Pretraga

Studenti zbunjeni: Ministarstvo najavilo da Zakon o studentskom radu stupa nakon 1. siječnja, a od njega još ni ‘Z’

A- A+

Punih godinu dana prošlo je od kada je Vlada promijenila način oporezivanja studentskog rada. Zbog bure koja je tada nastala u javnosti najavio je premijer izradu novog Zakona, koji će detaljno uređivati područje studentskog rada. Za datum kada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja na javnu raspravu trebalo staviti nacrt tog prvog Zakona o obavljanju studentskih poslova, Vlada je odredila 30. lipnja. To je premašeno, a javna rasprava krenula je tek 9. studenog. Iako je više puta istaknuto i prema nacrtu je ovaj Zakon na snagu trebao stupiti 1. siječnja 2018., to se nije dogodilo.

Foto i obrada: srednja.hr

Nacrt prijedloga prvog Zakona o obavljanju studentskih poslova predlaže povećanje minimalne satnice za studente, tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj sukladno posebnom propisu podijeli sa 160. U trenutnoj situaciji ta bi minimalna satnica iznosila 20 kuna i 47 lipa. Prema nacrtu Zakona, veće ovlasti u području studentskog rada imat će inspektorat rada, čime se nastoji stati na kraj ilegalnim radnjama, poput prodaje i kupnje studentskih ugovora. Uz to, poslodavac će morati isplatiti naknadu za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka istoga, a novost je i da bi studenti i zakonski trebali imati pravo na 50 % uvećanje naknade za noćni i rad blagdanima.

U nacrtu Zakona stoji da na snagu stupa 1. siječnja 2018., ali…

Izdvojeni članak

Objavljen prijedlog Zakona o studentskom radu: Raste minimalna satnica, a pravo rada preko SC-a dobivaju i izvanredni studenti

Najveća od novina koju nacrt Zakona o obavljanju studentskih poslova predlaže zasigurno jest omogućavanje rada posredstvom student servisa izvanrednim studentima. Upravo se brojni u tom statusu ovih dana pitaju samo jedno – je li Zakon koji će im omogućiti studentski rad stupio na snagu?

Odgovor je – nije.

Kako smo ljetos pisali, radna skupina za izradu nacrta ovog Zakona u svojim je zadacima kasnila. To je rezultiralo činjenicom da je rok za izradu od 30. lipnja, kojeg je zadala Vlada, premašen. Nacrt Zakona na javnu je raspravu došao tek 9. studenog, a u članku 20., stavak 2. stoji sljedeće:

– Ovaj Zakon objavit će se u „Narodnim novinama“, a stupa na snagu 1. siječnja 2018. godine, piše u nacrtu.

No, sama javna rasprava završena je tek 9. prosinca, a objava izvješća temeljena na pristiglim komentarima očekuje se tek 9. veljače 2018. U razdoblju od 15. prosinca do 15. siječnja Sabor koji zakone usvaja na zimskom je raspustu. S obzirom na tu činjenicu, kao i broj pristiglih komentara u javnoj raspravi, obećani 1. siječanj 2018. za usvajanje Zakona bilo je još jedno optimistično i neutemeljeno obećanje onih koji ga donose.

Studentski rad do daljnjeg se uređuje Pravilnikom iz 1996.

Izdvojeni članak

Ako se usvoji, Zakon o obavljanju studentskih poslova bit će protuzakonit: Evo i zašto

U međuvremenu, studenti i dalje nestrpljivo iščekuju i obavljaju poslove temeljem Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata, koji je donesen i prije nego su se mnogi od njih rodili, sada već davne 1996. Iščekuju ga željno i u Studentskom centru Osijek.

– Veliki je broj upita o stupanju na snagu/početku primjene prošle godine najavljenog Zakona o obavljanju studentskih poslova. Najviše je upita vezano za mogućnost rada izvanrednih studenata. Zakon nije stupio na snagu. Nacrt Zakona je još uvijek u zakonskoj proceduri, postupku e-savjetovanja i javne rasprave. I mi, u Studentskom servisu s nestrpljenjem očekujemo stupanje na snagu Zakona jer će njegova primjena povećati efikasnost i olakšati nam rad, poručuju iz Studentskog centra Osijek.

Upit kako je došlo do toga da u nacrtu Zakona stoji nerealan datum njegova stupanja na snagu, kao i kada bi Zakon trebao doći na red za saborsku raspravu i usvajanje, poslali smo još prošloga tjedna u Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Odgovor Ministarstva nam, do zaključenja ovoga teksta, nije dostavljen.