Pretraga

Trebaju li faksevi imati pravila odijevanja? Preko 2.000 ljudi nam dalo odgovor, evo rezultati ankete

Trebaju li fakulteti imati posebna pravila odijevanja? Pitali smo vas to u anketi na srednja.hr, a vas preko 2.000 nam je dalo odgovor. Mišljenja su podijeljena, no možemo zaključiti da većina naših ispitanika podrazumijeva da postoji odjeća koja je primjerena za predavanja.

mladić u kratkim hlačama

Ilustracija: Unsplash

Je li odjeća bitna za fakultet? Trebaju li nam posebna pravila odijevanja za predavanja? Ovih dana na srednja.hr proveli smo anketu i pitali vas – točno to.

Izdvojeni članak
muška odijela

Pojedini faksevi imaju stroga pravila odijevanja: Brane dekoltiranu i pripijenu odjeću, ali i sunčane naočale na glavi

Posebna pravila odijevanja? Mišljenja su podijeljena

U anketi je sudjelovalo 2.057 ispitanika, a mišljenja su podijeljena. Točno 697 ispitanika smatra da fakulteti trebaju imati pravila odijevanja jer mora znati kultura i red. Njih 749 smatra da ne treba pisati posebna pravila jer se zna kako se odijeva za predavanja.

Visok broj ispitanika, njih 561 smatra da fakulteti ne trebaju imati ikakva pravila za odijevanje već svatko ima pravo izgledati kako želi, dok 50 ispitanika kaže da nije sigurno oko svojeg stava o ovom pitanju.

Iako su mišljenja podijeljena, možemo zaključiti da većina ispitanika podrazumijeva da postoji odjeća primjerena za fakultet; vas 1.446 smatra da ili trebaju postojati pisana pravila ili se nepisano zna kako se odijeva za faks. Anketu s rezultatima, kako se mijenjaju u stvarnom vremenu, pogledajte ispod.

Trebaju li fakulteti imati posebna pravila odijevanja za studente?

Pitali smo fakultete imaju li posebna pravila odijevanja

Ovu anketu proveli smo među našim čitateljima nakon priče o pravilima odijevanja na zagrebačkim fakultetima. Fakulteti su u našem obrazovnom sustavu dio sveučilišta, no istovremeno su i samostalne ustanove.

Kao takve imaju pravo donijeti – ili ne donijeti – vlastite pravilnike te između ostaloga regulirati i pitanje ponašanja i odijevanja. Tako primjerice zagrebački Medicinski fakultet propisuje da se studenti moraju odijevati profesionalno kada rade s pacijentima,  a zabranjuju usku i dekoltiranu odjeću. Navode, pak, kako smo pisali, da je sva odjeća dozvoljena dok ne vrijeđa druge osobe, što god to značilo.

Drugi fakulteti koje smo upitali poput Prehrambeno-biotehnološkog i Pravnog fakulteta, nemaju posebna pisana pravila za odijevanje, no uglavnom se referiraju na ‘kulturno ponašanje’ ili pojedine preporuke koje daju studentima, primjerice, u toplim ljetnim mjesecima. Više o toj temi pročitajte u našem tekstu.