Pretraga

Dekan Filozofskog fakulteta podnio kaznenu prijavu protiv profesorica

A- A+

Nakon što je mjesecima Plenum Filozofskog fakulteta tražio ostavku dekana Vlatka Previšića, nepovjerenje mu je izglasano u lipnju te je time pokrenut postupak za njegovo razrješenje. Dekan je sada podnio kaznenu prijavu protiv profesorica Branke Galić i Nadežde Čačinovič jer tvrdi kako su organizirale ‘nelegalni nastavka sjednice, uspostavile paralelni sustava upravljanja Fakultetom te omele rad i narušile ugled institucije.’

Screenshot: N1

Dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Vlatko Previšić podnio je kaznenu prijavu protiv profesorica Branke Galić i Nadežde Čačinovič, a razlozi za to bili su višestruki, stoji u priopćenju koje prenosi N1.

Osim kaznene, prijava je podnesena i etičkom tijelu fakulteta

 – Ovim putem želim obavijestiti djelatnike i studente fakulteta kao i širu javnost da sam kao odgovorni čelnik ustanove podnio kaznenu prijavu protiv djelatnica Filozofskoga fakulteta prof. dr. Branke Galić i prof. dr. Nadežde Čačinovič zbog organiziranja nelegalnoga nastavka sjednice, zbog uspostavljanja paralelnog sustava upravljanja Fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije. Prijava je istodobno podnesena i stegovnom i etičkom tijelu Fakulteta, piše u Previšićevom priopćenju, prenosi N1.

U istom se priopćenju osvrnuo na sjednicu Fakultetskog vijeća koja je bila održana 14. srpnja 2016. godine, a na kojoj su, tvrdi, spomenute profesorice organizirale nelegalni i protustatutarni nastavak sjednice, dok je profesorica Čačinovič vlastoručno potpisala zapisnik tog skupa.

Izdvojeni članak

Studenti Filozofskog na nekoliko sati blokirali ured dekana Previšića

‘Čačinovič preuzela uzurpatorsku funkciju na koju je ‘izabrana’ 

Sjednicom na kojoj je izglasano nepovjerenje dekana Previšića predsjedala je prodekanica Branka Galić, a na istoj je odlučeno kako će postupak razrješenja dekana voditi profesorica Čačinovič. 

– Da je prof. dr. Nadežda Čačinovič preuzela uzurpatorsku funkciju na koju je ‘izabrana’ potvrđuje ne samo njezino sudjelovanje u radu ilegalnoga nastavka sjednice nego i potpis koji je stavila na zapisnik, stoji u Previšićevu priopćenju kojeg prenosi N1. 

Da se radi o promišljenom i organiziranom djelovanju, zaključio je tek u rujnu kada je s piratske stranice članovima Vijeća, zaposlenicima i studentima stigao mail da odgovorom verificiraju konačnu verziju tog zapisnika.
Upravo je taj dopis, kaže Previšić izazvao zbunjenost i ogorčenje njegovih kolegica i kolega te tvrdi kako su upravo oni zatražili da se poduzmu mjere protiv onih koji dovode u pitanje zakonito i statutarno funkcioniranje fakulteta te narušavaju ugled institucije.

Izdvojeni članak

Studenti FF-a poručili dekanu: Što je previše, Previšić je

Plenum: ‘Ovakav beskrupulozan potez neće tako lako proći’ 

O Previšićevu postupku oglasio se i Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu na svojoj Facebook stranici. Tvrde kako je upravo dekan taj koji se ponaša protustatutarno . 

– Dekan Previšić, inače dekan u postupku razrješenja, dotaknuo je samo dno. Nakon što nije uspio nasilno prekinuti srpanjsku sjednicu usred točke o vlastitu razrješenju, odnosno, nakon što vlastitim odlaskom nije uspio srušiti kvorum, nemoćni i pomahnitali dekan kreće u odmazdu, dižući tužbe protiv profesorica Nadežde Čačinovič i Branke Galić, optužujući ih, paradoksalno, za “uzurpiranje funkcije” i “protustatutarnost”. Ako itko trenutno uzurpira funkciju i ponaša se protustatutarno to je onda Previšić kojemu je Fakultetsko vijeće u lipnju natpolovičnom većinom svih članova pokazalo prst dolje, stoji na Facebook stranici Plenuma. 

Dodaju, dekan Previšić ponaša se kao da njegova legitimnost nije dovedena u pitanje. 

– Unatoč činjenici da Fakultetsko vijeće (a to je većina koja je i pokrenula postupak i koja je ostala na sjednici u srpnju) provodi postupak razrješenja, Previšić se ponaša kao da njegova legitimnost nije ni najmanje dovedena u pitanje. Ovakav beskrupulozan potez neće tako lako proći, zaključuje Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu.