Pretraga

Još jedan SC donio cjenik rada: Za neke poslove predlažu satnicu od 12 EUR, oko tri više nego zagrebački

A- A+

I dok država odlukom o minimalnoj plaći određuje i minimalnu studentsku satnicu, neki studentski centri donose i okvirne cjenike studentskih poslova. Osim zagrebačkog, okvirni cjenik studentskih satnica za pojedine vrste poslova donio je i SC Osijek. I dok je u Zagrebu najviša preporučena satnica za programere 9,85 eura, SC u Osijeku preporučuje studente koji rade taj isti posao plaćati 12 eura po satu. Ovu satnicu preporučuju za još neke poslove.

studentski posao_satnica_rad

Foto: srednja.hr

Već smo izvijestili o tome da je Studentski centar u Zagrebu objavio okvirni cjenik studentskih satnica za pojedine vrste poslova u 2024. Sličan dokument donio je i Studentski centar u Osijeku. Riječ je, valja podsjetiti, o prijedlogu satnica, dakle poslodavac smije u oglasu ponuditi i drugačije satnice, ali ne manju od 5,25 eura neto, koliki je zakonski minimalac u 2024. godini.

SC Osijek za neke poslove predlaže satnicu od čak 12 eura

I dok zagrebački SC predlaže poslodavcima da studente programere plate 9,85 eura, što je ujedno i najviša satnica u cjeniku, SC u Osijeku predlaže da studenti programeri budu plaćeni 12 eura po satu. U slučaju da poslodavci prihvate obje sugestije zagrebački student programer koji radi puno radno vrijeme, pet dana u tjednu, u mjesecu s 21 radnim danom može zaraditi oko 1.654 eura. Onaj koji radi preko SC-a Osijek u istoj bi situaciji zaradio 2.016 eura. No, naglasimo još jednom, poslodavci studentima mogu ponuditi i više i niže satnice od ovih.

SC u Osijeku satnicu od 12 eura predlaže za još neke poslove – jedan školski sat instrukcija, za održavanje web stranica, kao i za studente koji rade kao prevoditelji korespondenti. Zagrebački SC za poduke je predložio satnicu od 8,85 eura, a za prevođenje 8,84 eura, dakle preko tri eura nižu.

Izdvojeni članak
studentski ugovori, u pozadini dvorana puna studenata

Izašao cjenik studentskih poslova za 2024., SC Zagreb za nekolicinu preporučuje satnicu iznad 8 eura

Kao najmanju satnicu predlažu 5,30 eura

Osječki SC niti za jedan posao ne predlaže minimalac nego poslodavcima predlažu da se najmanja satnica ‘zaokruži’ na 5,30. Takvu satnicu predlažu za administrativne poslove, poslove u kopiraonama, za poslove čišćenja ili konobarenja, kao i, među ostalim, za rad u skladištima, u prodaji ili na recepciji. Studenti koji rade za satnicu od 5,30 eura, pet dana u tjednu u mjesecu s 21 radnim danom, u tom će mjesecu zaraditi 890,40 eura.

Podsjetimo još jednom kako prema Zakonu o obavljanju studentski poslova poslodavci za rad nedjeljom, blagdanom ili noću od 22 sata do 6 ujutro trebaju studentima uvećati satnicu za 50 posto. Dakle, ako poslodavac studenta koji programira ili drži poduke zaista plati 12 eura po satu, nedjeljom će taj isti student imati satnicu od 18 eura. Oni koji su plaćeni 5,30 po satu imat će nedjeljnu satnicu od 7,95 eura.

Čitav cjenik studentskih poslova SC-a Osijek za 2024. možete vidjeti u dokumentu u nastavku. Napomena, ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab