Pretraga

Studenti jedne županije i u nadolazećoj će godini plaćati samo četvrtinu karte za vlak

A- A+

Od 1. veljače Osječko-baranjska županija svojim studentima sufinancira prijevoz vlakom, zbog čega u konačnici plaćaju samo četvrtinu, odnosno 25% cijene karte. Kako su ovih dana priopćili iz OBŽ, studenti će ovu pogodnost imati i u nadolazećoj akademskoj godini, ali da bi ju ostvarili potrebno je poduzeti određene korake.

Foto: Pixabay

Ugovorom o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije (OBŽ), ova županija obavezala se sufinancirati 25% cijene mjesečne i pojedinačne karte za prijevoz vlakom redovitim studentima koji imaju prebivalište na području županije, a studiraju na području OBŽ ili izvan područja te županije.

Izdvojeni članak

Kako je biti student u vlaku koji uvijek kasni i zašto je frend zbog HŽ-a skoro ostao bez kotača

Istodobno, studentima je prijevoznik odobrio povlasticu u iznosu od 50% od redovite mjesečne i pojedinačne karte, pa tako studenti moraju podmiriti samo 25% cijene karte. Za provedbu ovog projekta u proračunu Osječko-baranjske županije planirano je 300.000 kuna, a kako su u ponedjeljak priopćili iz županije, sufinanciranje će se provoditi i u akademskoj godini 2019./2020.

– Za ostvarivanje prava na sufinanciranje troškova, redoviti studenti u obvezi su dostaviti Upravnom odjelu za gospodarsko potvrdu da su redoviti studenti, kao i predočiti dokaz o prebivalištu na području županije, te na osnovu popunjenog zahtjeva dobivaju potvrdu s kojom na putničkim blagajnama Prijevoznika izrađuju posebnu pametnu karticu. Do sada je ovu pogodnost koristio 131 student, kupujući mjesečne ili pojedinačne karte, ovisno o mjestu prebivališta i mjestu studiranja. S obzirom na to da akademska godina 2018/2019. završava 30. rujna 2019. godine, radi nastavka korištenja sufinanciranja troškova prijevoza, redoviti studenti koji su do sada koristili ovu pogodnost u obvezi su dostaviti novu potvrdu kao dokaz da su i dalje redoviti studenti u akademskoj godini 2019./2020., a novi studenti ovo pravo mogu ostvariti prema prije navedenom postupku, priopćili su iz Osječko-baranjske županije.

Dodaju, postojeći ugovor između županije i HŽ-a važeći je do 31. prosinca 2019. godine, ali s obzirom na veliki interes studenata za očekivati je potpisivanje novog. Sve dodatne informacije o ovom projektu mogu se dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo Osječko-baranjske županije.