Pretraga

Od šegrta do stručnog pristupnika: Sveučilište u Zagrebu možete upisati i ako ste završili samo trogodišnju školu

A- A+

Od trogodišnje škole do diplome Sveučilišta u Zagrebu puno je kraći put no što možete pretpostaviti. Bez polaganja četvrtog stupnja, ispita mature ili prijemnih, taj put možete prevaliti. Na Metalurškom fakultetu u Sisku, koji je u sklopu zagrebačkog sveučilišta, postoji kratki stručni studij Ljevarstva. Za upis na taj studij dovoljno je, ni više ni manje, imati valjanu diplomu trogodišnje strukovne škole. Zvuči nevjerojatno, no kada pogledamo zakone, sve je savršeno legalno.

Foto: Ivan Klindić | www.ivanklindic.info

Ako ste mislili da su sveučilišta na samom vrhu visokoobrazovnog lanca, da su to institucije na kojima se obrazuju ipak nešto bolji učenici, da trebaju godine i godine školovanja do sveučilišne diplome – varate se.

Od kuhara do stručnog pristupnika

Na Sveučilište u Zagrebu, ono najveće u Hrvatskoj, direktno možete doći nakon završetka neke trogodišnje škole. Precizno, radi se o ‘sveučilišnom stručnom studiju Ljevarstva’ na Metalurškom fakultetu u Sisku.

Iako je sam naziv već podosta zbunjujuć jer studij ne može istovremeno biti sveučilišni i stručni, na stranicama Fakulteta objašnjeno je o kakvom se programu radi. Radi se o kratkom stručnom studiju u trajanju od 2,5 godine kojim se ukupno stječe 150 ECTS-a.

Uvjeti upisa na taj studij zaista su minimalni. Dovoljno je da imate završenu trogodišnju srednju školu, primjerice zanimanja poput kuhar, konobar ili frizer. Prijavite se na natječaj, upišete studij i za dvije i pol godine ste stručni pristupnik. No, ne baš bilo kakav jer vašu diplomu izdaje Sveučilište u Zagrebu.

Sve je zapravo legalno

Svima koji nisu potanko upoznati s propisima, ovo zvuči nevjerojatno. No, kada ih pregledamo jasno nam je da je sa studijem Metalurškog fakulteta, kao i uvjetima upisa na isti – pravno gledano – sve u redu.

Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju u članku 74. navodi tri vrste stručnog obrazovanja, među kojima i kratki stručni studij. Kratki stručni studij, navodi se u Zakonu, traje od dvije do dvije i pol godine, a završetkom se stječe između 120 i 150 ECTS-a. Takav je studij Ljevarstva na Metalurškom.

Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, među ostalim, definira razine na kojima se nalaze stečene obrazovne kvalifikacije. Kratki stručni studij, odnosno kvalifikacija stručnog pristupnika nalazi se na razini 5 HKO-a. Uvjet pristupanja na studij kojim se stječe ta kvalifikacija jest posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 4.1. Razina 4.1. odgovara kvalifikaciji stečenoj završetkom srednje škole u trajanju tri godine ili više od tri godine, a kraće od četiri godine.

Pristupnik je najniža razina visokog obrazovanja

Valja naglasiti da je razina 5, odnosno kratki stručni studij kojim se stječe kvalifikacija stručnog pristupnika zapravo najniža razina kvalifikacije koja se može steći u visokom obrazovanju. Klasični preddiplomski studiji, bili stručni ili sveučilišni, kojima se stječe titula stručnog, odnosno sveučilišnog prvostupnika, nalaze se na razini 6. Kao takvima, ne može im se pristupiti osim sa završenom četverogodišnjom školom ili gimnazijom te položenim obveznim ispitima državne mature.

Prema središnjim propisima koji reguliraju studiranje te razine stečenih kvalifikacija, upisivanje studija Ljevarstva na Sveučilištu u Zagrebu, isključivo s prethodno završenom trogodišnjom školom, u potpunosti je u redu. Možda nevjerojatno, ali zakonito.