Pretraga

SC Varaždin promijenio je detalj u svom imenu: Doznali smo zašto i je li pravopisno ispravno

Studentski centar Varaždin promijenio je svoje ime u Studentski centar u Varaždinu. Izvijestili su tako nedavno na svojim internetskim stranicama, točnije na posebnoj press konferenciji gdje su predstavili i novu adresu te novi logotip. Doznali smo zašto je takva promjena imena bila nužna i što kaže pravopis.

Studentski centar u Varaždinu

Studentski centar u Varaždinu | foto: SC u Varaždinu

Studentski centar Varaždin više ne postoji. Sada djeluje Studentski centar u Varaždinu s novom adresom te novim logotipom. Promjena je to predstavljena nedavno na posebnoj press konferenciji, a od ravnatelja tog SC-a Nenada Milijaša doznali smo zašto je promijenjeno ime.

Prema pravopisu dopuštena oba zapisa

– Uskladili smo Statut s novim Statutom Sveučilišta u Zagrebu, gdje su između ostaloga u članku 11. navedeni nazivi svih studentskih centara  ostalih sastavnica Sveučilištu u Zagrebu, tako da svima iza ‘Sveučilište u Zagrebu Studentski centar’ piše ‘u’ – ‘u Sisku’, ‘u Varaždinu’ ili ‘u Zagrebu’, kazao nam je Milijaša.

Bi li pravopisno bolje bilo reći Studentski centar Varaždin ili Studentski centar u Varaždinu pitali smo Institut za hrvatski jezik. Kazali su nam kako je u hrvatskom standardnom jeziku dopušten i jedan i drugi zapis.

– Dakle, pravilno je pisati i s prijedlogom i bez prijedloga ‘u’ uz ime grada. Zapis s prijedlogom ‘u’ puni je, duži zapis, a zapis bez prijedloga ‘u’ skraćena je formula koja se često primjenjuje u imenima javnih ustanova i objekata kad uz njih kao područna odrednica dolazi ime grada, gradske četvrti i slično, na primjer Strukovna škola Sisak i Područni ured Črnomerec, rekli su nam s Instituta za hrvatski jezik.

Izdvojeni članak
deklinacija trešnjevka

Je li pravilno pisati ‘na Trešnjevki’ ili ‘na Trešnjevci’? Evo što o deklinaciji naziva tog kvarta kaže pravopis

Trebamo li studentski centar pisati velikim ili malim slovom?

Kada studentski centar postaje službeno ime, dodali su, pravilno je pisati Studentski centar te se samo prva riječ piše velikim slovom, a riječ centar malim. Tako je pravilno pisati Studentski centar u Zagrebu ili Studentski centar Split.

– Ti su zapisi potvrđeni i u Rječniku velikoga i maloga početnog slova IHJ-a objavljen u ožujku 2022., 500. stranica. U imenima studentskih centara: Studentski centar/SC Split, Studentski centar/SC u Osijeku i Studentski centar/SC u Zagrebu, zaključili su s Instituta za hrvatski jezik.