Pretraga

Velika akcija policije u BiH zbog lažnih diploma iz područja medicine: Neke završile i u Hrvatskoj?

A- A+

Državna agencija za istragu i zaštitu u Bosni u Hercegovini provela je akciju ‘Index’ povezanu s nezakonitim izdavanjem sveučilišnih diploma i pranjem novca. Policija je pretražila brojne stambene objekte u Goraždu, Zenici, Travniku i Sarajevu, a cilj je bio pronaći dokaze o krivotvorenim diplomama i to navodno liječnika i fizioterapeuta. Diplome su se, prema nekim navodima, prodavale na crnom tržištu u inozemstvu, a postoji mogućnost da su završile i u Hrvatskoj.

zgrada univerziteta u bih izvana

Foto: Screenshot Al Jazeera Balkans

Policijski službenici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) u Bosni i Hercegovini proveli su veliku operativnu akciju ‘Index’ povezanu s nezakonitostima u djelovanju privatne visokoškolske ustanove, odnosno kaznenim djelima nezakonitog izdavanja sveučilišnih diploma i pranja novca. U službenom priopćenju navode kako su pretražili brojne stambene objekte u Goraždu, Zenici, Travniku i Sarajevu s ciljem prikupljanja dokaza.

Kako piše zurnal.info, koji je o ovome tijekom prošle godine imao seriju tekstova, pretresali su se objekti svih osoba koje su na bilo koji način povezane s privatnom visokoškolskom ustanovom, Internacionalnim univerzitetom u Goraždu, ali i objekti osnivača, nekadašnjih vlasnika, bivšeg rektora itd. Prema Žurnalu, jedna od osoba čiji su objekti pretreseni je i bivša direktorica firme European education, research and development s kojom je Univerzitet navodno imao ugovor o suradnji i preko kojih su u BiH dovodili talijanske studente.

Sporne diplome liječnika, fizioterapeuta, stomatologa…

Žurnal također navodi kako se za sicilijanskog profesora Salvatore Messina sumnja da je glavni organizator preprodaje lažnih diploma iz medicinske struke, odnosno lažnih diploma za liječnike i fizioterapeute. Ne isključuje se mogućnost da su neke od tih diploma, za koje se sumnja da su se prodavale na crnom tržištu u inozemstvu, završile i u Hrvatskoj, ali i u Srbiji, Italiji, Švicarskoj i Libiji.

Za Messinom je izdana međunarodna tjeralica, a portal istraga.ba je u posjedu diplome na kojoj se nalazi njegovo ime kao rektora Univerziteta. Žurnal je ranije objavio i kako su sporne dvije diplome za doktora stomatologije tog Univerziteta. Problem je u tome što Univerzitet nema niti jednog diplomiranog doktora stomatologije niti su prethodnih godina imali upisanih studenata Stomatologije. Izvori su za Žurnal naveli i da, osim što nije imao upisanih studenata na tom smjeru, Univerzitet nije imao niti potrebne profesore za taj smjer.

Izdvojeni članak
kampus sveučilišta u mostaru, slikan odozgo

U BiH uhićenja zbog prodaje diploma, Sveučilište u Mostaru: ‘Nisu uhićeni naši profesori’

‘Već imamo informacije da su se pojavile diplome u raznim državama u regiji’

Inače, Internacionalni univerzitet u Goraždu je prije četiri mjeseca ostao bez državne akreditacije zbog sumnji u netransparetan rad. Tada je već Tužilaštvo BiH krenulo s istragom poslovanja Univerziteta, a bivši zaposlenici izlaze u javnost tvrdeći kako se ondje studirali fiktivno.

– Institucija je postojala samo na papiru, ali u praksi nije. Mislim da je u praksi samo bila nekakva vrsta protočnog bojlera da se provedu studenti. Već imamo informacije da su se pojavile diplome u raznim državama u regiji, na raznim kontinentima, a da ne pričamo o BiH koliko je toga izdano, rekao je za Al Jazeera Balkans bivši tajnik Univerziteta, Admir Pozderović.