Pretraga

Studentski izbori su gotovi, fakulteti su objavili privremene rezultate: Evo što slijedi i kako uložiti prigovor

Studentski izbori su gotovi, a fakulteti na zagrebačkom sveučilištu, tamo gdje je sve prošlo bez problema, danas do 12 sati objavili su privremene rezultate za fakultetske studentske predstavnike. Istovremeno su na Sveučilište u Zagrebu poslali kutije i sav birački materijal, a sveučilišno izborno povjerenstvo na čelu s Ivanom Obadićem prebrojava glasove sa svih sastavnica za sveučilišne predstavnike. Kada to završe, objavit će privremene ukupne rezultate izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. I na jedne i na druge privremene rezultate imate pravo uputiti prigovor, i to najkasnije 8 radnih dana od dana njihove objave.

sveučilište u zagrebu studentski izbori

Foto i obrada: Unsplash; Element5 Digital | srednja.hr

U srijedu i četvrtak, 29. i 30. ožujka, na Sveučilištu u Zagrebu i sastavnicama – fakultetima i akademijama – održani su studentski izbori. Studenti su imali priliku izabrati svoje predstavnike u studentski zbor. Na sveučilišnoj razini natjecale su se dvije neformalne liste – Ona lista sa 16 kandidata i lista Obični studenti sa 17 kandidata. Drame nije nedostajalo. Studenti su nam se javljali sa svih strana s pritužbama, a jedan je faks, nakon našeg otkrića da su prekršili zakon u provođenju izbora, poništio izbore.

Izdvojeni članak
veterinarski fakultet u zagrebu s pečatom 'poništeno' vezano za studentske izbore

Nakon našeg upita, poništeni studentski izbori na fakultetu u Zagrebu: Prekršili su zakon, kažu da je došlo do pogreške

Izbori su gotovi, kad će privremeni rezultati?

Izbori su gotovi. Fakultetski birački odbori prebrojali su glasove i na stranicama već objavili privremene rezultate izbora za fakultetske studentske predstavnike. To su, dakle, oni kandidati sa svijetlo crvenog lsitića.

No, na fakultetima ste, na biračkim mjestima, mogli birati i kandidati za sveučilišne studentske predstavnike. Za njih ste glasali na svijetlo plavom listiću. Fakultetska izborna povjerenstva će utvrditi, svako na svom faksu, privremene rezultate izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon toga će cjelokupni birački materijal, pri čemu će se popis birača i zapisnik dati u preslici, dostaviti izbornom povjerenstvu na razini Sveučilišta. Sveučilišno će izborno povjerenstvo na čelu s Ivanom Obadićem zbrojiti glasove pristigle sa sastavnice. Nakon toga će objaviti privremene ukupne rezultate izbora te ih objaviti u zgradi i na stranici Sveučilišta. To sve nalaže Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama i sveučilišni Pravilnik o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica.

Izdvojeni članak
kutija s glasačkim listićima, u pozadini zgrada sveučilišta u zagrebu

Krenuli studentski izbori, a s njima i drama: Faks nam ne daje odgovore, a studenti se žale na proceduru

Prigovor se podnosi u pisanom obliku

Radi se o privremenim rezultatima, kako za fakultetski studentski zbor, tako i za sveučilišno pa se protiv njih, sukladno Zakonu i Pravilniku, može podnijeti prigovor. Konkretno, u članku 19. stavku 8. stoji da protiv privremenih rezultata izbora svaki student Sveučilišta u Zagrebu i svaka studentska organizacija može podnijeti obrazloženi prigovor do isteka 8 radnih dana od dana objavljivanja privremenih rezultata izbora.

– Prigovor se u pisanom obliku podnosi izbornom povjerenstvu sastavnice koji ga, zajedno s cjelokupnim izbornim materijalom dostavlja Povjerenstvu za prigovore. Povjerenstvo za prigovore odlučuje o prigovoru u roku 3 radna dana. Povjerenstvo za prigovore će rješenjem nepravovremeni prigovor ili prigovor podnesen od neovlaštene osobe odbaciti, a neosnovani odbiti. Ako je prigovor osnovan, Povjerenstvo za prigovore će naložiti otklanjanje nepravilnosti ili poništiti izbore i o tome obavijestiti čelnika sastavnice radi ponavljanja izbora, stoji u sveučilišnom Pravilniku.

Ako šaljete prigovor na privremene ukupne rezultate za sveučilišne predstavnike, naravno, šaljete ga na sveučilišno izborno povjerenstvo, a oni na povjerenstvo za prigovore na razini Sveučilišta u Zagrebu. Ako nije bilo prigovora, sukladno Pravilniku, odnosno ako su oni odbačeni ili odbijeni, rezultati izbora postaju konačni i kao takvi se objavljuju na stranicama fakulteta za konačne fakultetske predstavnike, a na stranici Sveučilišta za konačne sveučilišne predstavnike.

@srednja_hr Jeste li obavili svoju studentsku dužnost? 🎓 Više o studentskim izborima čitajte na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #studentskiizbori #izbori #student #studenti #glasanje #faks #fakultet #studiranje #studentslife #zagreb #sveuciliste #unizg #hrvatska #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr