Pretraga

Studenti ne odustaju od prosvjeda zbog novog načina oporezivanja njihove zarade

A- A+

Nakon burne reakcije medija i studenata oko najave novog načina oporezivanja studentske zarade iznad limita od 15 tisuća kuna, HDZ je čitavu situaciju nazvao ‘komunikacijskom greškom’ te odlučio u roku od 90 dana donijeti novi Pravilnik o porezu na dohodak. Tvrde, kako će Pravilnik biti povoljan za studente, dok Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu tvrdi kako će svaki dohodak do 5.050,00 kuna mjesečno biti neoporeziv. Studenti su priopćenje Vlade nazvali ‘gašenjem požara’ i manipulacijom, a ne vjeruju ni riječima svojih predstavnika, te najavljuju prosvjede, ako novi Pravilnik ne postane povoljan za njih.

Izvor: Facebook; Prosvjedi – Izmjena pravilnika o porezu na dohodak

Prošlog je tjedna buru u javnosti izazvala vijest kako će se od 1. siječnja 2017. oporezivati studentska zarada iznad 15 tisuća kuna, uz napomenu da će se sredstva studentima vratiti povratom poreza 2018. godine.

Reakcije su bile poprilično burne, a kritike su na odluku vladajućih dolazile iz samog vrha MOST-a te od mladeži HDZ-a, koja je tijekom kampanje obećavala olakšice na studentsku zaradu do 50 tisuća kuna.
Magično, spomenute su dvije kritike u samo par sati s društvenih mreža nestale, a HDZ je vodu okrenuo na svoj mlin, okrivivši medije za pogrešno tumačenje Zakona i čitavu nastalu situaciju prozvavši ‘komunikacijskom greškom’. Ipak, kazali su, ovoga će tjedna sjesti sa studentskim predstavnicima, te donijeti novi Pravilnik u roku od 90 dana.

– Ukoliko ukupni godišnji primici učenika i studenata ne prelaze iznos od 60.600,00 kuna sav eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5.050,00 kuna mjesečno bit će im vraćen nakon godišnjeg obračuna, objašnjava Vlada.

Izdvojeni članak

Državni udar na studente: Za zaradu iznad 15 tisuća kuna godišnje, plaćate porez!

Studentski zbor prima prijedloge i upite oko Pravilnika

Situaciju i tenzije dodatno je pokušao umiriti i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, obećavši kako će svaki dohodak do 5.050,00 kuna mjesečno biti neoporeziv.

Studentski je zbor danas do 17 sati pozvao u svoj ured sve studente koji žele dati svoje prijedloge i ideje, te imaju upita oko novog Pravilnika o porezu na dohodak. Također, svi koji imaju želju doći, ali nisu u mogućnosti, mogu svoje upite poslati putem e-maila na [email protected].

Osim konzultacija, kako doznajemo, sutra će se održati i izvanredna sjednica Skupštine zbora u kojoj će jedina točka rasprave biti novi Pravilnik o porezu na dohodak.
Situaciju aktivno prate i studenti Filozofskog, pa će upravo ovo biti i jedna od tema sutrašnje otvorene sjednice Studentskog zbora zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Izdvojeni članak

Zbog pritiska javnosti, Vlada donosi novi Pravilnik o porezu za studentsku zaradu

‘Priopćenje Porezne uprave je manipulacija riječima i ‘gašenje požara’

Budnog je oka i inicijativa ‘Prosvjedi – Izmjena pravilnika o porezu na dohodak’, koja ne odustaje od pobune, ako novi Pravilnik ne bude povoljniji za studente.

– Priče koje kažu da vam neće uzeti ništa ako zaradite do 5.050, 00kn nisu točne. Na taj iznos će vam (po trenutno važećim pravilima) biti obračunato 24 % poreza + prirez (ovisno o gradu), te će vam se taj iznos vratiti kroz povrat poreza u 08/2018. Ovo je nešto na što apsolutno ne pristajemo. Priopćenje koje je nedavno izdala Porezna uprava je manipulacija riječima i ‘gašenje požara’, koje je nažalost i imalo uspjeha budući da je zbog tog priopćenja dosta studenata zapravo pomislilo da se ništa nije promijenilo i da ipak dalje sve ostaje isto. Ne ostaje!, pišu članovi inicijative na Facebooku.

Dodaju kako su trenutno u iščekivanju rezultata sastanka studenata s ministrom financija Zdravkom Marićem.

– Od prosvjeda i borbe za bolji položaj studenta se nije odustalo i neće se odustati, poručuju studenti.

Kako su se u posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama pojavile razne interpretacije Pravilnika, uz svoju objavu priložili su i grafički prikaz trenutno važećeg Pravilnika o porezu na dohodak.