Pretraga

Svećenik i donedavni profesor KBF-a suspendiran: Razlog su tužbe protiv faksa?

A- A+

Splitsko-makarska nadbiskupija na svojim je stranicama objavila kako je po ovlaštenju nadbiskupa Zdenka Križića, svećeniku Ivanu Tadiću, donedavnom profesoru splitskog Katoličko-bogoslovnog fakulteta (KBF), izrečena suspenzija. Smije obavljati jedino dužnost privatnoga slavljenja svete mise u mjestu stanovanja. Prema izvorima s KBF-a, Tadić je suspendiran jer je tužio fakultet, a nakon što je na sudu izgubio, prijetio je novim tužbama.

svećenik KBF split

KBF Split | foto: KBF Split/Unsplash

Svim župnim uredima, ustanovama i samostanima, Splitsko-makarska nadbiskupija dala je na znanje da je svećeniku Ivanu Tadiću, inače donedavnom profesoru KBF-a, izrečena ‘kazna obustave svih čina vlasti svetoga reda’, odnosno suspenzija. Tadić je, inače umirovljeni profesor KBF-a u Splitu, a Slobodnadalmacija.hr navodi da je suspendiran upravo zbog događaja vezanih uz fakultet. Prema anonimnom izvoru tog portala, među razlozima je i taj da je ‘podigao dvije prijave na građanskom sudu protiv fakulteta zbog diskriminacije’.

– Prijavio je KBF jer je smatrao da je diskriminiran s obzirom da mu bivša uprava i dekan nisu htjeli ustupiti dokumente te je bio krivo oslovljavan. Sudske procese je pokrenuo prije 15 godina, vodio je procese na Upravnom sudu i izgubio, rekao je anonimni izvor za Slobodnadalmacija.hr.

Izdvojeni članak
djevojka pognute glave stoji naslonjena na zid

Bogoslovni fakultet kaznio svećenika za neprimjerene poruke studentici: Nisu zvali policiju ni DORH

Navodi i da je Tadić, i nakon što je prije dvije godine umirovljen, ponovno slao dopise u kojima je prijetio tužbama.

– Očekivali smo da će se posvetiti znanstvenim radovima, a ne podizati tužbe. Načuli smo prije par dana da će biti suspendiran. Smatrali smo kako će se sve riješiti unutar zajednice, ali nije htio, rekao je izvor portala Slobodnadalmacija.hr.

Izvor navodi i da je suspenzija vjerojatno povezana s prijavom za plagiranje koju je Tadić podigao protiv dvojice bivših dekana. Oni su Tadića prijavili Etičkom povjerenstvu KBF-a zbog uznemiravanja ili povrede osobnog dostojanstva nakon što se usprotivio izboru novih dekana, navodi Slobodnadalmacija.hr koja do komentara Tadića nije uspjela doći.

Dopuna teksta, 10. siječnja 2024. u 15:31 h

Naknadno se oglasio i sam Tadić, koji tvrdi kako nikome nikada nije prijetio. Štoviše, ističe, prijetnje je na fakultetu dobivao on, a navodi i kako je bio diskriminiran. Više čitajte na poveznici.