Pretraga

Stiže velika novost za studente, uvode se elektroničke diplome: Evo kako će funkcionirati

Fakulteti, veleučilišta i sveučilišta od iduće, 2024. godine izdavat će, uz fizičke, i digitalne, odnosno elektroničke diplome, na hrvatskom i engleskom jeziku. Svi studenti dobit će ih po završetku studija, bez plaćanja novčanih naknada. Novosti su to koje donosi Pravilnik o obliku i sadržaju svjedodžbe, diplome i dopunske isprave o studiju čiji je nacrt upravo u javnom savjetovanju. Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uz ove promjene, namjerava ustrojiti i Digitalni registar diploma gdje će biti pohranjene digitalne verzije svih isprava o završenom studiju za sve diplomirane studente.

osoba koja sjedi za laptopom

Foto: Unsplash; Headway

Pravilnik o obliku i sadržaju svjedodžbe, diplome i dopunske isprave o studiju. Naziv je to nišnog propisa koji, kako mu i naziv kaže, regulira sadržaj i formu dokumenata koje studenti dobivaju nakon završenog visokoškolskog obrazovanja. Pravilnik je u javnom savjetovanju do 7. travnja, a najveća novost koju donosi su – digitalne, odnosno elektroničke svjedodžbe i diplome.

Izdvojeni članak
fakultetska diploma

AZVO priznao 1.088 diploma spornih fakseva iz BiH i Srbije: ‘Ako se potvrdi da su krivotvorene, poduzet ćemo radnje’

Diploma u digitalnom obliku ima sve isto što i fizička

Svjedodžba je javna isprava koju izdaje faks kao dokaz završetka kratkog stručnog studija i stjecanja stručnog naziva, a diploma, pak, također javna isprava koja pak služi kao dokaz završetka prijediplomskog diplomskog i poslijediplomskog te integriranog studija i stjecanja akademskog ili stručnog naziva.

Digitalna svjedodžba i digitalna diploma sadržajno je isti dokument, no ne izdaje se na papiru, već u digitalnom obliku i s kvalificiranim elektroničkim pečatom. Digitalne verzije svjedodžbe i diplome nisu namijenjene za ispis, već isključivo za upotrebu u elektroničkom formatu.

Dok će fizička svjedodžba i diploma imati višeslojnu grafičku zaštitu, digitalni, elektronički oblici morat će imati kvalificirani elektronički pečat. Napredan je to elektronički pečat koji se, piše u nacrtu Pravilnika, temelji na kvalificiranom certifikatu za elektronički pečat.

Elektroničke diplome od iduće godine

Diploma i svjedodžba će, kao i do sada, sadržavati sve osnovne podatke, od imena studenta, studija i faksa pa do zvanja koje će dobiti. No, velika razlika u odnosu na ranije propise, koji nisu mijenjani od 2008. godine, je da će fakulteti od sada morati izdavati i fizičke i digitalne svjedodžbe i diplome. Štoviše, izdavat će ih na hrvatskom i engleskom jeziku, i to bez naknade.

Pravilnik će zasigurno biti donesen tijekom ove godine, a po običaju, stupit će snagu osam dana od dana objave u Narodnim novinama. Tomu, naravno, prethodi završetak savjetovanja, izglasavanje na Vladi i saborska procedura čitanja i donošenja propisa.

No, važno je naglasiti da neće sve odredbe ovog Pravilnika stupiti na snagu odmah. Sve što se tiče digitalnih svjedodžbi, diploma i dopunskih isprava, kao i njihovog oblika i sadržaja, primjenjivat će se tek od 1. siječnja 2024. godine.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Donesen još jedan važan zakon: Studenti će od sada svi biti upisani u veliku evidenciju koju će voditi AZVO

Digitalni registar diploma

Ovo nisu jedine novosti u pogledu isprava o završetku studija. Ministarstvo znanosti i obrazovanja uspostavit će Digitalni registar diploma. Bit će to centralna elektronička evidencija o svim izdanim svjedodžbama, diplomama i dopunskim ispravama za sva visoka učilišta u Hrvatskoj.

Ovo, napomenimo, nije jedina evidencija koju MZO uspostavlja. Donošenjem Zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju koncem 2022. uspostavljena je i evidencija svih studenata na prijediplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini.

Konkretno, svi koji se upisuju na bilo koju razinu studija morat će ‘proći’ kroz središnji prijavni ured koji vodi AZVO. Agencija će tako imati potpunu evidenciju studenata na visokim učilištima diljem države, što dosad nije bio slučaj.