Pretraga

Studenti Filozofskog novim zaštitarima na fakultetu u znak solidarnosti predali gablece i cvijeće

A- A+

Od kada je Senat Sveučilišta raspustio Studentski zbor zbog nepravilnosti pri izborima, po Filozofskom fakultetu u Zagrebu (FFZG) patroliraju zaštitari tvrtke Sokol Marić. Kako bi ‘pružili ruku mira’ novim kolegama, studenti FFZG-a danas prijepodne su u znak solidarnosti zaštitarima uručili cvijeće i hranu. Ovom akcijom žele istaknuti kako nemaju ništa protiv svojih novih kolega, koji samo rade svoj posao, a za neugodnu situaciju na hodnicima Filozofskog fakulteta u Zagrebu krive dekana. Mini akcijom najavljen je i novi Plenum, koji će se održati u srijedu, iako nije jasno hoće li se studentima dopustiti ulazak u zgradu Fakulteta.

foto: Ivan Božić| www.srednja.hr

S obzirom na to kako su novi zaštitari Filozofskog fakultetu u Zagrebu kao jedan od zadataka imali i skidanje plakata kojima su pozivali na nova okupljanja, studenti FFZG-a jutros su pred fakultetom pripremali majice pomoću kojih najavljuju novi Plenum za srijedu u 20 sati.

Osim najave Plenuma, studenti su se jutros okupili pred fakultetom kako bi novim kolegama u znak solidarnosti uručili cvijeće i gablece.

Izdvojeni članak

Dekan Filozofskog fakulteta podnio kaznenu prijavu protiv profesorica

Studenti ‘Filozofskog’ kolege pozvali na plenum, a zaštitare na solidarnost

– Kao prvo, ovom smo akcijom željeli pozvati ljude na Plenum, ali smo došli pokazati i solidarnost s radnicima, jer studenti uvijek stoje uz radnike. Htjeli smo im pokazati da mi njih jednostavno ne smatramo nekakvim zlim figurama u cijeloj ovoj igri i želimo im da se što prije vrate svojim obiteljima. Cvijeće, gablec i majice nisu smjeli uzeti u ruke pa smo sve to samo ostavili ispred njihovog prostora, rekao nam je student Karlo.

Ovom gestom studenti pred novi Plenum pokušavaju stvoriti kvalitetne odnose sa zaštitarima, koje je prošli tjedan angažirao njihov Fakultet.

S obzirom na nova, stroža pravila ponašanja, izbacivanja iz dosadašnjih prostorija koja su koristili za studentske aktivnosti te raspuštanje Studentskog zbora, nisu uopće sigurni hoće li im biti dopušten Plenum, kojeg su do sada održavali u najvećoj dvorani FFZG-a.

Izdvojeni članak

Dekan Filozofskog Previšić obratio se studentima: Nemate pravo tražiti moju smjenu

Studenti se nadaju da će moći održati Plenum

– To ćemo još vidjeti. Vjerojatno će nam se ipak dopustiti ulazak na Fakultet. S obzirom na broj ljudi koji će doći u srijedu, nisam siguran koliko se to može spriječiti. Ne vjerujem da će biti toliko iracionalni pa da dopuste još gore od ovoga što se ovih dana moglo vidjeti. Mislim da će ipak tu biti popuštanja, da će doći do Plenuma kroz koji ćemo moći donijeti svoje odluke, kaže Nikica Kolar, jedan od 13 predstavnika studenata u Fakultetskom vijeću, koje je imenovao Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Student Nikica istaknuo je kako se posljednjih godina na FFZG-u pojavljuju brojne besmislice. Smatra da je najnovija odluka o razrješenju Zbora, i tumačenje da zbog toga nije pravovaljana isključivo odluka o pokretanju postupka za razrješenje dekana Vlatka Previšića, samo je jedan od mnogih apsurda s kojima su se morali suočiti.

– Apsurd je i kako dekan, čija je funkcija da brine o ovoj instituciji i studentima, uvodi jedan novi zaštitni mehanizam usmjeren protiv nas pa mi tu doista morao koračati s osjećajem straha i bojati se da bi moglo doći i do nasilja, požalio se Nikica te dodao kako se nadaju da do toga ipak neće doći.

Izdvojeni članak

Drama na Filozofskom: Studenti najavljuju novi plenum

U srijedu Plenum, a u četvrtak nova sjednica Fakultetskog vijeća

Uz ove turbulentne događaje, u četvrtak 22. rujna trebala bi se održati nova sjednica Fakultetskog vijeća, za koju je predviđeno i glasanje o razrješenju dekana Vlatka Previšića, koji je prethodni tjedan objavio i Očitovanje na Zahtjev za pokretanje postupka za razrješenje dekana.

Međutim, zbog jednoglasne odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu o raspuštanju Zbora, nije jasno tko će zastupati studente.

– Fakultetsko vijeće se ne može održati bez predstavnika studenata. Međutim, mi imamo tu posrijedi jedno nasilno tumačenje pravila i statuta Fakulteta, odnosno cijelog Sveučilišta pa će se Vijeće vjerojatno pokušati održati. E sad, tek ćemo vidjeti kako ćemo postupiti prema takvom ‘sileđijskom’ postupanju, jer se situacija trenutno mijenja iz sata u sat, najavio je Nikica Kolar.