Pretraga

Pitali smo HZZO imaju li studenti pravo na naknadu tijekom samoizolacije

A- A+

Osobe koje su bez zaštite bile u bliskom kontaktu s osobom za koju se saznalo da je oboljela od COVID-19 i druge osobe kojima je to odredio epidemiolog, moraju u samoizolaciju – uputa je to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Takva osoba vodi se kao privremeno nesposobna za rad. Nekoliko studenata obratilo nam se s pitanjem imaju li pravo na naknadu HZZO-a tijekom samoizolacije.

unsplash.com @xnahmias

Samoizolacija ne provodi na vlastitu inicijativu i bez opravdanog razloga i nadzora. Ako i kada je epidemiolog potvrdio da je potrebna samoizolacija, osoba se vodi kao privremeno nesposobna za rad, objasnili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kako je, pak, pojašnjeno na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, naknada plaće za privremenu nesposobnost za rad se takvim osiguranicima isplaćuje na teret sredstava HZZO-a od prvoga dana privremene nesposobnosti za rad.

Izdvojeni članak
učionica

Odgovori na najčešća pitanja vezana uz nastavu na daljinu zbog koronavirusa

– Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju propisano je kako je najviši mjesečni iznos naknade plaće za puno radno vrijeme, kada se ona isplaćuje na teret sredstava HZZO-a, proračunska osnovica uvećana za 28%, što trenutno iznosi 4.257,28 kuna, stoji u pojašnjenju HZZO-a.

Nekoliko studenata obratilo nam se s pitanjem imaju li studenti pravo na naknadu HZZO-a tijekom samoizolacije. Odgovor je – ne!

– Pravo na naknadu plaće za privremenu nesposobnost za rad (bolovanje) imaju zaposlene i samozaposlene osobe, odgovorili su nam iz službe za odnose s javnošću HZZO-a.

Za kraj, podsjetimo kako za osobe koje se nalaze u samoizolaciji ili će se naći u budućnosti, postoje posebne upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osnovno pravilo je ostati kod kuće i izbjegavati bliski kontakt s drugim ljudima.

– Bliskim kontaktom smatra se kontakt na udaljenosti manjoj od dva metra u zatvorenom i manjoj od jednog metra na otvorenom prostoru dulje od 15 minuta. Pogotovo izbjegavajte kontakt sa starijim ljudima, kroničnim bolesnicima i trudnicama, stoji u uputi koju u cijelosti možete pročitati u nastavku (*ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [48.45 KB]


Snimka medijske konferencije ministrice s porukom za učenike:

Od ponedjeljka učenici i studenti iz cijele Hrvatske ostaju doma, a nastava će se izvoditi online. U ovoj situaciji naš sustav za učenje može vam itekako pomoći da naučite i usvojite novo gradivo, a u to možete uključiti i cijeli svoj razred! Kako, pročitajte na poveznici i pogledajte u videu.

Primjer online nastave

Gostovanje glavnog urednika srednja.hr Marka Matijevića na N1 televiziji povodom trenutne situacije u školstvu