Studenti farmacije demantiraju antivaxxere: Tko ne može pročitati njihov članak, ne treba ni raspravljati o cjepivu

Uredništvo portala Recipe vode i uređuju studenti zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Na svojem portalu objavili su članak sa svim bitnim informacijama vezanim za cijepljenje u kojem, između ostalog, demantiraju i sve najčešće antivaxxerske argumente. Na članak kojeg su pripremali mjesec dana potaknulo ih je jačanje antivaxx pokreta u Hrvatskoj.

Uredništvo Recipe / Foto: recipe-cpsa.com

Recipe je službeno glasilo Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), a njihov portal bio je prvi koji je reagirao demantijem izjava u kojima su se širile pseudoznanstvene tvrdnje ili netočni navodi o biomedicinskoj struci. Reagirali su kada je saborski zastupnik Ivan Pernar izjavio kako je vitamin C bolji od azitromicina u suzbijanju bakterijskih infekcija i kada je Ella Dvornik rekla da su pitanja ljekarnika nebitna i neugodna.

Cijepljenje protiv HPV-a od sada besplatno za sve do 25 godina: Doznajte gdje ga obaviti

Za prosječan antivaxx argument potrebno je puno manje vremena nego što je njima trebalo za pisanje članka

– S obzirom na jačanje antivaxxerskog pokreta u Hrvatskoj zahvaljujući određenim ljudima (npr. ranije spomenutom saborskom zastupniku koji taj pokret koristi u svojoj predsjedničkoj kampanji), odlučili smo napisati cjeloviti pregled svih bitnih informacija vezanih uz cijepljenje i smatramo kako je naš članak prvi članak ovakve prirode objavljen u našim medijima, poručuju iz Recipea.

Na pisanje ovog teksta autori i recenzenti utrošili su mjesec dana istraživanja i uređivanja.

– Vjerujemo kako je za prosječni Google antivaxx argument potrebno poprilično manje vremena i istraživanja, kažu.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Tko nije u stanju pročitati članak, ne bi trebao ni raspravljati o cijepljenju

U prvom dijelu članka obrađeni su odgovor imunosnog sustava, vrste cjepiva te pomoćne tvari u istima. U drugom su dijelu navedeni i pobijeni neki od najčešćih mitova o cijepljenju, to jest napisali su kratke i konkretne odgovore na sve najčešće spominjane argumente antivaxxera.

– Zbog svega navedenog, skromno smatramo kako svaka osoba koja nije u stanju pročitati ovaj članak u cijelosti, ne bi trebala ni raspravljati o cijepljenju, napisali su na kraju Facebook objave.

Iz članka izdvajamo:

 

Odgovori