Pretraga

Studenti sutra na sastanku s ministrom Marićem: Ovo su njihovi zahtjevi

A- A+

Prošli je tjedan u javnosti eksplodirala vijest o oporezivanju studentskog rada. Naime, prema novom Pravilniku o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu s novom godinom, studenti mogu zaraditi do 15.000 kuna, a na sve preko toga će im se obračunavati porez po stopi od 24 posto i prirez, ovisno o mjestu prebivališta. Sve ovo izazvalo je revolt studenata, koji su najavljivali i prosvjed, no isti dan Vlada RH najavila je donošenje novog pravilnika. Sutra će se, pak, studentski predstavnici iz Hrvatskog studentskog zbora i Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, susresti s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Screenshot: YouTube

Hrvatski studentski zbor na svojim je stranicama objavio i zahtjeve koje će iznijeti pred ministra Marića na sutrašnjem sastanku. U cijelosti prenosimo tri zahtjeva Hrvatskog studentskog zbora:

• Provođenje oporezivanja i računanje limita neoporezivanja na godišnjoj razini umjesto mjesečnoj. Studentski rad je specifična vrsta rada s nizom posebnosti na koji će mjesečno oporezivanje izrazito negativno utjecati, te trenutno ne postoji kvalitetan informacijski sustav unutar Studentskih centara koji će tehnički popratiti navedeni sustav mjesečnog oporezivanja.

• Podizanje iznosa za poreznu olakšicu roditelja učenika, odnosno studenata.

• Izuzimanje stipendija iz obračuna prihoda po članu kućanstva za ostvarivanje prava na poreznu olakšicu

Ministar Marić drži predavanje o poreznoj reformi na Sveučilištu u Zagrebu – studenti nisu pozvani

Naglašavaju i da studentski predstavnici ni na koji način nisu bili uključeni u donošenje Pravilnika.

– Prema zakonskim odredbama, u svim povjerenstvima koja odlučuju o studentskim pitanjima trebali bi biti zastupljeni predstavnici Hrvatskog studentskog zbora te ovim putem naglašavamo kako je ovaj pravilnik donesen bez javne rasprave i suglasnosti Hrvatskog studentskog zbora, poručuju iz HSZ-a.

Dodajmo i kako je predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Karlo Kolesar u jutrošnjoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ istaknuo i kako će od nadležnih tražiti i da se stvar riješi tako da se limit s trenutačnih 15.000 kuna poveća na 60.600 kuna godišnje bez oporezivanja.

Osim sutrašnjeg sastanka ministra Marića sa studentskim predstavnicima, on će sljedeći tjedan održati predavanje o poreznoj reformi na Sveučilištu u Zagrebu. Predavanje pod nazivom ‘Porezna reforma i utjecaj na proračunske prihode jedinica lokalne i regionalne samouprave’ ni u kojem se aspektu neće dotaknuti oporezivanja studenata. Dapače, studenti na predavanje nisu ni pozvani. Vjerujemo kako bi ministrovo predavanje na temu oporezivanja studenata u ovome trenutku bilo iznimno dobro posjećeno i popraćeno mnoštvom pitanja.

I dalje nema mjesečnog oporezivanja, jedini limit je 15.000 kuna

U međuvremenu, studenti nastavljaju raditi i zarađivati preko studentskih ugovora pa smo tako u posjedu studentskog ugovora i potvrde o isplati u iznosu od 8.640 kuna. Kako je vidljivo iz računa dostavljenog iz zagrebačkog SC-a, na taj iznos nije naplaćen porez niti prirez. Još uvijek nema govora o mjesečnom obračunavanju poreza, što je bunilo mnoge studente pa su pitanjima zasuli i djelatnike na šalterima Student servisa.

Račun SC-a Zagreb (za uvećanje fotografije: desni klik -> pogledaj sliku)

Sudeći prema isplati većoj od spominjanih 5050 kuna, mjesečnog obračuna poreza nema te do izmjene Pravilnika o porezu na dohodak (koju je Vlada najavila u roku od 90 dana) vrijedi granica od 15.000 kuna. Zarada studenata iznad 15.000 kuna oporezuje se, dakle, po stopi od 24 posto, uz prirez ovisno o mjestu prebivališta.

Spomenimo i trenutačne rezultate ankete na našem portalu. Od 122 čitatelja koji su anketu ispunili, 72,95% sudjelovalo bi u prosvjedu ukoliko novi Pravilnik o porezu na dohodak ne bude povoljniji za studente. Stoga se nadamo da će ministar Marić vrlo pozorno slušati studentske predstavnike na sutrašnjem sastanku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap