Pretraga

Sveučilište i SC u Zagrebu najavljuju obnovu dva paviljona na Savi: Ministarstvo o tome nema pojma

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić nedavno je među aktualnim aktivnostima Sveučilišta naveo i cjelovitu obnovu petog i šestog paviljona u studentskom domu Stjepan Radić. Točnije, da je za provedbu rekonstrukcije dobivena građevinska dozvola. Iz zagrebačkog SC-a rekli su nam da se radi o obnovi postojeće građevinske dozvole te da su dobiveni svi potrebni tehnički dokumenti, a čeka se objava natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja koje o aktivnostima još nije obaviješteno.

šesti paviljon Stjepan Radić Sava

Studentski dom Stjepan Radić | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Krajem ove kalendarske godine trebala je krenuti obnova petog i šestog paviljona u studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu, no na kraju je sve odgođeno na kraj ove akademske godine jer se čeka ostvarivanje prava na financijska sredstva iz kohezijskog fonda. Na nedavnoj svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu rektor Stjepan Lakušić među aktivnostima je nabrojao i cjelovitu obnovu ova dva paviljona na Savi te da je za provedbu rekonstrukcije dobivena građevinska dozvola.

SC više ne spominje datume obnove, u Ministarstvu nisu upoznati s aktivnostima

– Radilo se o obnovi postojeće građevinske dozvole te su dobiveni svi potrebni tehnički dokumenti. Predmetno je riješeno u prvoj polovici ove godine. Studentski centar u Zagrebu čeka objavu Natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) za financiranje rekonstrukcije i obnove studentskih domova, kazali su nam iz Studentskog centra (SC) u Zagrebu na naš upit o obnovi.

Nastavili su da će početak obnove biti kada se ostvare svi potrebni uvjeti. To su financijska sredstva, provedba javnog natječaja za izvođačem radova i nadzornim inženjerima. O tome će, rekli su, pravodobno obavijestiti studente. Kako su nam ranije objasnili, studenti tih paviljona za vrijeme obnove neće biti premješteni u neki drugi prostor, već će dobivati subvenciju za financiranje privatnog podstanarskog smještaja.

– Subvenciju za smještaj studenata dodjeljuje resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja te će se donijeti odluka kada za to dođe vrijeme, istaknuli su iz SC-a u Zagrebu.

Isto su nam već kazali u lipnju kada je objavljeno da će dva paviljona Save ići u obnovu. Iz MZO-a tada su nam rekli da još nemaju informaciju o početku radova na obnovi navedenih paviljona pa nisu mogli govoriti o konkretnom modelu i obliku sufinanciranja zamjenskog smještaja. Sada smo ih ponovno pitali o spomenutim subvencijama.

–  Nemamo nikakve informacije o aktivnostima koje spominjete, odgovorili su kratko iz MZO-a.

Izdvojeni članak
hodnik Sava

Ništa od obnove paviljona u domu na Savi ove kalendarske godine: SC objasnio zašto

U starim paviljonima na Savi živi oko 800 studenata, sanitarna upozoravala na loše stanje

Podsjetimo, u svibnju smo doznali da krajem ove godine u obnovu idu peti i šesti paviljon na Savi. Kako smo saznali od SC-a, navedeni paviljoni značajno odudaraju standardom od drugih paviljona pa je obnova nužna. Tijekom obnove, kazali su iz SC-a, studenti neće biti smješteni u nekom drugom paviljonu ili studentskom domu, već će im biti odobrena sredstva za privatni podstanarski smještaj.

No, iz zagrebačkog SC-a naknadno su ustanovili da obnove neće biti ove kalendarske godine zato što je za tu obnovu potrebno ostvariti pravo na financijska sredstva iz kohezijskog fonda. Ako sve bude po planu, objasnili su tada, obnova bi trebala početi krajem ove akademske godine, no zagrebački SC nakon toga više nije spominjao konkretne datume.

U programu rada zagrebačkog SC-a za 2023. godinu stoji da u petom i šestom paviljonu ukupno ima mjesta za 852 studenata. U programu su detektirali da je stanje tih paviljona upitno za stanovanje studenata. Sanitarna inspekcija više je puta SC upozorila na loše stanje pa paviljoni osiguravaju samo minimalne uvjete za život studenata.

Inače, stanari petog i šestog paviljona u studentskom domu Stjepan Radić u sobama, za razliku od drugih paviljona, još uvijek nemaju svoje hladnjake. Iz zagrebačkog SC-a naglasili su da je vrijeme za rekonstrukciju jer je veći dio paviljona na Savi i Cvjetnom obnovljen prije nekoliko godina.