Pretraga

Sveučilišni grad ostao bez menze: Studenti dobili uputu da se žale Ministarstvu

A- A+

Proteklih godina bilo je dosta problema oko prehrane studenata koji studiraju u Koprivnici – dugo vremena nisu imali menzu. Napokon su je dobili 2019. godine, no sada je ona ponovno zatvorila svoja vrata. I to do daljnjeg, a studenti su dobili uputu da se žale Ministarstvu.

Foto: srednja.hr

Pojedini uvjeti za studiranje na koprivničkom kampusu i dalje nisu na prihvatljivoj razini. Studenti se žale da nemaju adekvatnog javnog prijevoza i smještaja, a od ove akademske godine ostali su i bez – menze. Podsjetimo, menza u Sveučilišnom centru Koprivnica otvorena je u rujnu 2019. godine, nakon mnogih odgađanja i žalbi studenata koji nisu imali gdje jesti po subvencioniranim cijenama. Sada, tri godine nakon službenog otvaranja, menza u Koprivnici zatvara svoja vrata do daljnjeg.

Kako prenosi portal ePodravina, razlog tome je činjenica da je KTC odustao od pružanja usluge tople prehrane, a da se na natječaj za novog pružatelja nije nitko javio. Iako studenti za to nisu krivi i menza im je svakako potrebna, rečeno im je da sami moraju pisati žalbu Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prenosi isti portal.

Izdvojeni članak
naslovnica sveučilište sjever

Sveučilište Sjever objavilo lažnu vijest o zapošljivosti studenata: Uklonili su je kad smo ih prozvali

Situaciju je za portal ePodravina potvrdio i prorektor Sveučilišta Sjever, Mario Tomiša, ističući da je za prehranu studenata odgovorno Ministarstvo, a ne Sveučilište. Sveučilište je, kako kaže, u menzu uložilo 3,5 milijuna kuna vlastitih sredstava bez pomoći Ministarstva, a KTC je raskinuo ugovor jer im se – ne isplati.

– KTC nam je u lipnju poslao dopis da od 1. kolovoza više neće produžiti suradnju iako smo imali ugovor za još jednu godinu. Ne krivim ih, ako pripremaš obrok prema normativima koje je propisalo Ministarstvo koji te košta 40 kuna, a ti ga moraš prodavati za 20, to nitko neće prihvatiti, objašnjava Tomiša za ePodravinu.

Na koncu je istaknuo da je u Koprivnici cijena stanova otišla gore te da nema slobodne sobe ni stana, što uveliko koči razvoj Sveučilišta. Grad Koprivnica htio je pomoći oko izgradnje doma i raspisao je natječaj, no kako dodaje Tomiša, nema informacija što se trenutno događa po tom pitanju.