Pretraga

Trećina hrvatskih studenata misli da su menze prljave

A- A+

Prema istraživanju Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola u Republici Hrvatskoj, čak trećina hrvatskih studenta nezadovoljno je higijenskim uvjetima u studentskim menzama. Smetaju im nečisti tanjuri i pribor, prljave kuhinje i toaleti.

srednja.hr

Izdvojeni članak

[FOTO] Otvorena prva menza na nekom privatnom fakultetu u Hrvatskoj

Istraživanje na temu studentske prehrane provedeno je na uzorku od 915 studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola. Odgovarajući na pitanje o zadovoljstvu studentskom prehranom, 35 % ispitanih ocijenilo ju je osrednjom. Zadovoljni su pak omjerom cijene i kvalitete. Čak 64,5 % ispitanih smatra kako omjer potrošenog i dobivenog u hrvatskim menzama zadovoljavajuć. Trećina pak navodi kako im je hrana bezukusna, hladna i neraznolika.

Tri do četiri studenta zadovoljni su osobljem u menzama

Velik problem studentima su i higijenski standardi. Čak 32% ispitanih nije zadovoljno higijenom u menzama, navodeći kako osoblje često ne nosi zaštitne kape i rukavice a studenti u hrani nalaze dlake, staklo i insekte. 

Praktički tri od četiri studenta (73.8%) izrazilo je zadovoljstvo osobljem. Ipak, 38% doživjelo je neugodnosti poput vrijeđanja i neprimjerenog ponašanja, navodi se u priopćenju Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola.

-Iako se stvari pomiču na bolje po pitanju cjelokupnog studentskog standarda, potrebno je uložiti znatno više sredstava i energije u ispravljanje brojnih nedostataka u sustavu, budući da i tu kaskamo za standardom Europske Unije, izjavila je voditeljica Ureda za studentski standard i kvalitetu, Ivona Rebrović.

Izdvojeni članak

Otvaraju se dvije nove menze u Splitu!

‘Menze su uglavnom ok’

Povodom ovog istraživanja raspitali smo se kod studenata o njihovim iskustvima o čistoći menza.

– Moja iskustva su generalno dobra. Menze u Rijeci su čiste i nisam imao neugodnosti po pitanju higijene. Jedan moj frend je navodno našao čik u juhi jednom, ali to ne mogu potvrditi, ispričao nam je Zvonimir, student strojarstva iz Rijeke.

Student Filozofskog fakulteta iz Zagreba, ima različita iskustva u različitim menzama.

– Ne idem često u menze, ali su mi generalno u redu. Ok mi je recimo na FSB-u. U SC-u mi se iskreno malo gadi, ali ne znam objasniti zašto. Možda zato jer je interijer star pa imam osjećaj kao da sam u vojsci, rekao nam je Ivan, student povijesti iz Zagreba.

Ornela pak stanje u menzama vidi slično kao većina ispitanih u istraživanju.

– Moja iskustva su zadovoljavajuća. Idem najviše na FER i na Cvjetno i nikada nisam imala nekakav prigovor. Sve je čisto tamo gdje ja jedem, ispričala je Ornela, studentica povijesti umjetnosti iz Varaždina.

Na sljedećem linku pogledajte kako smo prošle godine mi rangirali zagrebačke menze prema nekoliko kriterija, poput higijene, ambijenta, gužve. U ocjenu svake menze smo uvrstili i nekoliko studentskih stavova.