Pretraga

Osim od novčanih kazni, Ministarstvo odustalo od još jedne dugo tražene izmjene u Zakonu za škole

A- A+

Zakon o odgoju i obrazovanju uskoro će doživjeti svoju šesnaestu izmjenu. Umjesto da donese čitav novi propis, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je u javnu raspravu uputilo tek izmjene postojećeg, a nakon opsežne javne rasprave objavljeno je i izvješće. Ministarstvo je i konačno potvrdilo da se neće uvesti novčane kazne za propuste nastavnika, što je ranije bilo planirano. No iz odgovora Ministarstva vidljivo je i da neće biti promjena u obliku produžne nastave za učenike koji na kraju godine imaju najviše dvije jedinice, mada je ranije bilo predviđeno da se njeno trajanje skrati.

učenik_učionica_nastava

Foto: Unsplash

Nedavno je zaključena javna rasprava oko izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju, a sada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo i izvješće iz kojeg je vidljivo koje će se kritike usvojiti, a koje su odbačene i neće biti implementirane u izmjene Zakona.

Konačno potvrđeno: Neće biti novčanih kazni za nastavnike

Ministarstvo je uoči postavljanja izmjena Zakona na javno savjetovanje predvidjelo devet prekršajnih odredbi zbog kojih bi nastavnici, ako se utvrdi njihova osobna odgovornost, plaćali novčane kazne. Izazvalo je to poprilično veliku pobunu među sindikatima, kao i samim zaposlenicima škola. Još je i prije završetka javne rasprave Ministarstvo sindikatima obećalo povući taj prijedlog, a sada je to i službeno potvrđeno u izvješću u javnoj raspravi.

– Predlagatelj će tijekom izrade završne inačice doraditi tekst prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi na način da se neće uvesti predložene izmjene i dopune Zakona vezane uz novčano kažnjavanje radnika školske ustanove, stoji u odgovoru na jedan od komentara koji je tražio uklanjanje prijedloga o novčanom kažnjavanju.

Izdvojeni članak
ministar znanosti i obrazovnaja radovan fuchs namontiran na fotografiju učionice u zadnju klupu

Ministarstvo odustalo od novčanih kazni za učitelje: ‘To je jedino razumno rješenje’

Čini se da ništa od skraćivanja produžne

No, osim novčanih kazni, čini se da se neće mijenjati niti duljina dopunskog rada, odnosno produžne nastave za učenike koji na kraju nastavne godine imaju najmanje dvije zaključene jedinice. Naime, trenutni Zakon nalaže da produžna traje najmanje 10 sati, ali se se kroz predložene izmjene Zakona to planiralo spustiti na pet sati. No, Ministarstvo sada u izvješću navodi da do ove promjene ipak neće doći.

– Predlagatelj će tijekom izrade završne inačice doraditi tekst prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi na način da se broj sati dopunskoga rada neće mijenjati u odnosu na važeće odredbe Zakona, stoji u odgovoru Ministarstva na komentar koji je predlagao potpuno ukidanje dopunskog rada.

To nije prvi puta da nastavnici traže ukidanje produžne i povratak ljetnog popravnog roka. Kako smo pisali, od uvođenja dopunskog rada, odnosno produžne nastave za učenike koji imaju najmanje dvije zaključene jedinice na kraju godine, broj negativnih ocjena se prepolovio. Nastavnici su u više navrata i kroz peticiju tražili da se takav oblik rada u potpunosti ukine.

Izdvojeni članak

Od uvođenja produžne broj negativnih ocjena se prepolovio: ‘Odbacujemo optužbe na račun učitelja’

Komentari tajnika i nastavnika nisu uvaženi

I ovoga puta, kao i u slučaju savjetovanja oko obrasca procjene za izmjenu Zakona, značajan broj komentara bio je vezan uz status tajnika i voditelja računovodstava. Oni su do 2013. imali isti koeficijent kao i učitelji, nastavnici i stručni suradnici, ali je on te godine smanjen. Tajnici i računovođe smatraju da im se je od tada opseg posla kontinuirano povećavao, ali da se koeficijent nije vratio na razinu onog koji imaju nastavnici i stručni suradnici. Sudionici javne rasprave koji to sada traže dobili su odgovor Ministarstva kako to nije predmet ovih izmjena.

Podsjetimo i kako će koeficijenti svakako biti tema u javnom prostoru idućih mjeseci, budući da država mora donijeti novu Uredbu o koeficijentima. Neslužbeno smo doznali za koliko bi se oni trebali povećati, o čemu detaljnije možete čitati ovdje.

Izdvojeni članak
euro, kalkulator

Nastavnike očekuje rast koeficijenata: Doznajemo koliko bi to povećanje moglo iznositi

Neki ne žele da se izostanci opravdavaju putem e-Dnevnika

Novost predviđena izmjenom zakona je i uvođenje nove funkcionalnosti u e-Dnevnik – roditelji će po novom izostanke moći opravdavati putem te aplikacije. I na tu je predloženu izmjenu bilo zamjerki – neki nastavnici ne žele da se ova funkcionalnost uvede, uz obrazloženje da će tako doći do smanjenja kontakta uživo roditelja i razrednika.

No, Ministarstvo te komentare nije prihvatilo. Kako su naveli u svom odgovoru, zakonski akti ionako obvezuju roditelje na dolazak na roditeljske sastanke i individualne informativne razgovore s razrednikom na kojima ima pravo uvida u pisane i druge radove te ocjene djeteta.

Izdvojeni članak
Učiteljica ocjenjuje ispit

Sindikat pokrenuo peticiju protiv izmjena Zakona: Nedopustivo im je da ravnatelji ocjenjuju nastavnike

Ovo će biti već 16. izmjena Zakona

Pisali smo već nekoliko puta da se novi Zakon o odgoju i obrazovanju najavljuje već par godina. Još u listopadu 2021. održan je prvi sastanak radne skupine koja je trebala izraditi nacrt tog novog Zakona, jer se postojeći od donošenja 2008. godine mijenjao čak 15 puta. Ipak, barem za sada, od donošenja potpuno novog ključnog akta za osnovne i srednje škole u 2023. se odustalo. Mnogi sudionici javne rasprave zamjeraju to trenutnoj garnituri u Ministarstvu.

– 16 puta izmjene, znate da je protuzakonito mijenjati zakon toliko puta. Treba ići u potpuno novi propis i zakon koji će napokon usmjeriti obrazovanje na pravi put, jedan je od nekolicine komentara na ovu temu.

Iz Ministarstva se, pak pravdaju: Nacionalnim planom oporavka i otpornosti u komponenti država se obvezala se donijeti izmjene zakonodavnog okvira vezano uz reformske procese. No, malo su ih pritisnuli rokovi – zakone su morali izmijeniti do posljednjeg kvartala u 2023. pa sada izmjene moraju raditi po hitnom postupku.