Pretraga

Ministar Marić nije ispunio obećanje studentima: Još uvijek nema novog Pravilnika o porezu na dohodak

A- A+

Početkom godine podigla se velika bura u javnosti oko oporezivanja studentske zarade. Kako je predvidio novi Pravilnik o porezu na dohodak, studentska se zarada trebala oporezivati iznad 15.000 kuna. Porezna uprava i vrh Vlade potom su Pravilnik tumačili na način da će se limit obračunavati mjesečno, a oporezivala bi se zarada iznad 5.050 kuna. No, studentski su predstavnici na sastanku s ministrom Marićem sredinom siječnja dogovorili godišnji limit oporezivanja od 60.600 kuna. Prema riječima ministra, Pravilnik je trebao biti objavljen do kraja siječnja. Došla je veljača, ali objave u Narodnim novinama i dalje nema.

Foto: srednja.hr

Nakon sastanka u Ministarstvu financija, ministar Marić pohvalio se konstruktivnim razgovorom sa studentskim predstavnicima, a istaknuo je da će ubrzati proces donošenja novog, izmijenjenog Pravilnika o porezu na dohodak. 

– Osnovni zaključak je da smo dogovorili neoporezivi iznos od 60.600 kuna na godišnjoj razini, a ne kao što je najprije po pravilniku trebalo biti 5.050 kuna mjesečno. Uzeli smo u obzir da kod učenika i studenata postoji isprekidan rad i da je teško gledati zaradu na mjesečnoj razini. Naš je plan bio da Pravilnik donesemo u roku 90 dana, no ubrzat ćemo proces i donijeti ga do kraja siječnja, kazao je tada Marić za N1.

Izdvojeni članak

Nekim studentima već je naplaćen porez za rad preko studentskog ugovora

Iz Porezne uprave šute, a novog Pravilnika jednostavno nema

Zadnjeg dana u siječnju upitali smo Poreznu upravu je li donesen novi, izmijenjeni Pravilnik o porezu na dohodak, no nismo dobili njihov odgovor. Novi Pravilnik s izmijenjenim limitom nije objavljen niti u Narodnim novinama, službenom listu RH. Pretražili smo i web stranice Porezne uprave i Ministarstva financija, no nismo pronašli novi Pravilnik. Studentski predstavnici koji su bili na dogovoru oko ove problematike nam također potvrđuju da ništa nije objavljeno u Narodnim novinama, ali da je Pravilnik spreman te da ga je ministar potpisao.

Iako je ministar dao obećanje studentima da će novi Pravilnik biti donesen do kraja siječnja, 4. veljače možemo utvrditi kako ministar obećanje nije ispunio. Studentski centri diljem zemlje različito primjenjuju tumačenje Porezne uprave pa tako pojedini poput ispostave karlovačkog SC-a u Zagrebu ne naplaćuju porez i prirez na zarade iznad 5.050kn, dok to varaždinski SC radi, uz napomenu da će studentima biti omogućen reobračun poreza nakon objave novog Pravilnika kojeg i dalje nema.

No, nakon sastanka sa studentskim predstavnicima početkom siječnja, najavljeno je i formiranje tijela na razini Vlade, a koje bi se trebalo baviti reguliranjem rada studenata. Na jučerašnjoj sjednici Vlade, tako je donesena Odluka o osnivanju Radne skupine za izradu nacrta prijedloga zakona kojim će se urediti zapošljavanje i rad učenika i studenata.

Izdvojeni članak

Vlada se predala: Limit oporezivanja ide na 60.600 kuna

Cjelovito uređenje zapošljavanja i rada učenika i studenata 

Kako stoji u odluci, zadaća Radne skupine je izraditi nacrt prijedloga zakona koji će sustavno i cjelovito urediti područje zapošljavanja i rada učenika i studenata. Članovi Radne skupine su: predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavnik Ministarstva financija, predstavnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava, predstavnik učenika, predstavnik studenata i predstavnik studentskih centara. 

S obzirom na brzinu u donošenju navedene odluke, bilo je za očekivati da će istom brzinom biti donešen novi Pravilnik o porezu na dohodak, a s obzirom na obećanje ministra Marića. Studenti će, očito, na novi Pravilnik još morati pričekati.