Pretraga

Studenti farmacije odgovorili na jednu od raširenijih teorija zavjere o koroni

A- A+

Na portalu Recipe studenti Farmaceutsko-biokemijskog i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odgovaraju na neka od najčešće postavljanih pitanja o COVID-19, bolesti uzrokovanoj virusom SARS-CoV-2. Tako su napisali i članak koji se bavi poveznicom nove 5G tehnologije i virusa SARS-CoV-2.

CDC, Unsplash

Jedna od mnogih teorija zavjere o novom virusu jest i on koja govori da ga zapravo uzrokuje ili širi nova 5G tehnologija.

Izdvojeni članak

Kroz šest pitanja studenti farmacije pojasnili sve što morate znati o koronavirusu: Razbijaju najčešće mitove

Radi se o tehnologiji bežične telekomunikacije pete generacije koju pametni telefoni i drugi uređaji koriste za komunikaciju i povezivanje s internetom. Kako objašnjavaju u svojem članku na portalu Recipe, razlika između 5G i prethodnih generacija mobilnih mreža (4G, 3G) je u tome što prethodne koriste niže radio frekvencije (niže od 6 GHz), dok 5G koristi i nešto više frekvencije u rasponu od 24-72 GHz.

– Taj raspon pruža nedovoljno energije za razbijanje kemijskih veza ili uklanjanje elektrona ukoliko dođe u kontakt s ljudskim tkivom. Stoga se ovaj raspon naziva neionizirajuće elektromagnetsko zračenje. Čak i kad smo najviše izloženi zračenju, npr. kad mobitel stavimo na uho prilikom obavljanja poziva, ta je izloženost mnogo ispod preporučene za naše zdravlje. Za usporedbu, možemo istaknuti kako je prosjek frekvencijskog spektra vidljivog svjetla oko 13 tisuća puta veći od prosjeka spektra 5G zračenja što znači da je spektar vidljivog svjetla tako bliži ionizirajućem zračenju. Tvrdnje da 5G zračenje dopire u kožu i dopušta virusu da u nju prodre, nemaju smisla te za to nema znanstvenih dokaza, nastavak je njihovog teksta.

Studenti opisuju i da je sve započeo jedan liječnik u belgijskom časopisu. Taj članak povučen je nakon samo nekoliko sati, ali njegov utjecaj je ostao. Sva istraživanja koja su provedena do sada, opisuju Recipe, nisu pokazala konkretnu opasnost po zdravlje.

– Zaključno sa svime, možemo odgovoriti na pitanje iz naslova. Postoji li poveznica između 5G tehnologije i COVID-19? Ne postoji, napisali su.

Studenti farmacije odgovorili na jednu od raširenijih teorija zavjere o koroni
Share via
Copy link
Powered by Social Snap