Pretraga

Sveučilište u Zadru dobilo 67 milijuna kuna za izgradnju studentske menze i paviljona

A- A+

Sveučilište u Zadru još od 2011. priprema se za izgradnju studentske menze i paviljona. Potrebne financije bile su jedna od prepreka koja je nestala potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju studentske menze sa studentskim paviljonima u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru. Useljenje u nove paviljone očekujemo u akademskoj godini 2020./2021.

Sveučilište u Zadru | Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Sveučilište u Zadru je s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potpisalo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru“. Ugovor je potpisan u prezentacijskom centru “Podzemni grad Paklenice“ Nacionalnog parka Paklenica.

Izdvojeni članak

Gdje i kako žive studenti u Zadru te zašto još uvijek nije počela gradnja novog kampusa?

Sveučilištu su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 67.433.433,38 kune. Budući da je ukupna procijenjena vrijednost projekta 74.480.127,22 kune, ostatak potrebnog novca Sveučilište je osiguralo od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Sveučilište u Zadru predalo je projektnu prijavu “Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru” još 24. listopada 2017. u Središnju agenciju za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i to u svrhu financiranja projekta izgradnje i opremanja putem poziva na dostavu projektnih prijedloga u ograničenom postupku dodjele bespovratnih sredstava MRRFEU „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju KK.09.1.2.01“, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Foto: Press – razvoj.gov.hr

– Izgradnja studentske menze sa studentskim paviljonima donosi veliku novostvorenu vrijednost našem Sveučilištu, ne samo kroz gradnju zgrada, već i stvaranje kvalitetnijeg okvira za boravak stotina studenata, budućih nositelja ovog društva, pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, kojima ćemo pružiti bolje uvjete za studiranje. Taj intelektualni kapital veliki je dobitak i za grad Zadar, u kojem mnogi od njih po završetku studija nastavljaju svoju profesionalnu karijeru,  izjavila je nakon potpisa ugovora rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

– Naš Grad u gradu, kojeg čini 5.500 studenata i 450 profesora, nastavit će rasti i kroz projekte koji će slijediti ovome – izgradnju zgrade namijenjene odjelima koji izvode znanstvena istraživanja i studijske programe iz STEM područja, servisnih sadržaja za studente u kompleksu Novog kampusa, obnovu stare Tehničke škole, obnovu i prenamjenu jednog od vojnih objekata na otoku Molatu u sklopu programa Arhipelogos… Usmjereni smo na daljnje korištenje fondova kojima bi se intenzivnije nastavila izgradnja drugih prostora sveučilišnog kampusa, dodala je Vican.

Razdoblje financiranja projekta započinje stupanjem na snagu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i traje najdulje 18 mjeseci od datuma završetka razdoblja provedbe projekta.

Izdvojeni članak

[MODNI KOLEGIJ] Zaputili smo se u toplije krajeve i posjetili Sveučilište u Zadru, pogledajte njihovu modu

Budu li svi uvjeti tijekom pripreme, izgradnje i opremanja pravovremeno zadovoljeni, očekuje se da će prvi stanari studentskih paviljona moći useliti u akademskoj godini 2020.-2021.

U novoj zgradi studentske menze sa studentskim paviljonima u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru bit će smješteno ukupno 284 studentice i studenta. Zgrada će imati tri paviljona za smještaj s ukupno šest jednokrevetnih, 91 dvokrevetne i 32 trokrevetne sobe, te menzu s 500 sjedećih mjesta i 3.800 posluženih obroka po danu, kao i dodatne sadržaje – prostor za učenje i dnevni boravak, praonica, spremišta i čajne kuhinje.