Pretraga

Studenti se sastali s ministrom oko problema koji muči njih 50.000: ‘Postigli smo cilj’

A- A+

Predstavnici inicijative za prava studenata stručnih studija sastali su se ministrom Radovanom fuchsom. Razgovarali su o novim koracima vezano za stručne i akademske nazive.

znanstvenica inženjerka

Foto: Unsplash; scienceinhd

Studenti stručnih studija, istini za volju, već su dugi niz godina nezadovoljni stručnim nazivima koje ostvaruju nakon završetka diplomske razine studija. Naime, dok se nakon završetka sveučilišnog studija možete pohvaliti titulom magistra struke u kojoj ste diplomirali, na stručnim je studijima situacija nešto kompliciranija. Tamo, naime, nakon pet godina studiranja, dobivate naziv stručnog specijalista struke. Osim što se osjećaju diskriminiranima, i upućenijima u ovu problematiku ponekad je teško pohvatati logiku akademskog nazivlja. Posebno kad uzmemo u obzir da na sveučilištima također postoje specijalisti, no, pak, na poslijediplomskoj razini.

Fuchs otvoren za prijedloge

Dijana Radovniković i Miroslav Vranić, predstavnici Inicijative 300=300 koja se uspjela izboriti za novo zakonsko rješenje kojim su se izjednačile kvalifikacijske razine stručnih i sveučilišnih studija, koncem prošlog tjedna sastali su se s resornim ministrom Radovanom Fuchsom.  Pokrenuli su raspravu o akademskim nazivima. Složili su se da promjena radi promjene ne donosi ništa, a Fuchs je istaknuo da je otvoren za prijedloge Inicijative. Nakon sastanka Dijana je obavijestila ostale članove i podupiratelje Inicijative te ih pozvala da iziđu s prijedlozima.

– Postigli smo cilj kojem smo težili. Otvorili smo dijalog s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. I to se ne odnosi samo na akademske, odnosno stručne nazive, već i na vertikalnu mobilnost, mogućnost upisivanja doktorskih studija, pa onda izazove oko izrade elaborata i diskriminacije kojoj su inženjeri sa stručnih studija izloženi, rekla nam je Dijana.

Izdvojeni članak
dijana radovniković 300 je 300

Dok se neki ulizuju rektoru, Dijana se borila za prava studenata stručnih studija i u tome baš rasturila

Već imao u planu urediti nazive

Vijest o Fuchsovoj otvorenosti, prvenstveno za uređenje akademskih i stručnih naziva, nije uopće iznenađujuće za poznavatelje njegova lika i djela. Prije deset godina planirao je donijeti paket tri zakona koji bi dosta detaljno uredili sustav znanosti i visokog obrazovanja. U jednome od njih, nacrtu Zakona o visokom obrazovanju, Fuchs je planirao regulirati titule nakon završetka studija na način dosta drugačiji od onog koji je sada na snazi.

Konkretno, u članku 32. prve verzije tog nacrta, Fuchs je zamislio da se završetkom stručnog diplomskog studija stječe naziv magistra struke, dok bi se nakon sveučilišnih diplomskih studija stjecao naziv sveučilišnog magistra struke. Za posljednji kvartal ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja među planiranim aktivnostima navodi nove obuhvatne zakone o znanosti. Ostaje za vidjeti hoće li biti prostora za izmjenu propisa o akademskom i stručnom nazivlju ili ćemo za to ipak morati pričekati 2022. godinu.