Pretraga

U BiH uhićenja zbog prodaje diploma, Sveučilište u Mostaru: ‘Nisu uhićeni naši profesori’

A- A+

Ni jedan profesor ni dužnosnik Sveučilišta u Mostaru nije priveden ni uhićen u posljednjoj akciji bosansko-hercegovačkih organa, prilikom koje je više osoba privedeno zbog osnovane sumnje da su krivotvorili i prodavali fakultetske diplome. Mostarsko sveučilište, potvrdili su nam iz rektorata, nije bilo ni obuhvaćeno ovom akcijom. Radi se inače o jedinom sveučilištu na hrvatskom jeziku izvan Republike Hrvatske.

kampus sveučilišta u mostaru, slikan odozgo

Foto: Sveučilište u Mostaru

Vijest o velikoj akciji bosansko-hercegovačke policije jučer je odjeknula u regiji. Više zaposlenika i visokih dužnosnika fakulteta uhićeno je zbog postojanja osnovane sumnje da su krivotvorili i prodavali diplome. Akcija se provodi, kako smo izvijestili, na osamnaest lokacija – obuhvaća devet ljudi i devet pravnih osoba – i to na području oba entiteta unutar Bosne i Hercegovine te Brčko distrikta.

Operacija, koju bosansko-hercegovačka SIPA (Državna agencija za istragu i zaštitu) naziva ‘Klaster’, započela je na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.

Istragom nije obuhvaćeno Sveučilište u Mostaru

Kako se jedino sveučilište na hrvatskom jeziku, a izvan naše države, nalazi upravo na mostarskom području, odlučili smo ih kontaktirati. Sveučilište u Mostaru pitali smo, s obzirom na ove informacije, jesu li neki njihovi profesori privedeni ili uhićeni i, ako jesu, o čemu se radi. S mostarskog sveučilišta istaknuli su kako nitko od njihovih profesora nije uhićivan u sklopu akcije ‘Klaster’.

Izdvojeni članak
uhićenje

Velika akcija policije u BiH: Krenula uhićenja vezana uz lažiranje i trgovanje fakultetskim diplomama

Ta akcija, kako su nam rekli, uopće nije obuhvaćala Sveučilište u Mostaru. Drugim riječima, ako su SIPA i Tužiteljstvo BiH, zajedno s policijom, proveli istragu u Mostaru, onda se to odvijalo na drugim visokim učilištima koji djeluju na tom prostoru.

Prikriveni istražitelji kupili diplome pa ekspresno završili fakultet

O detaljima ove istrage sinoć je pisao Almedin Šišić za bosansko-hercegovački portal Inforadar. Kako je podcrtao, ‘Klaster’ je najobuhvatnija operacija ovog tipa, a istraga je potvrdila da na području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore postoji skupina umiješana u zločine s prodavanjem diploma.

Istraga je trajala gotovo tri godine, a uključivala je, prema pisanju ovoga portala, i troje prikrivenih istražitelja iz SIPA-e. Oni su, navodno, za radni zadatak kupili diplome pa onda ekspresno završili fakultete.