Pretraga

U najvećem studentskom domu menze već zatvorene, studenti bijesni: ‘Jadno je sve skupa’

Nije neobično da se pojedine menze zatvore za blagdane ili rade prema prilagođenom radnom vremenu. No rijetko se kada događa da studentski restorani zatvore svoja vrata i nekoliko dana uoči blagdana, dok studentima još traju predavanja na fakultetima. Zato su stanari najvećeg studentskog doma, Studentskog doma Stjepan Radić – Sava, ostali poprilično šokirani što su već u srijedu navečer naišli na zatvorena vrata svih menzi u sklopu doma.

Cijepljenje studenata SD Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Ako živite u studentskom domu ili ste ga barem jednom posjetili, dobro ste upoznati s time da su mogućnosti pripreme ručka ili obroka unutar doma, gdje čitav kat dijeli jednu ili dvije čajne kuhinjice, poprilično ograničene. Pozitivno je to što u sklopu većine studentskih domova postoji menza. Među paviljonima onog najvećeg u Hrvatskoj, Studentskog doma Stjepan Radić u kojem stanuje preko četiri tisuće osoba, smješteno je više restorana. No, stanarima to trenutno ne znači puno. Naime, sve tri menze na Savi od sinoć su zatvorene. Posljednji obrok koji se ondje posluživao bio je ručak u srijedu.

‘Nas tretiraju kao izvor kapitala, pa onda nije ni bitno kakvo je stanje s ljudske strane’

Nije neobično da dio studentskih restorana mijenja svoje radno vrijeme ili se u potpunosti zatvara za blagdane, no to se rijetko kada događa dok studentima još traje nastava i dok su akademske obveze još uvijek u punom jeku.

Zato je vijest o zatvaranju menzi na Savi razljutila mnoge stanare. Jedan od njih je tako u Facebook grupi doma opisao kako problem leži u činjenici da je popriličan broj studenata bolestan, što im otežava odlazak do neke druge menze, primjerice one u domu na Cvjetnom. Nama se, pak, oko ovog problema javio student David.

– Upravi doma se nismo direktno žalili, već je ovaj post bio nagao i spontan (spomenuta objava u grupi doma, op.a.) s obzirom na to da je i takva situacija. Što se tiče Cvjetnog, ne radi se samo o putovanju, već principu. Ovo je glavni, najveći grad u Hrvatskoj, te zatvaranjem veće menze dolazi do ogromnih gužvi u preostalim menzama. A što se mene osobno tiče, smatram da je tako jadno sve skupa. Način na koji se konstantno pokušava zaraditi na nama studentima. Ovisimo o sustavu, a oni nas tretiraju kao izvor kapitala, pa onda nije ni bitno kakvo je stanje s ljudske strane – od problema s crvima u hrani, do ove situacije, ističe David.

Izdvojeni članak

Državni inspektorat posjetio menzu na Savi: Evo koje su nepravilnosti otkrivene

Niti jedna menza SC-a Zagreb ne radi za Badnjak, Božić, Štefanje, Staru i Novu godinu

Kako stoji u obavijesti Studentskog centra Zagreb, od 21. prosinca s radom su prestali restorani u SD Stjepan Radić, ali i menze FSB, TTF, Filozofski, TVZ i Express restoran u sklopu SC-a. Od ovog četvrtka neće raditi ZUK Borongaj, Ekonomija, Veterina, Agronomija – Šumarstvo i Medicina, a zaključno s ručkom prestaje raditi i restoran u SD Lašćina. Od petka, 23. prosinca, ne radi obična linija u SC-u i menza RGN-a i PBF-a.

Restorani SC-a Zagreb uopće ne rade 24., 25., 26., i 31. prosinca i 1. siječnja.

U obavijesti SC-a stoji da je od 27. do 30. prosinca dežurni restoran onaj u SD Cvjetno naselje, a od 2. do 8. siječnja dežurni je restoran onaj u SD Stjepan Radić. Od 9. siječnja 2023. godine svi restorani rade po uobičajenom radnom vremenu.

Kako je u drugim većim gradovima?

Studentski centar Split obavijestio je studente da s radom u četvrtak prestaje samo kantina na Filozofskom, koja će svoja vrata ponovno otvoriti 9. siječnja. U petak restoran Kampus, Index, Hostel Spinut i zalogajnica B.B. rade do 17 sati. Očekivano, u petak i svi ostali restorani SC-a Split prestaju s radom.

U ponedjeljak, 2. siječnja, u Splitu se otvaraju restorani FGAG, Medicina i Hostel Spinut. FGAG radi do 21 sat, Medicina popodne do 15 sati dok restoran Hostel Spinut radi do 21 sat. I u Splitu će sve menze od 9. siječnja raditi uobičajeno.

I Studentski centar Rijeka objavio je  radno vrijeme svojih ugostiteljskih objekata od 25. prosinca. Restoran Kampus radi od 11 do 19 sati, s time da pizzeria i caffe pult ne rade. Restoran Mini otvoren je od 11 do 19 sati, a ni ondje ne radi pizzeria. Restoran Index u Rijeci radit će do 24. prosinca do 16 sati. Spomenuta tri restorana rade od 7. siječnja po redovitom radnom vremenu. Bistro Mul, Bistro Pomorac, Bistro PRAVRI, Bistro RITEH, Bistro EFRI, Buffett Start, Buffett Medicinar i Kantina Dentina prestaju raditi u petak 23. prosinca, a otvaraju se 7. siječnja.