijelo vrijeme studiranja i gubitak prava na cijelo vrijeme studiranja.

Većina mjera donesenih za vrijeme pandemije u Hrvatskoj ukinuta je još tijekom proljeća 2022. No ne i ova vezana uz posjete u zagrebačkim domovima, zbog čega su se studenti nerijetko i javno bunili. O nezadovoljstvu studenata po tom pitanju zadnji put smo pisali u studenom 2022. godine. Iz SC-a su tada rekli da će ukidanje mjere ovisiti o epidemiološkoj situaciji ‘odlukama nadležnih tijela i procjeni sigurnosti u studentskim domovima’. Mjeru zabrane posjeta u SC- su još do prije par mjeseci branili i time da je njenim uvođenjem navodno na višu razinu podignuta osobna sigurnost stanara i imovine.