Pretraga

Zaposlenicima u zagrebačkim vrtićima rastu plaće: Iduće godine zapošljava se 550 odgojitelja

A- A+

Prije više mjeseci Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je rezultate javnog poziva za dogradnju vrtića vrijednog 1,2 milijarde kuna. Sredstva su odobrena za 255 projekata, od čega najveći broj njih provodi Grad Zagreb. Povećanjem broja dječjih vrtića u Zagrebu će rasti i potreba za odgojiteljima. Grad je odlučio povećati koeficijent djelatnicima gradskih vrtića za šest posto, čime im već od lipnja raste plaća. Onima koji studiraju rani predškolski odgoj i obrazovanje grad dodjeljuje stipendije, a iduće godine raspisat će se natječaj za zapošljavanje 550 odgojitelja u gradskim vrtićima.

vrtić

Ilustracija: Pexels

Kako smo izvijestili još u siječnju, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo rezultate javnog poziva vrijednog 1,2 milijarde kuna za dogradnju vrtića. Sredstva su odobrena za 255 projekata. Kako je početkom godine rekao gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, u Zagrebu je na europske fondove prijavljen 21 projekt, a odobreno je njih 16. Dio će se financirati europskim novcem, dio, zbog formule Ministarstva, iz gradskog proračuna.

Otvaranje novih vrtića povlači sa sobom i pitanje kadra. Predstavnici Grada Zagreba, predvođeni zamjenicom gradonačelnika Danijelom Dolenec i pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Lukom Jurošem u Dječjem vrtiću Sunčana ovih su se dana sastali s ravnateljicama i ravnateljima dječjih vrtića Grada Zagreba.

Od 1. lipnja zaposlenicima vrtića u Zagrebu rastu plaće

Kako je priopćeno iz Grada, Dolenec i Juroš ravnateljima su predstavili planove gradske uprave cilj kojih je osigurati dostupnost dječjih vrtića svoj djeci u Gradu Zagrebu u najkraćem mogućem roku – počevši od investicija u izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju dječjih vrtića do ulaganja u ljude i materijalne uvjete rada.

– Ulaganja u izgradnju i dogradnju vrtića ove uprave najveća su u povijesti Grada Zagreba. Međutim, ulaganja u izgradnju trebaju pratiti i ulaganja u ljude. Dječji vrtići ne bore se samo s nedostatkom kapaciteta, već i sve teže pronalaze djelatnike. Upravo zato, pripremili smo sveobuhvatni paket mjera kojim želimo podignuti interes i privlačnost zapošljavanja u dječjim vrtićima. Studij ranog i predškolskog odgoja uvrstili smo u gradske stipendije za deficitarna zanimanja, a sa sindikatima u predškolskom odgoju i obrazovanju danas smo potpisali aneks Kolektivnom ugovoru kojim se koeficijenti svih djelatnica i djelatnika u gradskim dječjim vrtićima od 1. lipnja uvećavaju za šest posto, istaknula je Dolenec.

Podsjetimo, još su u listopadu predškolski sindikati i udruge s odgojiteljima iz svih krajeva Hrvatske prosvjedovali su u Zagrebu. Kao povod su naveli preopterećenost i nedostatak odgojitelja, neprimjerene prostora i neujednačene plaće. Ministarstvo znanosti i obrazovanja tada je uputilo poziv osnivačima dječjih vrtića, posebno gradonačelnicima Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, od kojih su tražili da provjere eventualna kršenja Zakona. Tada su iz MZO-a upozorili i da zaposleni u vrtićima moraju imati plaće jednake plaćama nastavnika u osnovnim školama, te da protiv poslodavca koji to krši djelatnici mogu pokrenuti sudske tužbe.

Izdvojeni članak
prosvjed odgojitelja 4

Održan veliki prosvjed odgojitelja, Ministarstvo poručilo: ‘Moraju imati plaće jednake kao zaposleni u osnovnim školama’

Iduće godine zapošljava se 550 odgojitelja u zagrebačkim vrtićima

Dolenec je na sastanku rekla i kako su u Gradu svjesni da je jedan od uzroka manjka privlačnosti zanimanja odgojitelja bila nesigurnost radnog mjesta i rad na određeno. Kaže kako žele prestati s tom praksom, a najavljuje i nova zapošljavanja u narednih godinu dana.

– U dječjim vrtićima trenutno je na određeno zaposleno 500-ak odgojitelja. U sljedećih godinu dana, gradski dječji vrtići raspisat će natječaje za 550 odgojitelja, na neodređeno, čime ćemo u potpunosti ukinuti rad odgojitelja na određeno ili ga svesti na nužni minimum. Uz sve to, sve jasličke skupine ekipirat ćemo pomoćnim radnicima za njegu, skrb i pratnju, kako bismo dodatno podignuli standard i olakšali uvjete rada, rekla je Dolenec, istaknuvši pritom kako vrijednost spomenutog paketa mjera povećanja plaća i novih zapošljavanja na godišnjoj razini iznosi 10 milijuna eura.

Kako je priopćeno iz Grada,  ravnateljima vrtićima raspravljene su i dvije odluke koje se nalaze na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine idući tjedan – Odluka o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće te Odluka o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb od roditelja/skrbnika-korisnika usluga, a dogovoren je i okvirni hodogram i kalendar predstojećih upisa u dječje vrtiće za sljedeću pedagošku godinu.