Pretraga

Sveučilište nakon gašenje Spajalice kaže da njihovi studentski centri razvijaju slične aplikacije

A- A+

Sveučilište u Zagrebu odgovorilo nam je na upit o gašenju Spajalice, aplikacije preko koje su studenti SC-a Sisak donedavno mogli digitalno potpisivati studentske ugovore. Napomenuli su da kao manjinski vlasnik tvrtke Stablo znanja, čiji je projekt Spajalica, nisu razmatrali mogućnost naplaćivanja provizije od studentskih centara, a da je tu ideju kasnije samoinicijativno osmislio i pokušao implementirati Komerički, većinski vlasnik tvrtke. Ustvrdili su da zagrebački SC razvija digitalno potpisivanje ugovora.

sveučilište u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Nakon što je ugašena aplikacija Spajalica kojom su studenti SC-a Sisak mogli digitalno potpisivati studentske ugovore, SC Sisak implementirao je vlastiti sustav kojim se ugovori mogu potpisivati kao u Spajalici. Spajalica je inače projekt tvrtke Stablo znanja čiji je vlasnik Marko Komerički, a udio u tvrtki ima i zagrebačko Sveučilište odakle su nam odgovorili na upit o gašenju aplikacije.

‘Studentski centri u sastavu Sveučilišta razvijaju aplikacije slične Spajalici’

– Spajalica je kao projekt tvrtke Stablo znanja pokrenuta u mandatu prošle uprave Sveučilišta u Zagrebu u cilju digitalizacije posredovanja između studenata, Studentskoga centra u Zagrebu Sveučilišta u Zagrebu i poslodavaca. Sveučilište u Zagrebu kao manjinski vlasnik tvrtke Stablo znanja pri pokretanju projekta Spajalica nije razmatralo mogućnost naplaćivanja provizije od studentskih centara. Tu je ideju kasnije samoinicijativno osmislio i pokušao implementirati gospodin Komerički bez suglasnosti Sveučilišta. Zakon o obavljanju studentskih poslova ne predviđa četvrtu stranu u posredovanju, nego studenta kao izvršitelja, studentske centre kao posrednike, uz izuzetak nekih učilišta u gradovima u kojima nema studentskih centara, poput Virovitice i Vukovara, te naručitelje poslova, odnosno poslodavce. Također, Zakon jasno propisuje za što se i na koji način provizija smije koristiti, kazali su sa Sveučilišta.

Napomenuli su da u skladu sa Zakonom, iz provizije namijenjene studentskim centrima ostvaruje se prihod koji se koristi isključivo namjenski. Primjerice, za podizanje studentskoga standarda, financiranje studentskih projekata i aktivnosti, podmirivanje gubitaka poslovanja u drugim djelatnostima studentskih centara – studentskoj prehrani i studentskom smještaju, isplatu plaće zaposlenicima studentskih centara koja se ne ostvaruje iz proračuna Hrvatske.

– Studentski centri u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, uz podršku Sveučilišta, u cilju unaprjeđenja i modernizacije usluge posredovanja vezano uz obavljanje studentskih poslova razvijaju aplikacije slične Spajalici. Tako na primjer Studentski centar u Varaždinu Sveučilišta u Zagrebu već dvije godine koristi digitalno rješenje koje služi za potpisivanje elektroničkih ugovora putem FINA certifikata. Također, Studentski centar u Zagrebu bez posrednika u direktnoj komunikaciji razvija slično rješenje, spomenuli su sa zagrebačkog Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Studentski ugovori i dalje se mogu potpisivati online: Isprobali smo sustav i – funkcionira

‘Čini se da Spajalica gasi samu sebe jer poslovni model koji nudi nije usklađen s važećim zakonskim okvirom’

Napomenuli su i da je za digitalno rješenje potreban digitalni potpis koji imaju sve tri strane, odnosno student, poslodavac i posrednik – studentski centar. Naveli su i da koliko im je poznato, iz Spajalice su komunicirali sa Studentskim centrom u Splitu i nudili im modele suradnje koji su njima bili neprihvatljivi. Sa Sveučilišta su pojasnili i da su iz Spajalice kontaktirali SC u Puli i SC u Šibeniku, a da su se obratili i Zajednici studentskih centara.

– U svim tim obraćanjima predstavnik Spajalice predstavljao se predstavnikom Sveučilišta u Zagrebu, za što od Sveučilišta nije dobio ni usmeno ni pisano dopuštenje. Zajednica studentskih centara ima jasan stav o Spajalici te je odbila bilo kakav oblik suradnje u kojem bi netko protuzakonito ubirao dio prihoda od provizije namijenjene zakonom utvrđenim posrednicima u obavljanju studentskih poslova. Isti takav stav ima i Studentski centar u Sisku koji je kao pilot-projekt bio ugovorno vezan za Spajalicu. Na taj je način sustav testiran u praksi, te se pokazalo da se i u kontaktu predstavnika Spajalice s tvrtkama koje upošljavaju studente, predstavnik Spajalice neovlašteno predstavljao predstavnikom Sveučilišta u Zagrebu. Netočna je tvrdnja da Spajalicu gasi Sveučilište u Zagrebu jer to nije moguće učiniti s obzirom na to da Sveučilište nije većinski vlasnik projekta. Čini se da Spajalica gasi samu sebe jer poslovni model koji nudi nije usklađen s važećim zakonskim okvirom, a dodatno niti ne odgovara studentskim centrima koje podupiru njihova sveučilišta, pa tako Sveučilište u Zagrebu podupire rad SC-a Zagreb, SC-a Varaždin i SC-a Sisak, zaključili su sa Sveučilišta.