Pretraga

Oglasio se suspendirani svećenik i profesor KBF-a: ‘Nikomu nikada nisam prijetio’

A- A+

U studenom ove godine Splitsko-makarska nadbiskupija na svojim je stranicama objavila kako je po ovlaštenju nadbiskupa Zdenka Križića, svećeniku Ivanu Tadiću, donedavnom profesoru splitskog Katoličko-bogoslovnog fakulteta (KBF), izrečena suspenzija. Izvori s KBF-a tvrdili su da je Tadić suspendiran jer je tužio fakultet i prijetio novim tužbama. Sada se oglasio i sam Tadić – tvrdi nikada nikome nije prijetio, ali navodi da su na fakultetu prijetili njemu te da je, među ostalim, ondje trpio diskriminaciju.

svećenik KBF split

KBF Split | foto: KBF Split/Unsplash

Sredinom studenog svim župnim uredima, ustanovama i samostanima, Splitsko-makarska nadbiskupija dala je na znanje da je svećeniku Ivanu Tadiću, donedavnom profesoru KBF-a u Splitu, izrečena suspenzija. Kako je tada pisala Slobodnadalmacija.hr, Tadić je bio suspendiran upravo zbog događaja vezanih uz fakultet. Prema anonimnom izvoru tog portala, među razlozima je i taj da je ‘podigao dvije prijave na građanskom sudu protiv fakulteta zbog diskriminacije’.

Tadić: Nisam nikomu nikada prijetio, prijetili su meni

Izvor je tvrdio i da je Tadić, i nakon što je prije dvije godine umirovljen, ponovno slao dopise u kojima je prijetio tužbama, a nakon što je prethodne tužbe izgubio. Tadić za prvotni tekst koji je objavila Slobodnadalmacija.hr nije dao izjavu, ali sada se oglasio dopisom, koji je poslao i redakciji portala srednja.hr. Rezolutan je odmah u uvodu – nije istina kako je uzrok njegove suspenzije to da je stalno prijetio.

–  Štoviše, izrijekom tvrdim da nisam nikomu nikada prijetio. Naprotiv, meni je jedna osoba zaprijetila: ‘Ako se Tadiću sto fizički dogodi znaj da sam ja to napravila’, kako mi je prenio svjedok. To sam shvatio kao prijetnju smrću, pa sam to prijavio policiji i 2020. godine pokrenuo kazneni postupak koji je u tijeku. Osim toga, na sjednici Fakultetskoga vijeća, održanoj u ožujku 2020. godine, dekan prof. dr. sc. don Mladen Parlov javno mi je zaprijetio da će mi stati u kraj, odnosno da mi slijede stegovne mjere, uključujući i otkaz ugovora o radu, navodi Tadić.

Izdvojeni članak
svećenik KBF split

Svećenik i donedavni profesor KBF-a suspendiran: Razlog su tužbe protiv faksa?

Tvrdi da je netko mijenjao ocjene koje unosio u ISVU

Odmah nakon suspenzije poviše spomenuti izvor portala Slobodnadalmacija.hr naveo je kako su na KBF-u smatrali da će se sve riješiti unutar zajednice, ali da Tadić to nije htio. Izvor naveo je i da je suspenzija vjerojatno povezana s prijavom za plagiranje koju je Tadić podigao protiv dvojice bivših dekana. Tadić ističe da nije istina da nije htio riješiti probleme u zajednici.

– Dekani KBF-a kršili su zakone i druge propise i od njih sam trpio diskriminaciju, prijetnje, povredu dostojanstva, grubu povredu ustavnih i temeljnih ljudskih prava, sustavno i dugotrajno kršenje prava na pristup informacijama, a što je utvrđeno nekim sudskim odlukama ili brojnim aktima nezavisnih tijela. Nakon što sam otišao u mirovinu slučajno sam otkrio da je netko brisao i/ili mijenjao ocjene koje sam upisao u ISVU sustav, što smatram krivotvorenjem. Ustavni sud Republike Hrvatske utvrdio je da su mi grubo povrijeđena ustavna i temeljna ljudska prava i poništio rješenje dekana prof. dr. sc. don Mladena Parlova. On mi je uskratio uvid u dokumentaciju postupaka pred Etičkim povjerenstvom koje su protiv mene pokrenuli on i prof. dr. sc. Alojzije Čondić. I Etičko povjerenstvo mi je uskratilo uvid u tu dokumentaciju. Zbog toga sam morao pokrenuti sudske postupke, iako je o toj upravnoj stvari Ustavni sud već donio odluku koja je obvezatna i koju je dužna poštovati svaka pravna i fizička osoba, navodi Tadić ističući kako je netočna i tvrdnja izvora Slobodnadalmacija.hr da je sudske postupke pokrenuo prije petnaest godina.

Tvrdi kako je postupke bio prisiljen pokrenuti jer su veliki kancelari ‘štili one koji su uzrok problema na KBF-u.’

– Papa Franjo imenovao je msgr. dr. sc. Dražena Kutlešu velikim kancelarom KBF-a sa zadaćom da riješi te probleme. Umjesto da se ti problemi riješe i sankcioniraju oni koji su ih prouzrokovali kršeći zakone i druge propise msgr. dr. sc. Želimir Puljić izrekao mi je kaznu suspenzije, koja služi osiguranju kanonske. discipline, tj. osiguranju minimuma evanđeoske pravednosti“ kako su za Slobodnu Dalmaciju paradoksalno odgovorili iz Nadbiskupije, zaključuje Tadić.