Pretraga

Studenti osmislili aplikaciju koja pazi na ograničenja zarada preko studentskih ugovora

A- A+

Svaki student tijekom studentskih dana muku muči s računanjem i vođenjem brige o isplatama preko studentskih ugovora. Potrebno je paziti na razne limite, koji su se početkom ove godine mijenjali, a od svakog prekoračenja tih limita studentima (nerijetko i roditeljima) pada mrak na oči. No, stiglo je rješenje u obliku aplikacije Sumirra, koja vodi brigu o svim zaradama preko studentskog ugovora, ali i upozorava na eventualna skora prekoračenja. Pogađate, ovu korisnu aplikaciju za svakog studenta, osmislili su upravo – studenti!

Aplikaciju Sumirra osmislilo je četvero studenata | Foto: Sumirra

Limit da roditelji ne plaćaju porez dogodine – 15.000 kuna, limit do kojeg student ne plaća porez – 60.600 kuna… Po novom Pravilniku o porezu na dohodak s početka veljače, ovo su limiti na koje studenti moraju paziti prilikom rada preko studentskih ugovora. Dosad je bilo potrebno bilježiti svaku zaradu kako biste bili sigurni u brojke ili eventualno tražiti ispis svih isplata u Poreznoj upravi. No, sada će to za vas raditi Sumirra, odnosno, osobni financijski asistent za studente koji prati prihod preko studentskog ugovora i pazi na porezne pragove.

Sve je počelo od običnog kalkulatora za studentske ugovore

Radi se o aplikaciji koju je prilično jednostavno koristiti, a koja će biti od velike pomoći baš svakom studentu. Da priča bude u potpunosti studentska, iza ideje i same izrade Sumirre stoji – četvero studenata. Petar Šegina s FER-a, Filip Šuste s TVZ-a te Stanko Krtalić Rusendić i Marko Božac s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu – četverac je to koji je osmislio i izradio Sumirru. Otkud ideja za aplikaciju, kako ona točno funkcionira i kako je tekla njezina izrada, popričali smo s članom tima Markom. Kako nam priča, dečki se poznaju već nekoliko godina, a zajedno su bili na nekoliko natjecanja i hackathona.

Izdvojeni članak

Zapela objava Zakona o studentskom radu: Ministarstvo obrazovanja davno premašilo rok koji je zadao Plenković

– Sve nas je mučio isti problem svake godine – porezni pragovi i zakonske obveze oko studentskog rada, govori nam Marko i dodaje da je sve počelo kao običan kalkulator za studentske ugovore.

Osobno si je u tablici vodio evidenciju prihoda, no kada su to trebali učiniti drugi, trebali su proći kroz sve isplate u Poreznoj upravi što uzima podosta vremena nakon čega su dečki zaključili da bi to mogla raditi aplikacija. Dečki su na ideju došli krajem prošle godine, a Sumirru su lansirali u lipnju 2017. Marko nam kaže kako su većinu posla na aplikaciji napravili tijekom svibnja, nakon obaveza na fakultetima.

Jednostavno korištenje Sumirre još je praktičnije i korisnije povezivanjem s Facebook Messengerom

Prilikom izrade Sumirre, shvatili su koliko je sustav zapravo kompliciran.

– Shvatili smo koliko je porezni sustav kompliciran i koliko postoji iznimki. Sve što je propisano s nekoliko zakona i pravilnikom trebali smo pretočiti u razumni programski kod i na jednostavan način prikazati korisniku što je ponekad zaista problem, kaže nam Marko.

Sama aplikacija funkcionira prilično jednostavno. Svi studenti koji imaju [email protected] račun (račun koji svaki student dobije pri upisu na faks kako bi se mogao ulogirati u Studomat) unesu ga u Sumirru. Ako se, primjerice, studira u Zagrebu, potrebno je unijeti podatke za Studentski centar Zagreb (OIB, JMBAG i matični broj). Nakon unosa podataka, Sumirra sama sistematizira studentske zarade i sve druge uplate te ih prikaže korisniku. Također, korisnik može dobiti obavijest o uplati i stanju ukupnih godišnjih zarada ako se Sumirra aktivira na Facebook Messengeru.

Božac: Sumirra se ne naplaćuje i nikada nećemo naplaćivati studentima kako bi saznali svoje financijsko stanje

Sumirra komunicira s Poreznom upravom (preko [email protected] računa) kako bi korisnik mogao saznati svoje zarade. Kako nam kaže Marko, ponekad e-porezna uprava ne radi kako spada zbog čega se javlja greška pri prijavi u Sumirru.

Izdvojeni članak

Sa zakašnjenjem od šest dana, objavljen novi Pravilnik o porezu na dohodak

Aplikacija je dostupna na sumirra.com u desktop i mobilnoj verziji, i na Facebook Messengeru.

– Sumirra se ne naplaćuje i nikada nećemo naplaćivati studentima kako bi mogli saznati svoje financijsko stanje. Trenutno imamo pedesetak korisnika i očekujemo da ćemo ubrzo prijeći stotinu korisnika jer je ovo pri puta da istupamo javno s aplikacijom. Do sada smo ju uglavnom davali prijateljima na testiranje kako bi bili sigurni da ispravno radi. Feedback je pozitivan, stalno dobivamo nove ideje i prijedloge pa ćemo vjerojatno ubrzo omogućiti komentiranje poduzeća kako bi studenti mogli reći koje firme dobro, a koje loše, tretiraju svoje studentske zaposlenike, priča nam Marko o daljnjim idejama za razvoj aplikacije.

Ideje za budućnost: Komentiranje poduzeća i prikaz prosječnih studentskih plaća po poduzećima

Dečki koji su ju osmislili, sa Sumirrom su imali i uspjeha na natjecanjima. Tako su na studentskom natjecanju App Start Contest, u organizaciji eSTUDENT-a, osvojili prvu nagradu za najbolju aplikaciju. Samo natjecanje dalo im je povod da realiziraju svoju ideju i naprave proizvod koji mogu koristiti studenti. Nakon toga, upali su u inkubator na FER-u koji se zove SPOCK. Dečki će u SPOCK-u dobiti pomoć mentora i fakulteta da Sumirru unaprijede, dodaju nove mogućnosti poput komentiranja poduzeća i prikaza prosječnih plaća po poduzećima za studente, a krajnji im je cilj širenje Sumirre na opću populaciju.

Izdvojeni članak

Studenti ne odustaju od prosvjeda zbog novog načina oporezivanja njihove zarade

Marko nam priznaje da bi mu tijekom studentskih dana definitivno bilo lakše da je ovakvu aplikaciju imao pri ruci.

– Sa Sumirrom se ne moram brinuti hoću li prijeći prag od 15.000 kuna zbog kojeg bi moji roditelji trebali platiti porez dogodine. Odnosno, mogu znati u svakom trenu koliko sam zaradio i postoji li mogućnost da prijeđem taj prag. Ukoliko ga prijeđem, znam da će mi Sumirra to javiti i dati mi informacije koje su mi potrebne, zaključuje Marko i dodaje kako mu je opći dojam da su studenti ipak vrlo bazično ili čak površno upoznati s pravilima koja reguliraju studentski rad.