Pretraga

Studentski predstavnici dijelili novac za projekte: Neke odbili zbog pandemije, iako to ne stoji u natječaju

A- A+

Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta objavio je rezultate natječaja za sufinanciranje studentskih programa. Iako u natječaju eksplicitno navode razloge odbijanja projekata, neke su odlučili u potpunosti ne financirati na temelju kriterija kojih u natječaju – nema. Pitali smo glavnog studentskog predstavnika Mihovila Miokovića da nam to razjasni.

mihovil miokovic natjecaj studentski programi

Foto i obrada: privatna arhiva | srednja.hr

Od ukupno 116 projekata prijavljenih na natječaj za financiranje zagrebačkog Studentskog zbora, novčanu su potporu u nekom obimu dobila 83 projekta. Ukupno je dodijeljeno 770.314,87 kuna javnog novca. Cijeli popis dobitnika možete vidjeti ovdje.

Izdvojeni članak
studenti u dvorani

Raspisan natječaj za sufinanciranje studentskih programa u Zagrebu za 2021. godinu

Većina odbijena iz formalnih razloga

Nefinancirani projekti u golemoj su većini odbijeni iz formalnih razloga. Najčešće osoba koja je u ime neke studentske organizacije prijavljivala projekt nije bila ovlaštena zastupati tu udrugu. Međutim, u nekoliko je slučajeva razlog odbijanja bio nešto složeniji. Tako su neki odbijeni jer im “cilj i svrha projekta ne zadovoljavaju zadane kriterije”. Kod drugih je sadržajno bio problem što se radilo o projektu u sklopu nastave ili pak problemima s rashodima i prihodima te pojedinim stavkama koje je Studentski zbor izričito odbio financirati. Jedna od takvih stavki je hrana, catering ili pak izrada web stranica.

Istini za volju, već se u tekstu natječaja za financiranje studentskih projekata objavljenom 29. ožujka ove godine spominju kriteriji pod kojim se projekti neće financirati. Studentski je zbor odredio da neće financirati programe udruga i organizacija koje nisu u Upisniku studentskih organizacija zagrebačkog sveučilišta te ostalima koji se financiraju po nekoj drugoj liniji iz državnog proračuna. Osim toga, natječaj ne predviđa financiranje programa koji nisu rezultat studentske aktivnosti, kao ni onih koji se ne baziraju na volonterskom radu.

Uz navedene, Studentski je zbor u natječaju naveo da, redom, neće financirati ni: studentske brucošijade i zabave; odlazak na stručne prakse i stručne sportske događaje u okviru nastave; nabava tehničke, sportske i informatičke opreme; odlazak na stručnu i terensku nastavu u okviru nastavnog plana; odlazak na sportske turnire i natjecanja; kao ni predviđene novčane nagrade koje se dodjeljuju unutar projekata.

Dvije ključne stvari

No, neki su programi u potpunosti ostali bez ove linije financiranja iz javnih sredstava iz razloga koji nisu eksplicitno navedeni u natječaju Studentskog zbora. Ponovimo, dakle, da su neki projekti odbijeni zbog hrane i cateringa, a jedan, koji posebno plijeni pažnju, nije dobio ni kunu novčane potpore od Studentskog zbora uz obrazloženje da se zbog pandemije ne financiraju projekti takvog tipa. Radi se o projektu Politijada 2021. Studentskog zbora Fakulteta političkih znanosti, koji je prijavljen i vrednovan unutar kategorije znanstvenih i sportskih studentskih manifestacija.

Ovdje valja istaknuti dvije ključne stvari. Prvo, pandemija i okolnosti uzrokovane pandemijom te strogim epidemiološkim mjerama nisu eksplicitno navedeni kao razlozi nefinanciranja programa u natječaju Studentskog zbora zagrebačkog sveučilišta. Drugo, unutar iste kategorije znanstvenih i sportskih studentskih manifestacija neki drugi projekti dobili su i do preko dvadeset tisuća kuna.

‘Nitko ne bi bio sretniji od nas kada bismo svima mogli financirati sve što traže’

Zbog toga smo kontaktirali Mihovila Miokovića, predsjednika Studentskog zbora zagrebačkog sveučilišta te ga pitali da nam pojasni kako je došlo do odbijanja spomenutog projekta. Konkretno, zanimalo nas je zašto su mimo precizno navedenih kriterija iz natječaja uvodili dodatne kriterije po kojima su u potpunosti odbili financirati određene studentske programe.

– Kao Povjerenstvo, do trenutka zaključivanja prijava nismo svjesni o količini istih kao niti o ukupnoj potražnji sredstava. Kako bismo svim projektima mogli pružiti pomoć, s obzirom na potraživanje koje je ovoga puta tri puta veće od raspoloživih sredstava, potrebni su dodatni kriteriji. Nitko ne bi bio sretniji od nas kada bismo svima mogli financirati sve što od nas traže, rekao nam je Mioković.

Istaknuo je kako je pandemija dosta širok pojam pa onda krenuo objašnjavati zašto je to bio jedan od kriterija kojim se posebno povjerenstvo Studentskog zbora zaduženo za pregled prijava studentskih programa vodilo pri odlučivanju o dodjeli novčanih potpora.

– Svjesni smo kako je budućnost neizvjesna i ne znamo kakva će biti za 3 mjeseca, ali možemo predvidjeti, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, kakva će biti za 3 tjedna. Uzevši u obzir tendenciju porasta broja zaraženih, što u apsolutnom što u postotnom iznosu od ukupnog broja testiranih, odlučili smo ne financirati projekte uživo koji su planirani u skorijoj budućnosti, a iziskuju više od 50 sudionika na projektu, kaže nam.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Bizarno niska izlaznost na studentske izbore: Glasalo 7,6 posto studenata, glavni predstavnik – zahvaljuje

‘Povjerenstvo ima legitimitet’

Hrana i catering, objašnjava glavni studentski predstavnik, uvijek su pri dnu prioriteta za sufinanciranje od strane Zbora, iz jednostavnog razloga što neke stvari nisu krucijalne za provođenje projekata. Prednost se, naglašava, daje onim stavkama bez kojih se programi ne bi mogli održati. Kako je iznos potraživanja bio visok, pojašnjava, studentski predstavnici smatrali su da je izostavljanje navedenih stavki najpravedniji način na koji bi svima pomogli u realizaciji projekata.

Na naše pitanje o tome smatra li da posebno povjerenstvo Sveučilišnog zbora, unatoč tome što to nije određeno natječajem, ima pravo određivati dodatne kriterije za odbijanje financiranja pojedinih projekata, Mioković kaže da je mišljenja kako to tijelo ima potreban legitimitet donijeti takvu odluku. Naravno, ističe, uz napomenu da posebni kriteriji “ne narušavaju integritet samog projekta ili u gore navedenom slučaju, zdravlje studenata”. Dodao je i da je “99% studenata koji imaju urednu dokumentaciju jako zadovoljno rezultatom natječaja”.

‘Vodili smo se natječajem’

Razgovarali smo s Karlom Žeželić, predsjednicom Studentskog zbora FPZG-a čiji je projekt jedini odbijen pod izlikom pandemije koronavirusa. Ona nam kaže kako su se prilikom prijave ona i njeni kolege vodili natječajem Sveučilišnog zbora u kojem odmah na početku stoji da se financiraju znanstvene i sportske manifestacije, među kojima i odlazak na razne -ijade.

– Upravo smo zato i prijavili projekt Politijada 2021. Moram reći da smo i u trenutku prijave sve uzeli sa zrnom soli zbog loše epidemiološke situacije, no vodili smo se natječajem. Ne znam zašto je u natječaju onda uopće navedeno da se financiraju odlasci na -ijade ako to nije moguće zbog pandemije, rekla nam je Žeželić.

Natječaj, kako ističe Žeželić, zaista na samom početku kaže da će se financirati odlazak na “humanijadu, primatijadu, ekonomijadu” i slično. Na pitanje je li upoznata s tim da pandemija nije navedena u natječaju kao jedan od kriterija nefinanciranja studentskih programa, kaže da je, i da joj nije jasno zašto to nije navedeno. Na ove se rezultate natječaja za novčanu potporu Sveučilišnog zbora može žaliti, no kaže nam da to još mora provjeriti sa svojim kolegama iz zbora. I dalje su, kaže, na oprezu jer je epidemiološka slika još uvijek grozna.