Pretraga

Sindikat traži povišicu za nastavnike i znanstvenike na fakultetima: ‘Novac sigurno nije problem’

A- A+

Nakon što je Vlada odlučila velikoj većini zaposlenih u javnim i državnim službama povećati plaće, danas se oglasio Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Traže da se nastavnicima i znanstvenicima u visokom obrazovanju i znanosti također povećaju plaće i to za 60 eura kao i u državnom i javnom sektoru. Istaknuli su kako, s obzirom na višak proračuna ostvaren prošle godine, novac za tu namjenu sigurno nije problem jer je riječ o relativno malenom broju zaposlenika.

zgrada sveučilišta u zagrebu i novčanice eura

Foto: srednja.hr

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja poslao je priopćenje u kojemu izražavaju nezadovoljstvo izostavljanjem nastavnika i znanstvenika u visokom obrazovanju i znanosti s popisa zaposlenika koji će dobiti dodatak na plaću koji je Vlada ovog tjedna obećala za 219 tisuća zaposlenika u državnom i javnom sektoru.

– Nakon što je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković jednostranom odlukom Vlade odlučio velikoj većini zaposlenih u javnim i državnim službama povećati plaće, nastavnici i znanstvenici u visokom obrazovanju i znanosti pitaju se što su oni skrivili da je njih izuzeo iz tog plana. Žive li oni u nekoj drugoj zemlji u kojoj nema inflacije i druge plaće ne rastu dvoznamenkasto?, navode iz Sindikata.

‘Ovim potezom Vlada ih stavlja u najnepovoljniji položaj u odnosu na ostale segmente javnih službi’

Dodali su kako oni u potpunosti podržavaju odluku Vlade da se plaće zaposlenima u javnim i državnim službama povećaju u što kraćem roku, ali da je neprihvatljivo što se u potpunosti isključuju profesori i znanstvenici na fakultetima i znanstvenim institutima.

– Bez tih zaposlenika visokoškolska nastava i znanost nisu mogući. Ovim potezom Vlada ih stavlja u najnepovoljniji položaj u odnosu na sve ostale segmente javnih službi. Njihove su plaće prošle godine snažno zaostale za dinamikom kretanja plaća u privredi, a taj se trend ove godine i intenzivirao. Prosječno povećanje plaća u privredi u prva četiri mjeseca iznosi 14 posto, a oni su dobili povećanje osnovice od svega dva posto u svibnju ove godine, ističu iz Sindikata.

Izdvojeni članak
šarene stolice u predavaonici na fakultetu

Koliko zarađuju profesori na faksu? Ovo su plaće za ožujak 2023., uvjerljivo najmanje imaju – asistenti

Sindikat očekuje reakciju Ministarstva znanosti i obrazovanja

Upozorili su da je ovim isključenjem od strane Vlade njihova pozicija degradirana i u odnosu na druge dijelove javnih službi.

– Djelovanjem Vlade, koeficijent za početnička radna mjesta istih kompetencija u sustavu zdravstva je za 30 posto veći, a uz to je i napredovanje u plaćama bitno brže. Ovakav tretman najobrazovanijeg dijela društva nema racionalnog, ekonomskog ni političkog obrazloženja. Očekujemo reakciju Ministarstva znanosti i obrazovanja koje mora voditi brigu o komparativnoj poziciji zaposlenih u sustavu.

Izdvojeni članak
stolica u učionici

MZO nam je dao podatke: Ovo su prosječne i najveće plaće učitelja i nastavnika za travanj 2023.

‘S obzirom na višak proračuna, novac za tu namjenu sigurno nije problem’

Uz to, ističu, budući da premijer proširenje povišica na sve zaposlene na sastanku sa sindikatima nije odbio, očekuju da će Vlada u narednim danima povećanje plaća za 60 eura proširiti i na sva znanstvena i znanstveno-nastavna radna mjesta u visoko obrazovnom sustavu.

– S obzirom na višak proračuna ostvaren prošle godine te pozitivna fiskalna kretanja u ovoj godini, novac za tu namjenu sigurno nije problem jer je riječ o relativno malenom broju zaposlenika. Plan Vlade o povećanju plaća koji ne uključuje sve članove Sindikat ne smatra ispunjenjem zahtjeva za rast plaća koji je iznesen u okviru pregovora za granski kolektivni ugovor. U slučaju da Vlada znanstvenike i profesore propusti tretirati na adekvatan način, Sindikat će poduzeti sve aktivnosti koje od njega zatraže članovi u interesu zaštite njihovog položaja, poručili su iz Sindikata.

Izdvojeni članak
vrtić

Zaposlenicima u zagrebačkim vrtićima rastu plaće: Iduće godine zapošljava se 550 odgojitelja

Kolike su uopće plaće profesora na fakultetima?

Podsjetimo, iz MZO-a su ustupili podatke o prosječnim i medijalnim plaćama profesora na faksu za ožujak 2023. godine. Prema tim podacima, najmanje plaće imaju asistenti čija je prosječna neto plaća 1.041 euro, a medijalna neto plaća 1.016 eura.

Oni najstariji u sustavu, redoviti profesori u trajnom izboru, imaju prosječne neto plaće u iznosu od 2.575 eura, koliko iznosi i medijalna plaća. Detaljniju analizu plaća nastavnika i znanstvenika na fakultetima možete pročitati na ovoj poveznici.