Pretraga

Studenti ostali bez posla zbog koronavirusa: ‘Pitanje je kako preživjeti do prve sljedeće plaće’

A- A+

Studenti su uvijek ranjiva skupina, a isto se događa i sada. Kako se sve polako gasi, tako nestaje i potreba za studentskom radnom snagom. Neki su već dobili otkaze, a drugi su tek poslani doma za vrijeme ove izvanredne situacije. Naravno, naknade neće biti studentima ni koji rade preko ugovora, a kamoli ostalima.

foto: Dimitri Karastelev za Unsplash

Studentski život je uvijek pun raznih izazova, a koronavirus je samo jedan od njih. Nažalost, ovaj bi mogao biti onaj koji će biti koban. Studentski život je težak zato što iako imamo određenu samostalnost, nažalost nemamo financijsku sigurnost koja bi nam mogla omogućiti bezbrižan život. Pitali smo HZZO dobivaju li studenti pravo na naknadu tijekom samoizolacije i odgovor je negativan.

Izdvojeni članak

Pitali smo HZZO imaju li studenti pravo na naknadu tijekom samoizolacije

Postoje uvijek iznimke, ali većina studenata živi zaista skromno, a dobar dio njih se oslanja na činjenicu da će uz vlastite prihode uspjeti pokriti mjesečne troškove, koji nisu toliko skromni. Dolaskom koronavirusa i izvanrednih mjera koje ju prate, većina studenata je otišla doma, ali i ostala bez svojih mjesečnih prihoda.

Možda je odlazak doma dobar, zato što nema troškova, ali opet, kad-tad će ovoj situaciji doći kraj i onda će nam ponovno trebati naši poslovi i naše plaće. Teško je pronaći posao koji odgovara studentskom načinu života, koji je prije svega usmjeren upravo na samo studiranje – fleksibilan raspored je uvijek na prvom mjestu.

Studenti koji ne rade dok slušaju predavanja zato najčešće provode ljeto radeći sezonu. Od poslova animatora, pa do konobarenja, i rada u hotelima, rijetko koji student si može priuštiti bezbrižno ljeto. Nažalost, trenutne su prognoze takve da sezona (ako je bude) će biti vrlo loša, što znači manje potrebe za radnom snagom, ilitiga manje poslova za studente.

Studenti i koronavirus

Pričali smo s nekolicinom studenata koji su s nama podijelili kako je koronavirus konkretno utjecao na njih u financijskoj sferi.

– Bez posla koji radim, sasvim sigurno ne bih imala dovoljno da preživim mjesec na studiranju u drugom gradu. Na svu sreću, korona nije previše utjecala na mene zato što je moguće posao obavljati na daljinu pa sve radim online, no nažalost nisu svi iste sreće kao ja. Također je problem to što iako se posao može obavljati na daljinu, gotovo sve je stalo, pa tako i ovo. Jednostavno je manji obujam posla, a radim na sat pa eto, znam da će sljedeća plaća biti dosta mršavija od onih inače, kaže nam Anita (22) s Filozofskog.

Realno, jedini poslovi koji se trenutno nude su oni na blagajni u dućanima hrane te higijenskih potrepština. Trenutno se radi o jednom od nepoželjnih radnih mjesta, zato što se radi o osobama koje su najviše u kontaktu s velikim brojem ljudi, na dnevnoj razini. Samo kratki podsjetnik da baš zato trebamo biti odgovorni i ponašati se kako treba kada smo u kupovini.

– Nisam dobila otkaz, ali trenutno ne radim. Kada su zatvorili fakultete, otišla sam doma zato što ipak je krizna situacija, i želim biti doma. Sada ne radim, ali očekujem da će me moje radno mjesto čekati nakon cijele ove situacije. Pitanje je samo kako preživjeti do prve sljedeće plaće, kaže nam Ivana (24) s Učiteljskog.

Odlazak doma

U ovakvim uvjetima rijetko tko ne odlazi doma, osim onih koji si baš nikako ne mogu dopustiti odlazak doma, bilo zbog zdravstvenih uvjeta ili nečeg drugog, ali realno je da je većina studenata sada ipak doma.

– Jedan sam od onih koji su dobili otkaz zbog cijele ove situacije. Radim u velikom kafiću i ima nas dosta, a kako sam jedini koji radi na studentski ugovor, dobio sam već neki dan otkaz. Jako sam zabrinut zbog cijele situacije zato što je upitno kada će se stvari smiriti, a još je gore to što ne znam što ću tada. Ako sam ovdje dobio otkaz, gdje sam bio u dobrim odnosima sa svima, gdje ću onda uspjeti pronaći posao kad bude stvarna kriza, pita se Luka (23) s Filozofskog.

Prava kriza nam tek slijedi i upitno je kako će se cijela situacija odigrati. Studentska prava su uvijek minimalna, a o tome dovoljno govori i činjenica da studenti koji su u samoizolaciji nemaju pravo na naknadu HZZO-a, što je još jedan udar na studentski džep.

Preostaje nam jedino nadati se u neko bolje sutra, i da ono dođe čim prije.