Pretraga

Tuga zavladala Medicinskim fakultetom: Preminuo redoviti profesor i ugledni psihijatar

A- A+

Jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara prof. dr. sc. Vlado Jukić preminuo je protekle nedjelje nakon teške bolesti. Osim što je bio najdugovječniji ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, bio je redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a predavao je i na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Medicinski fakultet u Zagrebu oprašta se od jednog od najpoznatijih psihijatara u Hrvatskoj, Vlade Jukića, koji je preminuo jučer.

Izdvojeni članak

Bivši profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te u Klasičnoj gimnaziji preminuo u 72. godini

– Nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu je danas 3. ožujka 2019.g. umro jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara prof. dr. sc. Vlado Jukić, redoviti profesor u trajnom zvanju našeg Fakulteta i najdugovječniji ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče. Vlado Jukić rođen je 1951. godine u Posušju, u BiH. Medicinski fakultet završio je u Zagrebu 1976. godine, a specijalistički ispit iz psihijatrije položio je 1982. Završio je postdiplomski studij iz forenzičke psihijatrije i edukaciju iz bračne i obiteljske psihoterapije, a prošao je i niz dugih edukacija iz raznih područja psihijatrije. Subspecijalist je iz forenzičke i socijalne psihijatrije, a bio je redovni profesor psihijatrije i na Medicinskom fakultetu u Mostaru. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu, na studiju za socijalni rad predavao je socijalnu psihijatriju i socijalni rad i bolesti ovisnosti, priopćili su s Medicinskog.

Jukić je do sada objavio oko 200 stručnih i znanstvenih radova te je bio urednik i koautor jedanaest knjiga. Od njega su se oprostili i kolege iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

– Kao osoba iznimno širokih obzora i interesa, u potpunosti predan svome zvanju utjecao je ne samo na položaj i mjesto suvremene hrvatske psihijatrije, već je svojim radom zadužio i širu društvenu zajednicu. Bio je neumoran borac za prava osoba s duševnim smetnjama i pokretač ideje o proglašenju Dana prava osoba s duševnim smetnjama. Unatoč svemu tome, prof.dr.sc. Vlado Jukić ostat će upamćen kao zasigurno najuspješniji i najdugovječniji ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče. Njegovom smrću završava jedno značajno razdoblje hrvatske psihijatrije u kojoj je prof. Jukić ostavio neizbrisiv trag, poručuju iz Klinike.