Pretraga

Studenti ostaju bez najavljenog doma, razlog? Korona i poskupljenje energenata

A- A+

Studenti u Koprivnici ove su akademske godine trebali dobiti studentski dom koji bi bio napravljen na prostoru koprivničkog Kampusa. Izvođač radova dogovoren je još 2020. godine, no od toga ipak ništa. Grad je povukao ugovor jer ga izvođač nije ispoštovao i započeo radove.

Ilustracija. Foto: Unsplash

Studenti na Sveučilištu Sjever u Koprivnici neće dobiti smještaj tako skoro. Grad Koprivnica raskinuo je ugovor s izvođačima radova koji su trebali unutar granica koprivničkog Kampusa napraviti studentski dom za tamošnje studente, saznaje novinar Ozren Špiranec za Glas Podravine.

‘Nismo očekivali nikakve probleme’

Naime, cijela je priča započela još 2020. godine kada je Grad Koprivnica potpisao ugovor s tvrtko ISTO student te im ustupio svoje stare zgrade koje su trebali obnoviti i staviti u funkciju studentskog smještaja. Tada se najavljivalo da će studenti za nekoliko stotina kuna moći unajmiti sobu te da će ukupni smještajni kapacitet biti 80 ležajeva uz četiri ležaja s popratnom infrastrukturom za studente s invaliditetom.

No, od potpisivanja ugovora, nitko se od radnika nije pojavio na prostorima Kampusa, zbog čega je ugovor automatski raskinut jer ugovorene obaveze nisu ispunjene. Direktor tvrtke ISTO student, Josip Galinec, rekao je za Glas Podravine da ih je u započinjanju radova spriječila ‘viša sila’ poput pandemije te poskupljenja energenata na svjetskim tržištima.

– Nismo očekivali nikakve probleme s obzirom na to da smo ishodili građevinsku dozvolu, pripremili se za početak radova, kupili sanitarije i namještaj te sav ostali inventar. Da ugovor nije raskinut, u ovoj sezoni bi započeli i okončali radove kako bi stanari mogli useliti u svoje sobe prije početka semestra, rekao je Galinec.

Izdvojeni članak

Sveučilišni grad ostao bez menze: Studenti dobili uputu da se žale Ministarstvu

Studenti dugo nisu imali menzu

Istaknuo je, također, da su njihova vrata prema Gradskoj upravi otvorena u nadi da će zajednički doći do nekog novog dogovora i dospjeti do cilja koji će služiti budućim akademskim građanima. Podsjetimo da su koprivnički studenti imali do početka godine i problema s menzom. Kao što smo pisali, KTC je odustao od pružanja usluge tople prehrane, a na nove se natječaja nitko nije javio.

Ipak, na kraju je obrt KIŠ-FOOD postao zakupac studentskog restorana i kafića te je menza započela s radom 20. siječnja 2023. godine.