Pretraga

Studenti se već tjednima žale na duge redove u menzama na Savi: Provjerili smo koliko se čeka

A- A+

Popularna Facebook grupa studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu već je tjednima pretrpana fotografijama velikih redova ispred tamošnjih menzi. Prvotno su se redovi stvarali za večerom jer je u to vrijeme radila samo jedna menza. Nakon žalbi studenata sada za večeru rade obje menze, no redovi su se počeli stvarati za vrijeme ručka – kada radi samo jedna menza. Provjerili smo koliko studenti čekaju na obrok.

red pred menzom na savi

Red pred menzom na Savi | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Od početka ove akademske godine Facebook grupu studentskog doma Stjepan Radić ispunjavaju komentari i fotografije dugačkih redova ispred menzi. Prvotno su one bile za vrijeme večere kada je radila samo jedna menza. No, onda je Studentski odbor Save od studenata u anketi tražio mišljenje bi li više voljeli da za večerom rade obje menze, a za ručkom samo jedna.

U redu pred menzom čekali smo 18 minuta, ako je red dulji to može biti i pola sata

U anketi je glasalo više od tisuću studenata i 90 posto njih bilo je za novo radno vrijeme – da za večerom rade obje menze, a za ručkom jedna. Studentski odbor Save napisao je da bi to možda mogla biti dobra opcija jer su brojni studenti za vrijeme ručka na fakultetima te ne koriste menzu u studentskom domu.

No, studenti su ponovno pisali komentare da se situacija s večere samo preselila na ručak. Stoga smo ovog tjedna otišli na ručak u menzu na Savu kako bismo provjerili koliko se dugo čeka u redu. Za ručak je radila druga menza, a prva je bila zatvorena. S time da je radila i brza menza pred kojoj nije bilo gužve.

No, pred drugom menzom dočekao nas je red kakav su opisivali studenti. U red smo stali u 13:22, a u menzu smo sjeli u 13:40. Dakle, u redu smo čekali 18 minuta. S time da se na nekim fotografijama u grupi može vidjeti da redovi znaju dosezati i do četvrtog paviljona, što bi okvirno značilo da studenti u redu za menzu znaju čekati i pola sata.

red pred menzom na savi dom

Red pred menzom na Savi | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Identični problemi javljali su se i prošle akademske godine

Studentski odbor Save pak je ovih dana postavio novu anketu oko radnog vremena menzi od 6. studenog nadalje. Više od 80 posto studenata odabralo je drugu opciju koja govori da će za ručak raditi obje menze, dok će za večeru raditi druga menza. Doručak će biti u prvoj menzi. Brza menza radit će od 14 do 20:30 s pauzom od 15:30 do 16:30. Podsjetimo, slastičarnica na Savi ne radi zbog pokvarenog lifta u kojem su znali zapeti radnici i poplave koja se tamo dogodila. Iz Studentskog odbora Save napisali su da se nadaju rješenju situacije nakon što završe bolovanja radnika.

Prošle akademske godine također smo iscrpno izvještavali o velikim redovima pred zagrebačkim menzama. U listopadu prošle godine tako je problem stvarao novi sustav naplaćivanja zbog kojeg su se računi sporo izdavali, a to je posljedično stvaralo gužve. I tada smo fotografirali redove pred menzom na Savi koji su identični sadašnjima. Iz zagrebačkog SC-a rekli su da čekanje u redu ovisi o samim konzumentima te njihovim željama što stavljaju na tanjur te o biranju deserta zbog čega se zna produžiti red.

Situacija se jedno vrijeme smirila, no u svibnju ponovno je bilo problema na Savi. Gužve je stvaralo to što vikendom nije radila prva menza koja tijekom tjedna nije radila ni za večeru. Zagrebački SC tada je pojasnio da je koronavirus utjecao na njihovo poslovanje te da im nedostaje radne snage – kuhara, konobara i pomoćnih radnika.