Pretraga

Slučaj Filozofski for dummies: Krizu objašnjavamo kroz 6 najbitnijih točaka

A- A+

Prije mjesec dana otpočela je nova kriza na Sveučilištu u Zagrebu. U centru je te krize Filozofski fakultet, no stvar je vrlo brzo postala prvoklasno političko i pravosudno pitanje. Teško je, zapravo, upratiti što se sve dogodilo. Krizu na Filozofskom u ovom tekstu stoga objašnjavamo kroz šest najbitnijih točaka.

Foto: Denis Gaščić, srednja.hr

Baš se puno toga dogodilo na Sveučilištu u Zagrebu posljednjih mjesec dana. Padale su smjene, ostavke, vadile su se presude, organizirali su se prosvjedi i plenumi. No, zapravo sve što trebate znati o krizi koja pogađa Sveučilište i Filozofski fakultet stane u ovih šest točaka.

1. Dekanica smijenjena zbog mobingiranja prorektora Čovića

Rektor Damir Boras 8. srpnja suspendirao je dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić. Kako je naveo u odluci, suspenzija je utemeljena prvenstveno na pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu prema kojoj je Filozofski mobingirao moćnog zagrebačkog prorektora Antu Čovića, tada njihovog zaposlenika. Sud je presudio da je Filozofski u postupku provedenom protiv Čovića, u kojem su ustanovili da je prorektor 2005. nezakonito napredovao u više znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora, povrijedio njegovo dostojanstvo i ugled. Temeljem te presude Filozofski je dužan Čoviću isplatiti 25.000 kuna naknade, kao i podmiriti sudske troškove u iznosu od 11.250 kuna. Rektorovu odluku o suspenziji 14. srpnja potvrdio je Senat pa je time cijela uprava Filozofskog razriješena dužnosti.

2. Sutkinja koja donosi presudu povezana s Čovićem

Nedugo nakon suspenzije u javnost su procurili zanimljivi detalji pravomoćne presude. Jedna od sutkinja u postupku Filozofski v. Čović, Tihana Marija Miladin, neustavno je imenovana na tu funkciju. Osim toga, kako smo doznali, preko svog supruga povezana je s prorektorom Čovićem. Naime, suprug sutkinje Petar Miladin s Čovićem sjedi u nadzornom odboru tvrtke Sveučilišna tiskara u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu. Osim toga, oboje supružnika, ona kao vanjska suradnica, a on kao profesor, angažirani su u nastavi na Pravnom fakultetu. Dakle, oboje rade u nastavi na istom Sveučilištu gdje je Čović prorektor za kadrovski razvoj. Valja dodati i da je Tihana Marija Miladin u postupku Filozofski v. Čović bila sutkinja izvjestiteljica, što znači da je pripremala činjenice i argumente obiju stranaka te pripremila presudu s kojom se njenih dvoje kolega u Vijeću složilo.

3. Dekanica će podnijeti Ustavnu tužbu

Cijeli slučaj u kojem je Vlahović-Štetić suspendirana, a onda odlukom Senata i razriješena te dužnosti, završit će pred Ustavnim sudom. Razriješena dekanica to je najavila preko svoje odvjetnice Nicole Kwiatkowski. Ona nam je potvrdila da će pred Ustavnim sudom argumentirati da su Vlahović-Štetić povrijeđena neka Ustavom zajamčena prava. U prvom redu to je pravo na pravično suđenje i pristup sudu, a u duhu okolnosti cijele presude, i pravo da nepristrani sud odlučuje o njenom slučaju.

4. Na čelo Fakulteta privremeno postavljen Borasov prorektor

Odlukom o suspenziji dekanice, koju je poslije potvrdio i Senat, na čelo Filozofskog fakulteta privremeno je postavljen Miljenko Šimpraga. Radi se o prorektoru za inovacije, komunikaciju i transfer tehnologije te bivšem profesoru Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Kako smo pisali, na Filozofskom nikad nije bio zaposlen, a znanstveno ni nastavno uopće ne pripada društveno-humanističkom području u kojem djeluje Filozofski. Uz navedeno, zanimljivo je istaknuti da je uz supruga sutkinje Miladin i prorektora Čovića on još jedan član, odnosno predsjednik nadzornog odbora tvrtke Sveučilišna tiskara.

5. Filozofski još neko vrijeme neće dobiti novog dekana

Nakon što je Šimpraga stupio na funkciju obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog, sazvana je sjednica Vijeća tog fakulteta. Zbog neslaganja oko dnevnog reda, kako su istaknuli članovi Vijeća, privremeni dekan prekinuo je sjednicu prije nego što su uopće mogli doći do točke o pokretanju postupka odabira novog dekana. Budući da je nova redovna sjednica Vijeća zakazana tek za rujan, postupak izbora novog čelnika Fakulteta do tada, vrlo vjerojatno, neće biti pokrenut. To znači da bi se Filozofski mogao naći u sličnoj situaciji kao i 2016. kada su neko vrijeme bili de facto bez izabranog čelnika, a Fakultetom je upravljao od rektora imenovani privremeni dekan Željko Holjevac.

6. Sveučilište je uzdrmano

Kriza na Filozofskom zapravo se može opisati i kao kriza na Sveučilištu. Nakon suspenzije, a potom i razriješenja uprave Filzoofskog fakulteta, došlo je do male pobune. Dekani šest sastavnica, nezadovoljni načinom održavanja online sjednica Senata, rektoru Borasu uputili su oštro pismo. U tom pismu od njega su tražili da vrati diskusiju na Senat te da “prekine s neakademskom praksom”. Osim toga, javno je istupio i profesor PMF-a Nils Paar. Nakon sporne sjednice na kojoj je razriješena uprava Filozofskog, Paar je podnio ostavku na mjesto člana Senata, a svoj fakultet pozvao da dobro razmisli o izdvajanju sa Sveučilišta. Uza sve navedeno, organizirani su studentski prosvjedi i plenum Filozofskog fakulteta.