Pretraga

Bizarno niska izlaznost na studentske izbore: Glasalo 7,6 posto studenata, glavni predstavnik – zahvaljuje

A- A+

Studentski izbori, koji u pravom smislu to i nisu bili, gotovo su u potpunosti okončani. Prema privremenim rezultatima inače bizarno niska izlaznost dodatno je srozana. Na zagrebačkom sveučilištu svoje glasačko pravo iskoristilo je tek 7,6 posto studenata, a glasali su za točno onoliko predstavnika koliko i mjesta treba popuniti.

mihovil mioković

Mihovil Mioković, glavni studentski predstavnik na Sveučilištu u Zagrebu
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Inače bizarno nisku izlaznost na izborima za zagrebačke studentske predstavnike, koja iz godine u godinu broji tek sitnih petnaestak posto, studenti su uspjeli dodatno srozati. Prema privremenim rezultatima tek 7,6 posto aktivnih studenata na Sveučilištu u Zagrebu iskoristilo je svoje pravo i glasalo za studentske predstavnike na sveučilišnoj razini.

Visok broj nevažećih listića

Izrazimo to u brojkama; ove je godine na zagrebačke studentske izbore moglo izaći ukupno 67.957 studenata, a svoje je glasačko pravo iskoristilo tek njih 5.192, što čini gore spomenutu izlaznost od niti osam posto. Podsjetimo, na zadnjim studentskim izborima u Zagrebu za koje imamo pune podatke, a to su oni održani prije četiri godine, situacija je bila alarmantna, no ne u ovoj mjeri.

Naime, tada je na birališta na fakultetima izašlo nešto više od jedanaest tisuća studenata, što je činilo ukupno izlaznost od 17,61 posto. Još jedan podatak koji plijeni pažnju je i broj nevažećih listića. Na ovim je izborima, prema privremenim rezultatima, takvih bilo čak 686, odnosno visokih 13,21 posto. Kada usporedimo to s podacima otprije četiri godine, vidjet ćemo da je tada postotak nevažećih listića bio tek nešto ispod osam posto.

Studenti Akademije bojkotirali izbore

Da se na nekim sastavnicama zagrebačkog sveučilišta studenti posebno odlučili bojkotirati izbore za studentske predstavnike pokazuje i nesrazmjer u postotku nevažećih listića među faksevima.

Izdvojeni članak
mihovil miokovic

Glavni predstavnik zagrebačkih studenata dao nam je baš urnebesnu izjavu o studentskim izborima

Posebno je upadljiva situacija na Akademiji dramskih umjetnosti gdje je na ove izbore izašao 141 student, a ukupno su predana 104 nevažeća listića. Drugim riječima, oko 74 posto svih glasačkih listića bili su nevažeći. Na Akademiji se, dakle, dogodilo nešto neuobičajeno. Ili su studenti pokazali totalno neznanje u vezi zaista jednostavne procedure glasanja; ili su kolektivno izašli na izbore i pokazali bunt.

Potonja opcija uopće ne bi bila neočekivana budući da u snažnom valu prijava za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, koji je krenuo prije više od dva mjeseca, prednjače upravo studenti(ce) ADU-a. Istovremeno, aktualni studentski predstavnici na zagrebačkom sveučilištu tek su jednom objavom deklarativno pružili podršku žrtvama, dok je glavni od njih u javnim istupima relativizirao slučajeve seksizma u akademskoj zajednici ili pak pravdao situaciju kazavši da još nitko nije osuđen.

Glavni predstavnik osvojio 1.206 glasova

Upravo se aktualni glavni studentski predstavnik Mihovil Mioković na ovim izborima nije baš nešto proslavio. Osim što je izlaznost bila malena, među još šesnaestoro svojih kolega nije se istaknuo brojem glasova. Dobio ih je tek 1.206.

Da stavimo stvari u perspektivu, na prošlim izborima prije dvije godine u Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta nisu ušli ni kandidati koji su ostvarili duplo veći broj glasova nego li Mioković sada. Pitali smo ga da nam prokomentira ove izbore; konkretno, da se osvrne na bizarno nisku izlaznost. Zanimalo nas je i je li zadovoljan brojem osvojenih glasova.

– Zahvaljujem svima koji su odvojili svoje vrijeme i izašli na izbore, unatoč tome što je većini fakulteta nastava online te što je sve bilo riješeno i prije samog zatvaranja birališta. Izlaznost je, s obzirom na gore navedene činjenice, u granicama očekivanja. Isto tako, s obzirom na izlaznost po pojedinim fakultetima, očekivana je i raspodjela glasova. Kako u trenutnom, tako i u ovom budućem sazivu, smatram kako sam okružen kvalitetnijima i sposobnijima od sebe te vjerujem kako će sljedeći saziv opravdati očekivanja te staviti točku na i po pitanju digitalizacije sustava, proširenja smještajnog kapaciteta, uspostavljanje studentske poliklinike te na izgradnju Sveučilišne sportske dvorane, rekao nam je kratko Mioković.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Glavni studentski predstavnik danas je, mrtvo ozbiljno, pitao novinare koje su to Borasove afere

Izbori bili odlučeni prije početka

Ovi izbori i nisu bili baš neki izbori u pravom smislu. Naime, kandidiralo se tek 17 studenata, točno koliko je otvorenih mjesta za studentske predstavnike i bilo. Pobjednici su se tako znali već prije desetak dana, konkurencije nije bilo, opozicije neće biti, a jedini odabir na stolu bio je – glasati ili ne glasati.

Da je ove godine zavladala krajnja apatija među već uvelike apolitičnim i nezainteresiranim studentima savršeno ilustrira i primjer s Fakulteta – pazite sad – političkih znanosti gdje se također kandidiralo tek onoliko studenata koliko ih se i bira, i čiji nam je dekan, upitan da to prokomentira, dao izjavu koju je baš teško prepričati.