Pretraga

Trebate podebljati budžet? Ovo su aktualni natječaji za studentske stipendije

A- A+

Sezona natječaja za studentske stipendije nije još gotova. Natječaja nema puno, ali ih je ipak aktualno nekoliko koji bi pojedinim studentima mogli biti zanimljivi. Od četiri natječaja na koje se možete prijaviti, a koje smo istaknuli u tekstu, zanimljivo je da vam jedan omogućuje studiranje u Kini.

stipendije studenti

Foto: Unsplash

Iako su natječaji za stipendije za koje se prijavljuje najviše studenata prošli, aktualno ih je još nekoliko koji bi  pojedincima mogli biti zanimljivi. U nastavku donosimo četiri natječaja na koje se mogu prijaviti studenti različitih studija, a posebno zanimljivo je i to što vas jedan vodi u daleku Kinu.

Stipendija Narodne Republike Kine

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Narodne Republike Kine u Zagrebu, pozivaju na podnošenje prijava za stipendije Vlade Narodne Republike Kine u akademskoj godini 2024./2025.

Spomenute stipendije dodjeljuju se u okviru hrvatsko-kineske bilateralne suradnje, odnosno u sklopu Bilateralnog programa akademske mobilnosti, a ovim pozivom su hrvatskim državljanima ponuđene stipendije za:

 • cjeloviti prijediplomski studij
 • cjeloviti diplomski studij
 • cjeloviti poslijediplomski doktorski studij
 • stručno usavršavanje u Narodnoj Republici Kini

Stipendije omogućuju pohađanje cjelovitog preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studijskog programa ili jednogodišnje stručno usavršavanje na nekom od 300-tinjak kineskih sveučilišta koja sudjeluju u programu. Stipendija uključuje:

 • pokriven trošak školarine
 • mjesečnu financijsku potporu tijekom boravka u Kini
 • subvencionirani studentski smještaj
 • zdravstvenu zaštitu
 • pokriven trošak prijevoza

Više informacija o ovoj stipendiji i kako se na nju prijaviti, potražite na ovoj stranici. 

Holcim Program stipendiranja ‘Ostavi trag’

Otvoren je natječaj za Holcimovu stipendiju Ostavi trag za 2023./2024. godinu. Natječaj pruža priliku stjecanja iskustva rada u internacionalnom, inovativnom okruženju u Holcim poslovnicama, uključuje rad s mentorom i mogućnost zapošljavanja nakon završetka studija.

Na natječaj se mogu prijaviti redovni studenti preddiplomskih i diplomskih studija iz područja strojarstva, kemije, elektrotehnike, rudarstva, građevine, ekonomije te sigurnosti i zaštite. Rok za prijavu je 17. prosinca, a prijaviti se možete putem ove poveznice.

Izdvojeni članak

Izašli rezultati natječaja za državne STEM stipendije, studenti dobivaju na račun i do 600 eura

Stipendije za studente Medicinskog fakulteta

AMEOS studentima medicine nudi stipendije u iznosu od 282 € u trajanju od najviše četiri godine. Uvjeti za stjecanje stipendije su:

 • poznavanje osnova njemačkoga jezika (najmanje A2-razina)
 • spremnost na daljnje učenje njemačkoga jezika (najmanje B2-razina)
 • spremnost na prihvaćanje radnoga mjesta i specijalizacije nakon studija, u jednoj od AMEOS klinika

Kvalifikacijski razgovori odvijaju se u Bad Ausseeu, u Austriji. Putne troškove preuzima AMEOS. Stipendisti su također u mogućnosti sudjelovati na četverotjednom praktikumu u jednoj od AMEOS klinika do dva puta godišnje (troškove putovanja i smještaja i praktikuma u iznosu od 400 € preuzima AMEOS). Stipendisti mogu biti pozivani na simpozije, a njihov će rad biti redovno praćen i vrednovan.

Informacije o kontaktu za prijavu dostupne su ovdje.

Assist Scholar stipendije

Assist Scholar nudi priliku za studiranje u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se, prema njihovim riječima, može dublje proširiti znanje, razviti talente, iskusiti novu kulturu i stvarati trajna prijateljstva. Stipendije su dostupne najboljim studentima iz cijelog svijeta te omogućuju pohađanje prestižnih privatnih studija u SAD-u i podršku Assist osoblja tijekom cijele razmjene.

Dodatne informacije dostupne su na ovoj poveznici.