Pretraga

Studenti o sigurnosti nakon napada u domu: I sama sam ga doživjela, policija nije napravila ništa

A- A+

Nakon utakmice Hajduka i Dinama koja se igrala na Maksimiru, a na kojoj je Hajduk pobijedio s 2:0, došlo je do ružnog incidenta u našem najvećem studentskom domu, Stjepan Radić. Nakon fizičkog napada u kojem je ozlijeđen jedan 20-godišnjak, intervenirala je i policija, a iako su iz policije priopćili da se incident ne može povezati s ‘navijačkim nasiljem’, upravo su o tome brujali svi stanari u Facebook grupama. Mogu li se oni sada uopće osjećati sigurno tamo?

Prvi paviljon Save (Foto: Dominik Smolak)

Foto: Dominik Smolak, srednja.hr

Studentska naselja su izolirana mjesta na kojima žive samo studenti, koji su u principu pod nadzorom zaštitara. Oni su tu da interveniraju u slučaju nekakvog problema. No, najčešće su u pitanju mirna mjesta – rijetko kada možete vidjeti da je došlo do nekakvog nasilja među studentima, ili nasilja općenito. Kada se nešto i dogodi, u pitanju budu problemi s ljudima koji dođu ‘izvana’.

‘Očito je da se ne možemo osjećati sigurnima u domu’

Nažalost, do jednog takvog incidenta je došlo i ovaj vikend. Nakon derbija Hajduk-Dinamo, gdje je Hajduk slavio, prema prvim verzijama priče pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys odlučili su upasti u paviljone u namjeri da nasrnu na studente. Ipak, iz policijskog priopćenja, ta teorija nije potvrđena. Ono što se zna jest da je došlo do fizičkog napada najvjerojatnije od strane dvije osobe na 20-godišnjaka koji je lakše ozlijeđen. Sasvim dovoljno da se mnogi studenti u domu prestanu osjećati sigurno.

– Ovaj incident je jako ružan događaj gdje se u pitanje dovodi ljudski život i to osoba koje nisu nikako povezane s uzrokom incidenta, odnosno rezultatom utakmice. Ja, na svu sreću, nisam ništa vidjela i čula, iako sam do ranih jutarnjih sati radila obveze za faks, tako da me iznenadilo kad sam jutros iz medija saznala za ovaj događaj. Očito je da se ne možemo osjećati sigurnima u domu s obzirom na ovakav događaj. Inače, ja se osjećam sigurno u domu i nisam razmišljala da bi se takve situacije mogle dogoditi, a ovdje stanujem već četvrtu godinu, rekla nam je Anamarija (22), s FPZG-a.

Zaista je najgori osjećaj taj kad se doma, gdje biste u principu trebali biti najsigurniji, osjećate kao da bi vam se nešto moglo dogoditi. Naša sljedeća sugovornica je tako i sama osobno bila žrtva u jednom napadu u istom domu: Stjepan Radić, znan i kao Sava.

Izdvojeni članak

Lopovi opet haraju studentskim domovima: ‘Ukradeno mi je pet litara domaćeg vina’

Neugodan napad

– Htjela bih prokomentirati sigurnost doma na Savi jer sam sama doživjela incident u travnju ove godine, kada sam napadnuta od strane dva pijana dečka ili pak da ih nazovem, ‘čovjeka’, jer su imali 30 godina, a ilegalno su upali u dom. Po tom pitanju nakon prijave policiji nije napravljeno ništa, niti od strane doma niti policije. Policija nije prstom mrdnula, pa čak niti udaljila dečke iz doma nakon napada. Nakon tog incidenta, rijetko tko se od prvenstveno, djevojaka, osjećao sigurno, a tako će i ostati pretpostavljam. Tijekom tog incidenta rečeno mi je od strane upravitelja, kako je ovo najsigurniji dom i najbolje opremljen, no ne bih rekla da je tako jer da jest, ovaj incident bi bio spriječen. Silne kamere po krugu, kod rampe na glavnom ulazu, kod ulaza svakog paviljona.. I da nijedna nije uspjela uhvatiti grupu dečki koji ulaze u krug? Niti jedan zaštitar u blizini da ih pita tko su i zašto dolaze? Sve je to moglo biti kako treba samo da znaju zaštitarima dati posao koji treba odraditi, zaključila je Kristina (19) sa Šumarstva.

S druge strane, postoje oni koji nisu niti znali da se nešto događa unutar samog naselja. Na fotografijama koje su se pojavile na društvenim mrežama je bilo vidljivo da su se policajci skupljali oko šestog paviljona, pa je u principu i moguće da ostali stanari nisu primijetili novonastalu situaciju.

– Da nisam vidjela objave u grupi, ne bih ni znala što se događa. Saznanje da je došlo do ovakvog incidenta u okrugu studentskog doma, nije me previše uznemirilo. Događa se posvuda. Ja se i dalje se sjećam sigurno i zaštićeno u studentskome domu. Danas nisam čula nove informacije na tu temu pa pretpostavljam da nije ni bilo ništa ozbiljno. Samo bih dodala da općenito ne podržavam podjelu ljudi bilo prema navijačkoj skupini, nacionalnosti, vjeroispovijesti ili čemu drugome te osuđujem svaki oblik nasilja, rekla nam je Mateja (23) s Učiteljskog fakulteta.

Nedovoljna zaštita

Za sigurnost u domu bi trebali biti zaduženi zaštitari, kojih je za vikend bilo i više no inače, iz mjera predostrožnosti zbog utakmice. No, očito to nije bilo dovoljno. S druge strane, na Savu se i dalje može ući nakon 22 h samo uz potvrdu da ste stanar doma.

– Odmah da se ogradim, ne vrijeđam niti zaštitare niti bilo koga drugoga, oni samo rade svoj posao koji su im nametnuli oni ‘viši’. Smatram kako je zapravo njihov cjelokupan rad smiješan jer ako već provjeravaju jesi li legalan stanar doma poslije 22 h i ako već zaključavaju ulaze (bespotrebno jer uvijek se možeš snaći i ući), zašto onda ne mogu zapravo raditi posao kako treba i provjeravati osobe cijeli dan ili da se najavljuje dolazak, kako se najavljuju dostavljači pa bi možda bilo manje incidenata. Nema smisla provjeravati osobe nakon 22 h – prvo što ismijavaju sebe, a tako i sustav studentskog doma, a onda nas jer očigledno po tom pitanju ne možemo napraviti ništa. Kako se kaže: ili sve ili ništa! Tako da sigurnost u domu je skoro pa nula bodova, kao i na ulici, prepušten si sam sebi, rekla nam je Kristina (19).

Neki će se složiti da to možda ipak nije slučaj – do ovakvih incidenata ne dolazi često. No, i kad se jednom dogodi, previše je.

– Naravno, ovakve situacije nisu česta pojava i koliko se sjećam, mislim da je ovo drugi incident koji se dogodio u domu od kada ovdje živim. Svakako smatram da ipak treba biti jača kontrola nadređenih da provjeravaju tko ulazi u dom, a pogotovo u nekim posebnim situacija kao što su na primjer utakmice i slična događanja. Također smatram da bi SC trebao znati osigurati kvalitetnu zaštitu stanarima jer na kraju krajeva mi to sve plaćamo. Podsjetit ću samo da je prije otprilike godinu dana goli muškarac upao u dom i nekim stanarima u sobe što je još jedan dokaz da bi kontrola sigurnosti trebala biti pojačana, napomenula je Anamarija (22).