Pretraga

Studenti ovog faksa nastavu odnedavno imaju u vili iz 19. stoljeća: Preuređena je, zavirite u učionice

A- A+

Studenti Fakulteta organizacije i informatike od sada će dio nastave pohađati i u vili iz 19. stoljeća u samom centru Varaždina. Riječ je o Vili Oršić čija je obnova u ove svrhe trajala dvije godine. Vila je sada opremljena novom tehnologijom, a ondje će se osim nastave odvijati i aktivnosti na znanstvenim istraživanjima.

Nedavno je završena je obnova Vile Oršić iz 19. stoljeća u samom središtu Varaždina, u koju su već ‘uselili’ studenti i nastavnici Fakulteta organizacije i informatike. Ovog utorka završetak obnove i svečano je obilježen.

– Obnova Vile je trajala dvije godine i sada opremljena modernom tehnologijom započinje s novom namjenom, a to je provođenje nastave i znanstvenih istraživanja studenata i nastavnika Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Ovom sveobuhvatnom obnovom ovaj je Fakultet proširio svoje vlastite prostorne kapacitete, a tako i kapacitete najstarijeg i najvećeg hrvatskog sveučilišta – Sveučilišta u Zagrebu, priopćeno je s FOI-ja.

Spašena od propadanja

Kako navode, ova zgrada, u sklopu koje se nalazi i dvorište ukupne površine 4.327 četvornih metara, ima iznimnu kulturološku vrijednost. Vila je, navode s FOI-ja, nakon ove zahtjevne obnove spašena od propadanja i postaje novi prostor za razvoj istraživačkih potencijala i provođenje nastavnih i izvannastavnih aktivnosti studenata i znanstvenika na Fakultetu.

– Ovime smo dobili oko 650 četvornih metara prostora koji neće riješiti nedostatak naših prostornih kapaciteta, međutim nam daje mogućnost za provođenje i primjenu inovativnih koncepata učenja i poučavanja, po principu modela ‘work based learning’ i kroz laboratorijsku nastavu, u suradnji s partnerima iz industrije, a upravo su oni dali velik doprinos u obnovi i rekonstrukciji Vile i na tome im zahvaljujemo, naglasila je dekanica FOI-ja, Nina Begičević Ređep.

Kako je priopćeno s fakulteta, zgrada je dana na korištenje FOI-ju odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina u svrhu realizacije obrazovnih aktivnosti i unaprjeđenja visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske, a obnovljena je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Varaždina, Varaždinske županije, partnerskih poduzeća i projektnih sredstava u ukupnom iznosu od oko 933 tisuće eura (7 milijuna kuna).

– Izuzetno nam je drago da je Vila postala laboratorijski dio FOI-ja i nadamo se dogradnji ‘Centra za predinkubaciju u pametnoj industriji’, zajedničkog projekta Grada Varaždina i FOI-ja, kroz ITU mehanizam u nastavku čestice, što će jednog dana postati prvi takav predinkubacijski centar u Hrvatskoj, izjavio je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Izdvojeni članak
obnovljene učionice i teretana u Srednjoj školi Viktorovac

Obnovili najveću srednju školu u županiji: Učenici su dobili i pravu teretanu, zavirite u unutrašnjost

‘Očuvani svi povijesni elementi zgrade’

Pošto je riječ o povijesnoj građevini, obnovu je nadzirao Konzervatorski odjel u Varaždinu. Prilikom obnove očuvani svi povijesni elementi zgrade – stolarija, podovi, kamin, arhitektonski dekorativni elementi i sam raspored prostorija.

– Ova obnova pokazuje da FOI pripada u sam vrh visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj, vodeći računa o potrebama suvremenog tržišta rada, istaknuo je izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak.

S FOI-ja je priopćeno da su obnovu Vile Oršić sponzorirale su velike hrvatske IT i marketinške tvrtke: IBM iX Croatia d.o.o., Mobilisis d.o.o., Cratis d.o.o., Arbona d.o.o. te Fina- Financijska agencija, u suradnji s kojima FOI u novoopremljenim učionicama i laboratorijima Vile već sada održava nastavne i nenastavne aktivnosti.

– U prostoru Vile Oršić, FOI je započeo s redovnom nastavom na svim svojim sveučilišnim studijima u ljetnom semestru ak. godine 2022./2023., a u njoj su smješteni fakultetski istraživački laboratoriji, WBL učionica, dvorane za učenje i poučavanje te kabineti za nastavnike i centre Fakulteta, a svi opremljeni najsuvremenijom tehnologijom. Povijesno stubište Vile ukrašeno je umjetničkim slikama varaždinskog slikara i umjetnika Dražena Trogrlića, koje su pronađene u Vili i također spašene prilikom njene obnove. FOI broji oko 2.700 studenata i 155 djelatnika, a svima njima Vila je stavljena na raspolaganje za znanstveno-istraživački rad, što će prigodno obilježiti obilaskom i otvorenjem već idućeg tjedna, zaključuju s FOI-ja.