Pretraga

Studirate u Zagrebu i razboljeli ste se? Provjerite gdje sve možete zatražiti pomoć

A- A+

Studenti koji studiraju u Zagrebu, a dolaze iz nekog drugog mjesta i ondje imaju svog liječnika u poprilično su nepovoljnom položaju. Naime, na najvećem hrvatskom sveučilištu ambulanta specijalizirana posebne za studente još uvijek ne postoji. Ured za zaštitu zdravlja studenata Sveučilišta izdao je online ‘knjižicu’, Informator o zdravstvenoj zaštiti studenata, koji sadržava adrese zdravstvenih ustanova i savjetovališta kojima se studenti mogu obratiti.

Ilustracija: Unsplash

U Zagrebu, najvećem sveučilišnom gradu, ne postoji ambulanta opće prakse specijalizirana samo za studente. Izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje su na prvom čitanju u Hrvatskom saboru, otvaraju mogućnost da studenti koji studiraju van mjesta prebivališta i nemaju liječnika u mjestu studija, uskoro dobiju liječnike okriljem medicinskih fakulteta, a dekan Medicinskog  u Zagrebu dao je naslutiti i da bi se uskoro mogla otvoriti studentska poliklinika. No dok se to ne dogodi, zagrebački studenti pomoć trebaju tražiti drugdje.

Ured za zaštitu zdravlja studenata Sveučilišta tako je ovih dana izdao je online ‘knjižicu’, Informator o zdravstvenoj zaštiti studenata, koji sadržava adrese zdravstvenih ustanova i savjetovališta kojima se studenti mogu obratiti u slučaju  neodloživog zdravstvenog problema, čak i kada nemaju izabrane liječnike primarne zdravstvene zaštite u Gradu Zagrebu. To, primjerice, uključuje traume, akutne upale i zarazne bolesti, akutne poremećaje koji zahtijevaju terapijsko zbrinjavanje i sl.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet u Zagrebu

Studenti će po novome ići kod liječnika na Medicinski fakultet? Novi zakon je u pripremi

Osim adresa ustanova, Informator, koji možete proučiti pri dnu teksta, sadrži i popis specifičnih i preventivnih mjera zdravstvene zaštite studenata koje se provode u Zagrebu. Tako se na prvoj godini studija provode sistematski pregledi, pregledi prije useljenja u domove, a postoji i, među ostalim, savjetovalište za prevenciju HPV-a i ostalih spolno prenosivih infekcija (SPI) te očuvanje reproduktivnog zdravlja adolescenata, ginekološka ambulanta, savjetovalište za mlade s invaliditetom i za poremećaje prehrane školske djece i studenata.

Sve detalje oko toga gdje potražiti zdravstvenu pomoć, možete vidjeti u dokumentu ispod, koji će Ured za zaštitu zdravlja studenata Sveučilišta kontinuirano ažurirati. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab