Pretraga

Studenti farmacije opet razmontirali sulude izjave Elle Dvornik: Baš su je posramili

A- A+

Studenti farmacije, suradnici i urednici časopisa Recipe, već su nekoliko puta reagirali na sporne, pseudoznanstvene i nadriliječničke izjave plasirane u javnost. Nakon što su prošle godine reagirale na njen suludi status o ‘neugodnjacima’ u ljekarni, Ella Dvornik opet na društvenim je mrežama opet izjavila nešto – suludo. Ovog se puta malo odlučila poigrati s anemijom, a onda je reagirala struka i baš ju fino posramila. Njihov tekst u nastavku prenosimo u cijelosti.

Sporna objava Elle Dvornik o anemiji
Foto: Recipe

Ukoliko općepoznati influenceri predlože „izvrsnu, nikad bolju“ kremu za lice, većina sljedbenika će već tijekom dana istu kremu spremiti u svoju košaricu. Također, ako ta ista osoba podijeli svoju recenziju o lijeku ili dodatku prehrani koji koristi, kolika je vjerojatnost da će followeri prije nepromišljene kupovine provjeriti što kupuju, čemu pripravak služi, koji je njegov sastav i moguće nuspojave? Nedavno je korisnicima  Instagrama preko storyja udijeljen savjet o vođenju (ne)ispravnog života s anemijom.

Otkrivanje društvenih mreža olakšalo je komunikaciju, razmjene datoteka i povećalo dostupnost informacija javnosti. No, razvojem virtualne stvarnosti, posebice u vrijeme kad je protok informacija brži, gubi se dojam o točnosti i provjerenosti činjenica koje nam se nameću.

Izdvojeni članak

Ella Dvornik bacila hejt na propitkivanja ljekarnika pa su je studenti farmacije posramili

Anemija – sitnica ili ipak vrijedna brige?

Snižena koncentracija hemoglobina i/ili eritrocita u krvi definira medicinsko stanje poznatije pod nazivom anemija. Niža vrijednost hemoglobina, proteina koji veže i prenosi kisik, posljedično rezultira smanjenom sposobnošću krvi da kisik iz pluća dovodi do tkiva, pri čemu dolazi do tkivne hipoksije. Hipoksija je stanje prisutnosti kisika u koncentracijama nižim od potrebnih za održavanje homeostaze, a javlja se kao posljedica neadekvatne isporuke kisika u tkiva uslijed nedovoljne opskrbe krvlju ili malog sadržaja kisika u krvi.  Željezo je „ključan igrač“ hemoglobina koji veže kisik te je direktno povezan sa stanjima poput anemije.

Anemija se rijetko javlja kao primarna bolest, najčešće je odraz drugih medicinskih stanja. Prepoznatljiva je po klasičnim simptomima poput bljedoće kože i sluznice, umora, otežanog disanja (dispneji), tahikardije (ubrzanom radu srca) te vrtoglavice pri nagloj promjeni položaja. Povišena smrtnost kod djece i žena, loš ishod porođaja, smanjena radna produktivnost odraslih te oštećeni kognitivni i bihevioralni razvoj kod djece, još su neka u nizu obilježja medicinskog stanja s kojim danas živi trećina svjetskog stanovništva.

Ukoliko se anemičnost zanemari, neliječena anemija može biti opasna po život te može rezultirati i smrću.

Uzroci, tipovi i terapija anemije

Javlja se zbog neuravnoteženog gubitka eritrocita koji nastaje kao posljedica smanjene ili neispravne eritropoeze (nastanka crvenih krvnih stanica) koja nastaje zbog upale, prehrambenih nedostataka ili genetskih poremećaja. Također, hemoliza ili pretjeran gubitak krvi nerijetko su uzroci anemije.

Prema prosječnom volumenu eritrocita (MCV – mean corpuscular volume) dijele se na mikrocitne (smanjena vrijednost MCV), normocitne i makrocitne (povišena vrijednost MCV). S druge strane, prema omjeru hemoglobina i broja eritrocita (MCH- mean corpuscular hemoglobin) dijele se na hipokromne (manje Hb u odnosu na eritrocite), normokromne i hiperkromne (više Hb u odnosu na eritrocite).

Aplastična anemija je stanje pri kojem koštana srž ne proizvodi dovoljan broj novih krvnih stanica te posljedično dolazi do pancitopenije – smanjenog broja svih krvnih stanica i krvnih pločica. Iako uzroci anemičnosti mogu biti autoimune bolesti, zračenja, lijekovi i toksini, u većini je slučajeva uzrok nepoznat. U liječenju se najčešće koriste imunosupresivi, a u težim je slučajevima potrebna i transplatacija koštane srži.

Megaloblastična anemija je posljedica abnormalne diferencijacije krvnih stanica zbog poremećaja u apsorpciji ili metabolizmu folata te vitamina B12. Zbog poremećaja staničnog ciklusa, stanica kontinuirano raste te dolazi do povećanja volumena eritroblasta (megaloblasta) i prelaska velikih, ovalnih eritrocita (megalocita) u krv. Liječenje se temelji na uzimanju folne kiseline u obliku tableta i nadomještanja vitamina B12.

Sideropenična anemija je medicinsko stanje uzrokovano nedostatkom željeza. Uzroci nedostatka željeza mogu biti gubitak krvi, smanjena reutilizacija željeza (kod kroničnih upala), neodovoljan unos željeza hranom, crijevni paraziti, smanjena apsorpcija željeza te povećane potreba tijekom rasta ili trudnoće. Nedostatak željeza see nadoknađuje primjenom suplemenata koji sadrže željezo.

Srpasta anemija je genetski krvni poremećaj kod kojeg nastaju eritrociti srpastog oblika. Javlja se gotovo isključivo u crnaca iz Afrike, kao posljedica homozigotno naslijeđenog hemoglobina S. U deoksigeniranom obliku hemoglobin S agregira pri čemu nastaju eritrociti srpastog oblika te oni uzrokuju začepljenje malih krvnih žila. Terapija se temelji na sprječavanju bolnih kriza uzrokovanih začepljenjem krvnih žila.

Hemolitičke anemije su vrsta anemija koje nastaju zbog povećane razgradnje eritrocita. Posljedica toga jest porast eritropoetina u serumu što uzrokuje pojačanu eritropoezu. Moguće komplikacije su žučni kamenci, srčani zastoj i plućna hipertenzija (povišen tlak u plućnoj arteriji). Terapija se usmjerava na specifični uzrok, primjerice nadomjestak nedostatka željeza ili splenektomija (operacijsko uklanjanje slezene) ukoliko je mjesto razaranja eritrocita slezena.

Lijekovi koji se koriste u terapiji anemije pripadaju skupini antianemika. Tijekom poboljšanja stanja, treba prestati s uzimanjem preparata koji sadrže željezo kako ne bi došlo do njegovog nakupljanja. Preparati željeza ne smiju se primjenjivati kod preosjetljivosti na bilo koji sastojak, hemohromatoze (pojačane crijevne apsorpcije željeza), hemosideroze (povećanog odlaganja željeza), ali i kod anemija čiji primarni uzrok nije nedostatak željeza.

Željezo u dodacima prehrani

Radi poboljšanja bioraspoloživosti i kvalitete, željezo se umjesto u obliku sulfata, u farmaceutskim pripravcima sve češće veže u komplekse s organskim spojevima. Takvi se preparati koriste kao lijekovi ili dodaci prehrani kod anemije. Iako postoji više vrsta anemija, za prehranu je najbitnija sideropenična anemija – bolest uzrokovana nedostatkom željeza, što je ujedno i najveći prehrambeni deficit u svijetu.

U hrani se željezo nalazi u obliku hema (iz hemoglobina i mioglobina prisutnih u hrani životinjskog podrijetla) i ne-hema (iz biljaka i mliječnih proizvoda). Ne-hemsko željezo se najčešće nalazi u obliku tableta i primjenjuje p.o. (peroralno), iako je moguća intravenska te enteralna primjena. Tijekom konzumacije dodataka prehrani sa željezom, osim na interakcije s drugim lijekovima, pripazite i na prehranu.

MFP (engl. meat-fish-poultry) vrlo je važan peptid prisutan u mesu, ribi i peradi, koji dva do tri puta povećava apsorpciju ne-hemskog željeza. Primjerice, ukoliko uz jaja koja su bogata albuminima, obrok sadrži i piletinu, više će željeza biti apsorbirano u odnosu na obrok bez piletine.

Vitamin C pretvara trovalentni oblik u željeza u dvovalentni čime se povećava topljivost i apsorpcija željeza. Nadalje, osim direktnog učinka na ione željeza, inhibira djelovanje kalcija, polifenola i fitinske kiseline, poznatih „neprijatelja“ pripravaka sa željezom. Također, često se prilikom konzumacije dodataka prehrani sa željezom, preporučuje konzumacija limunade ili soka od naranče radi bolje apsorpcije željeza.

Polifenoli su bioaktivni spojevi prisutni u crvenom vinu, origanu i čaju u obliku tanina. Inhibiraju apsorpciju željeza vezujući se na ione željeza u crijevima. Nadalje, fitinska kiselina, sastavnica oraha, žitarica, mahuna te nerafinirane riže također sprječava apsorpciju ne-hemskog željeza.

Iako su jutra bez kave nezamisliva, osobama kojima je preporučena terapija željezom kava može reducirati učinkovitost lijeka. Naime, kalcij prisutan u mlijeku (i u svim ostalim mliječnim proizvodima), koje ide „ruku pod ruku“ s kavom, metalni je ion koji ispoljava negativan učinak na hemsku i ne-hemsku apsorpciju željeza. Interakcija kalcija i tableta sa željezom rezultira nastankom kelata (kemijskog kompleksa) čime je topljivost i apsorpcija željeza znatno smanjena. Kofein i teobromin, spojevi prisutni u kavi i čaju, također otežavaju željenu apsorpciju.

Lijekovi koji se koriste u terapiji hipotiroidizma, kao i tetraciklini te ciprofloksacin, ukoliko se primjenjuju paralelno sa suplementima koji sadrže željezo, mogu djelovati slabije nego u slučaju monoterapije.

Preporuke i savjeti

  1. Suplemente sa željezom konzumirati natašte. Ukoliko se jave nuspojave poput mučnina ili povraćanja, preporučuje se primijeniti terapiju željezom uz sitan obrok.
  2. U slučaju konzumacije mlijeka, mliječnih proizvoda i ostalih izvora kalcija, potrebno je pričekati barem dva sata kako bi se spriječila interakcija kalcija i apsorpcije željeza.
  3. Izbjegavati hranu i piće sa visokim sadržajem kofeina.
  4. Uz tabletu ili kapsulu željeza, poželjna je konzumacija soka od naranče, limunade ili bilo kakvog izvora vitamina C radi poboljšane apsorpcije.
  5. Preporučuje se izbjegavati hranu bogatu vlaknima, poput žitarica.
  6. Uvijek napomenuti liječniku i ljekarniku postojeću terapiju, ukoliko postoji. Dodaci prehrani sa željezom mogu uzrokovati smanjeno djelovanje određenih skupina lijekova, poput tetraciklina.

Uz primjenu viših doza suplemenata sa željezom nerijetko se javljaju povraćanje, mučnina, ali i proljev. No, samo visoke doze uzrokuju navedene nuspojave, a preporučeni suplementi najčešće sadrže dvadeset miligrama željeza te ta primijenjena doza neće dovesti do tegoba. Nadalje, pojava crne stolice nije uvijek razlog za paniku – samo dio željeza se apsorbira u krvotok, a preostalo se željezo u crijevima oksidira, što posljedično uzrokuje pojavu tamnije boje stolice. Dakako, prisutnost krvi ili promjenu konzistencije prijavite liječniku.

Posljedice neliječene anemije

Posljedice slabokrvnosti su slabija fizička sposobnost, smanjena otpornost prema bolestima, smanjeni rast te smanjena mogućnost koncentracije i učenja. S druge strane, ukoliko se anemičnost zanemari, neliječena anemija može biti opasna po život te može rezultirati i smrću. Kako je moguće da osjećaj slabosti prijeđe u stanje toliko opasno da može imati fatalan ishod?

Kratkoročno, tijelo može nadoknaditi smanjen prijenos kisika povećanjem brzine otkucaja srca i brzine disanja. No, ukoliko se anemija ne liječi, može prouzročiti otkazivanje više organa. Čak i kod potpuno zdravog čovjeka mogu se javiti zatajenje srca, aritmije te zatajenje bubrega, dok kod trudnica često rezultira preuranjenim porodom ili se rađaju djeca niže tjelesne mase. Nažalost, kod oboljelih od srpaste anemije, češće su infekcije, napadaji boli posebice u prsima te može nastupiti i smrt.

Instagram vs. stvarnost

Anemija nije sitnica, nije to samo „slaba krv“, najčešće neće proći „sama od sebe“ i neće se poboljšati vremenom.

Ukoliko padnete i slomite nogu, prva stvar koju ćete učiniti jest otići do prve bolnice i zatražiti pomoć, nećete čekati na kauču da noga sama zacijeli ili pak naučiti živjeti sa slomljenom nogom. Analogno tome, ukoliko ste anemični, nećete se samo „pomiriti sa sudbinom“, već ćete pokušati pronaći bilo koji način da si olakšate svakodnevnicu. Nemojte vjerovati svemu što čitate, na pakiranju lijekova, a i na reklamama, ne stoji uzalud: „ Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.“. Zdravstveni radnici vam stoje na raspolaganju i uvijek će vam pomoći, ali jedino kad vi sami odlučite da vaše zdravlje prepuštate biomedicini i stručnjacima, a ne Instagramu i influencerima.

Studenti farmacije opet razmontirali sulude izjave Elle Dvornik: Baš su je posramili
Share via
Copy link
Powered by Social Snap