Pretraga

Studenti farmacije demantiraju antivaxxere: Tko ne može pročitati njihov članak, ne treba ni raspravljati o cjepivu

A- A+

Uredništvo portala Recipe vode i uređuju studenti zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Na svojem portalu objavili su članak sa svim bitnim informacijama vezanim za cijepljenje u kojem, između ostalog, demantiraju i sve najčešće antivaxxerske argumente. Na članak kojeg su pripremali mjesec dana potaknulo ih je jačanje antivaxx pokreta u Hrvatskoj.

Uredništvo Recipe / Foto: recipe-cpsa.com

Recipe je službeno glasilo Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), a njihov portal bio je prvi koji je reagirao demantijem izjava u kojima su se širile pseudoznanstvene tvrdnje ili netočni navodi o biomedicinskoj struci. Reagirali su kada je saborski zastupnik Ivan Pernar izjavio kako je vitamin C bolji od azitromicina u suzbijanju bakterijskih infekcija i kada je Ella Dvornik rekla da su pitanja ljekarnika nebitna i neugodna.

Izdvojeni članak

Cijepljenje protiv HPV-a od sada besplatno za sve do 25 godina: Doznajte gdje ga obaviti

Za prosječan antivaxx argument potrebno je puno manje vremena nego što je njima trebalo za pisanje članka

– S obzirom na jačanje antivaxxerskog pokreta u Hrvatskoj zahvaljujući određenim ljudima (npr. ranije spomenutom saborskom zastupniku koji taj pokret koristi u svojoj predsjedničkoj kampanji), odlučili smo napisati cjeloviti pregled svih bitnih informacija vezanih uz cijepljenje i smatramo kako je naš članak prvi članak ovakve prirode objavljen u našim medijima, poručuju iz Recipea.

Na pisanje ovog teksta autori i recenzenti utrošili su mjesec dana istraživanja i uređivanja.

– Vjerujemo kako je za prosječni Google antivaxx argument potrebno poprilično manje vremena i istraživanja, kažu.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Tko nije u stanju pročitati članak, ne bi trebao ni raspravljati o cijepljenju

U prvom dijelu članka obrađeni su odgovor imunosnog sustava, vrste cjepiva te pomoćne tvari u istima. U drugom su dijelu navedeni i pobijeni neki od najčešćih mitova o cijepljenju, to jest napisali su kratke i konkretne odgovore na sve najčešće spominjane argumente antivaxxera.

– Zbog svega navedenog, skromno smatramo kako svaka osoba koja nije u stanju pročitati ovaj članak u cijelosti, ne bi trebala ni raspravljati o cijepljenju, napisali su na kraju Facebook objave.

Iz članka izdvajamo:

Zašto se cijepimo protiv bolesti koje su ovako i onako rijetke?

Bolesti protiv kojih se cijepimo rijetke su upravo zbog sustavnog procjepljivanja društva. Prije primjene cjepiva neke su bolesti bile relativno česte, a smrtnost od tih bolesti bila je višestruko veća nego danas. Također, zdravstveni sustav kontinuirano provodi procjene opravdanosti cijepljenja protiv neke bolesti. Primjerice, obveza cijepljenja protiv tuberkuloze obično se ukida kada incidencija tuberkuloze na nekom prostoru padne ispod propisane dogovorene granice.

 

Studenti farmacije demantiraju antivaxxere: Tko ne može pročitati njihov članak, ne treba ni raspravljati o cjepivu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap