Pretraga

Studenti jedne od većih županija dobili pravo na besplatan prijevoz do mjesta studiranja

A- A+

Od ove godine redovni studenti s područja Primorsko-goranske županije ostvaruju besplatna pojedinačna putovanja od mjesta prebivališta do mjesta studiranja u Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz te županije. Riječ je o neograničenom broju besplatnih pojedinačnih putovanja, a besplatan prijevoz studenata sufinanciraju Primorsko-goranska županija i HŽ Putnički prijevoz.

Foto: Pixabay

Primorsko-goranska županija potpisala je s HŽ-om ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata s prebivalištem na području Primorsko-goranske županije.

Polovicu karte financira županija, a drugu polovicu HŽ

Izdvojeni članak

Izvrsna vijest za učenike: Evo kako vlakom putovati po Hrvatskoj – bez da išta platite

Ugovorom se redovnim studentima omogućava neograničen broj besplatnih pojedinačnih putovanja u vlakovima do mjesta studiranja. Besplatan prijevoz studenata sufinanciraju s 50% Primorsko-goranska županija i s 50% HŽ Putnički prijevoz.

– Koristeći besplatan prijevoz vlakom, uz to što će imati dovoljno vremena za spremanje ispita tijekom vožnje, vjerujem da će studenti steći naviku da vikendom dolaze kući te da će onda tu i ostati i pronaći radno mjesto, a ne iseljavati iz Hrvatske, rekao je Komadina dodavši kako je PGŽ za sufinanciranje ovog projekta osigurala sredstva u iznosu do 150.000,00 kuna s PDV-om.

Studenti PGŽ u 2019. godini ostvarili 11.162 putovanja

Izdvojeni članak
vlak željeznica

Studenti jedne županije i u nadolazećoj će godini plaćati samo četvrtinu karte za vlak

Predsjednik Uprave HŽPP Željko Ukić podsjetio je ovom prilikom i kako je prije mjesec dana uveden studentski vlak koji putuje iz Rijeke prema Zagrebu, nedjeljom popodne. Dodatna zanimljiva informacija je i da je u 2019. godini s područja PGŽ-a otpremljeno je oko 180.000 putnika, od čega su studenti ostvarili 11.162 putovanja.

No, kako studenti ove Županije mogu ostvariti pravo na besplatnu kartu za vlak.

– Na temelju potvrde obrazovne ustanove o statusu redovnog studenta i identifikacijskog dokumenta iz kojega je vidljivo prebivalište na području PGŽ-a redovni studenti trebaju izraditi pametnu karticu HŽPP-a (cijena izrade profila 50 kn + fotografija). S pametnom karticom studenti će pojedinačne karte kupovati na blagajnama kolodvora. Studentima koji posjeduju pametnu karticu, profil će biti dodijeljen na postojeću karticu. Prijevoz studenata osiguran je u 2. razredu redovnih vlakova, pojasnili su iz PGŽ.