Pretraga

Studenti nemaju gdje živjeti zbog krize s najmom: Sa Sveučilišta im rekli da odustanu od faksa

A- A+

Ako si niste osigurali smještaj, savjetujemo da razmislite o odustajanju s faksa. U kratkim crtama, tako glasi poruka Sveučilišta u Glasgowu njihovim budućim studentima. U tom je gradu, naime, toliki kaos s najmom stanova, da brojni studenti ni tri mjeseca od početka potrage nisu uspjeli naći stan za najam. Zbog toga će neki od njih biti primorani ove jeseni odustati od faksa.

sveučilište glasgow

Sveučilište u Glasgowu
Foto: Unsplash; Johnny Briggs

Domaće tržište nekretnina i najma stanova poprilično je divlje. Nema logike, pravila ni iznimki. Ponekad jednostavno nije jasno zašto su neki stanovi toliko skupi kada im nedostaje i po nekoliko prostorija. Nekad nije jasno zašto su tako jeftini pa i to budi sumnju. Podstanari su slabo zaštićeni, a najmodavac ih, de facto, u svakom trenutku može izbaciti.

No, pronaći stan na ovim prostorima i dalje nije nemoguće. Teško, skupo, iscrpno da, ali ne i nemoguće. Isto se ne bi moglo reći za Glasgow, popularno sveučilišno središte čiji su studenti unezvijereni pred početak nove akademske godine. Kako piše škotski Herald, studenti koji su upali na prestižno Sveučilište u Glasgowu od studija će možda morati i odustati zbog – smještaja.

Izdvojeni članak
studenti, studij, studiranje

Studiranje nikad nije bilo skuplje: Naši novinari se prisjetili koliko su mjesečno trošili na faksu

Sveučilište im kaže da razmisle o odustajanju od studija

Iako se oslobodilo 25 posto više soba u studentskim domovima, privatno tržište najma stanova je ograničeno, a potražnja je velika. Zbog toga su nekim studentima koji si još nisu osigurali smještaj, u dosta nadrealnom scenariju, sa Sveučilišta u Glasgowu savjetovali da razmisle o odustajanju od studija ove jeseni.

Studentica diplomskog studija Louise Gorse (23) od lipnja je u potrazi za stanom. Ona i dečko ne traže puno, tek mali, jednosoban stan gdje je stanarina do 700 funti mjesečno. Kako su računali u Glasgow preseliti u rujnu, računali su, tri mjeseca im je sasvim dovoljno za pronaći smještaj. Prevarili su se. Iako su se javili na oglase za više od 50 stanova, uspjeli su se naći s tek četiri najmodavca i pregledati stan.

-Ja i dečko bismo bili zadovoljni sa smještajem dva sata hoda do Sveučilišta. Još uvijek nismo nigdje pronašli stan. Glavni problem je ogromna potražnja, kazala je Louise the škotski Herald.

Za jedan stan 215 upita u dan i pol

Kolika je disproporcija između ponude i potražnje govori i sljedeća crtica. U subotu poslijepodne jedan je stan oglašen na agencijskim stranicama. Do ponedjeljka ujutro, kada je agent za iznajmljivanje otvorio svoj ured, već je imao 215 upita zainteresiranih za smještaj u tom stanu.

Ogromna potražnja dovela je do toga da se zainteresirani podstanari odmah javljaju da su spremni platiti više od iznosa najma navedenog u oglasu. Došlo je do toga da su neki agenti za najam stanova u formularu ponudili posebnu kućicu za one koji su spremni izdvojiti više.

Izdvojeni članak
Studentski dom Stjepan Radić (3)

‘Malo žalosno što moram ovako objaviti’: Traži cimera za dom koji neće biti homofob i gaser

To znači da će neki kandidati koji su se javili izvisiti na temelju aukcijskih praksi drugih, bez da to i znaju. No, kako piše Herald, nije samo ogromna potražnja problem. Postoji i dosta iznajmljivača koji ne primaju studente pa su se oni našli u dosta nezgodnom položaju.

Nekada se traži tisuće i tisuće funti unaprijed. Sugovornici škotskog Heralda kažu da to u potpunosti dokida svrhu najma. Najam, kažu, koriste ljudi koji imaju mjesečne prihode i na taj način si osiguravaju smještaj. Ako moraju unaprijed davati hrpu novca, onda mogu i kupovati nekretnine. Nezadovoljni, pozivaju da se tržište najma stanova bolje regulira propisima.