Pretraga

Studenti sutra na sastanku s ministrom Marićem: Ovo su njihovi zahtjevi

A- A+

Prošli je tjedan u javnosti eksplodirala vijest o oporezivanju studentskog rada. Naime, prema novom Pravilniku o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu s novom godinom, studenti mogu zaraditi do 15.000 kuna, a na sve preko toga će im se obračunavati porez po stopi od 24 posto i prirez, ovisno o mjestu prebivališta. Sve ovo izazvalo je revolt studenata, koji su najavljivali i prosvjed, no isti dan Vlada RH najavila je donošenje novog pravilnika. Sutra će se, pak, studentski predstavnici iz Hrvatskog studentskog zbora i Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, susresti s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Screenshot: YouTube

Hrvatski studentski zbor na svojim je stranicama objavio i zahtjeve koje će iznijeti pred ministra Marića na sutrašnjem sastanku. U cijelosti prenosimo tri zahtjeva Hrvatskog studentskog zbora:

• Provođenje oporezivanja i računanje limita neoporezivanja na godišnjoj razini umjesto mjesečnoj. Studentski rad je specifična vrsta rada s nizom posebnosti na koji će mjesečno oporezivanje izrazito negativno utjecati, te trenutno ne postoji kvalitetan informacijski sustav unutar Studentskih centara koji će tehnički popratiti navedeni sustav mjesečnog oporezivanja.

• Podizanje iznosa za poreznu olakšicu roditelja učenika, odnosno studenata.

• Izuzimanje stipendija iz obračuna prihoda po članu kućanstva za ostvarivanje prava na poreznu olakšicu

Ministar Marić drži predavanje o poreznoj reformi na Sveučilištu u Zagrebu – studenti nisu pozvani

Naglašavaju i da studentski predstavnici ni na koji način nisu bili uključeni u donošenje Pravilnika.

– Prema zakonskim odredbama, u svim povjerenstvima koja odlučuju o studentskim pitanjima trebali bi biti zastupljeni predstavnici Hrvatskog studentskog zbora te ovim putem naglašavamo kako je ovaj pravilnik donesen bez javne rasprave i suglasnosti Hrvatskog studentskog zbora, poručuju iz HSZ-a.

Dodajmo i kako je predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Karlo Kolesar u jutrošnjoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ istaknuo i kako će od nadležnih tražiti i da se stvar riješi tako da se limit s trenutačnih 15.000 kuna poveća na 60.600 kuna godišnje bez oporezivanja.

Osim sutrašnjeg sastanka ministra Marića sa studentskim predstavnicima, on će sljedeći tjedan održati predavanje o poreznoj reformi na Sveučilištu u Zagrebu. Predavanje pod nazivom ‘Porezna reforma i utjecaj na proračunske prihode jedinica lokalne i regionalne samouprave’ ni u kojem se aspektu neće dotaknuti oporezivanja studenata. Dapače, studenti na predavanje nisu ni pozvani. Vjerujemo kako bi ministrovo predavanje na temu oporezivanja studenata u ovome trenutku bilo iznimno dobro posjećeno i popraćeno mnoštvom pitanja.

I dalje nema mjesečnog oporezivanja, jedini limit je 15.000 kuna

U međuvremenu, studenti nastavljaju raditi i zarađivati preko studentskih ugovora pa smo tako u posjedu studentskog ugovora i potvrde o isplati u iznosu od 8.640 kuna. Kako je vidljivo iz računa dostavljenog iz zagrebačkog SC-a, na taj iznos nije naplaćen porez niti prirez. Još uvijek nema govora o mjesečnom obračunavanju poreza, što je bunilo mnoge studente pa su pitanjima zasuli i djelatnike na šalterima Student servisa.

Račun SC-a Zagreb (za uvećanje fotografije: desni klik -> pogledaj sliku)

Sudeći prema isplati većoj od spominjanih 5050 kuna, mjesečnog obračuna poreza nema te do izmjene Pravilnika o porezu na dohodak (koju je Vlada najavila u roku od 90 dana) vrijedi granica od 15.000 kuna. Zarada studenata iznad 15.000 kuna oporezuje se, dakle, po stopi od 24 posto, uz prirez ovisno o mjestu prebivališta.

Spomenimo i trenutačne rezultate ankete na našem portalu. Od 122 čitatelja koji su anketu ispunili, 72,95% sudjelovalo bi u prosvjedu ukoliko novi Pravilnik o porezu na dohodak ne bude povoljniji za studente. Stoga se nadamo da će ministar Marić vrlo pozorno slušati studentske predstavnike na sutrašnjem sastanku.