Pretraga

Veliki zagrebački faks ukida ograničenje broja izlaska na ispit: Više neće biti ni komisija

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu promijenio je Pravilnik o studiranju. Tako studenti više neće gubiti pravo studiranja nakon osmog pada ispita, a ukidaju se i komisijski ispiti. Sve katedre studentima koji predmet upisuju prvi put trebaju ponuditi kolokvije, a po novome ocjene iz seminara ulaze u prosjek ocjena. Predsjednik studentskog zbora kazao je da su studenti zadovoljni, no smatra da će nekim profesorima komisijski ispiti nedostajati.

Učiteljica ocjenjuje ispit

Ocjenjivanje | ilustracija: Unsplash

Pravni fakultet u Zagrebu promijenio je svoj Pravilnik o studiranju koji donosi brojne promjene. Jedna od najvećih svakako jest ukidanje ograničenja izlazaka na ispit. Studenti nakon osmog pada ispita više neće gubiti pravo studiranja.

Na usmenom ispitu mora biti svjedok

Ukidaju se i komisijski ispiti, a time i zabrana polaganja ispita od 90 dana nakon pada na komisijskom ispitu. Sve katedre na obveznim kolegijima moraju organizirati kolokvije za studente koji ih prvi put upisuju, a ispiti moraju biti organizirani jednako na svim ispitnim rokovima. Eventualne izmjene treba najaviti najmanje dva ispitna roka ranije.

– Vrijeme i mjesto polaganja ispita mora biti pravovremeno najavljeno. Ako se usmeni ispit održava isti dan odnosno neposredno nakon objave rezultata pisanog dijela ispita, studenti o tome moraju biti obaviješteni najkasnije prilikom objave rasporeda za pisani dio ispita. Na usmenom ispitu mora biti prisutna još najmanje jedna osoba iz redova studenata ako je to s obzirom na broj studenata prijavljenih za ispit moguće osigurati, stoji u izmjenama Pravilnika.

Ocjene iz seminara po novome ulaze u prosjek ocjena. Pravilnikom o studiranju sada je regulirana i odredba u skladu s novim Zakonom o znanosti i obrazovanju, a to je da student može studirati za vrijeme koje je dvostruko dulje od propisanog trajanja studija.

Da su ove promjene korak naprijed za studente smatra Studentski zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu. Njihov trenutni predsjednik Lovro Matić kazao nam je kako promjene olakšavaju pristup provjerama znanja jer su kolokviji obvezni, a komisijskih ispita i ‘blokada’ nakon četvrtog pada više nema.

Izdvojeni članak
pogled na zgradu pravnog fakulteta u zagrebu na adresu Trg Republike Hrvatske 3

Pravni fakultet završio s prvim dijelom obnove triju svojih zgrada: Novi radovi kreću već preko ljeta

‘Nekim profesorima nedostajat će ograničenje broja izlazaka’

– Nekim profesorima nedostajat će komisijski ispiti, kao i ograničenje broja izlazaka, ali većina se studenata slaže da su visoke školarine i novim Zakonom o visokom obrazovanju eksplicitno ograničeno trajanje studija dovoljna motivacija studentima koji bi inače svoj studij možda doživjeli previše ležerno, rekao nam je Matić.

Dodao je da računanje seminara u prosjek ocjena sada seminarima daje veću važnost. Neke odredbe koje su sada usvojene studentski predstavnici već su dugo zazivali.

–  Pravilnikom je sada uređeno pravovremeno obavještavanje studenata o terminu ispita, što je bio prijedlog Studentskog zbora za vrijeme savjetovanja s javnošću. Žao nam je što neki naši drugi prijedlozi na kraju ipak nisu bili prihvaćeni, kao na primjer ideja da rezultati pismenih ispita mogu biti ‘sačuvani’ na više ispitnih rokova, pa to ostaje nešto za što će se studenti zalagati i dalje u budućnosti, zaključio je Matić.

Podsjetimo, studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta na društvenim su mrežama krajem prošle godine digli su popriličnu prašinu jer novi Zakon o visokom obrazovanju propisuje da studij moraju završiti u najdulje deset godina. Neki od njih već su probili taj vremenski okvir pa su se zabrinuli da će biti izbačeni s faksa, no studenti imaju pravo završiti fakultet prema pravilima koja su vrijedila kad su ga upisivali. Nakon toga nam je dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić otkrio da je u akademskoj godini 2021./2022. studij prava u roku od pet godina, koliko je predviđeno trajanje, uspjelo završiti samo 12,5 posto studenata. Prosječna duljina studiranja prava, dodao je tada dekan, jest 7,6 godina.

Copy link
Powered by Social Snap