Pretraga

U SC-u ‘napumpan’ dug Kulture promjene

A- A+

Sanacija Studentskog centra u Zagrebu pokrenuta je prije nepuna dva mjeseca, no vidljivog napretka u smanjivanju višemilijunskog duga još uvijek nema. Budući da se sektor Kulture promjene prozvao jednim od glavnih krivaca u nagomilavanju dugova, pomoćnica ravnatelja za Kulturu Nataša Rajković je progovorila o optužbama i, prema njenim riječima, lažnim brojkama koje se vežu uz kulturni sektor SC-a.

Kako je u osam godina upravljanja Studentskim centrom u Zagrebu, bivši ravnatelj Niko Vidović nagomilao dug od 121 milijun kuna, u siječnju je Vlada RH donijela Odluku o sanaciji. Budući da je MZOS također krivac za višemilijunski dug, mnogi su se pobunili zašto će upravo navedeno ministarstvo provesti sanaciju, a ne Sveučilište koje je ujedno osnivač SC-a. Među onima koji su se pobunili našli su se i zaposlenici Kulture promjene SC-a, prvenstveno zato što je upravo kulturni sektor naveden kao glavni krivac za dug. Pomoćnica ravnatelja za Kulturu Nataša Rajković progovorila je o optužbama i trenutnom stanju u Sudentskom centru.

Izdvojeni članak

Detektivi pratili i istraživali zaposlenike SC-a

Brojke su ‘napumpane’

– Netočni su navodi kako je za sanaciju SC-a Kultura najveći krivac. Mi smo u posljednjih nekoliko godina smanjili dugovanje, a ne povećali. U dug koji nam se pripisuje dodani su troškovi grijanja i struje, stoga su stvarne brojke znatno manje od onih koje kruže u javnosti, izjavila je Rajković.

Svoju tvrdnju pomoćnica ravnatelja obrazložila je činjenicom da se Program financira od strane Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Europske Unije, kao i da se zna dogoditi da im neko inozemno ministarstvo ponudi financijska sredstva, kao što je bio slučaj s Belgijom. Rajković je uz Vidovića na meti nezadovoljnih anonimnih radnika koji vode profil na Facebooku ‘Zagrebači Studentski Centar’ koji također tvrde kako je upravo spomenuti dvojac odveo SC u propast. Međutim, voditeljica Programa Kulture ističe kako je riječ o apsurdu, jer kulturni sektor zahvaljujući navedenom načinu financiranja nije u mogućnosti nabiti ‘napumpani’ trošak.

‘U rangu smo s Gavellom ili ZKM-om’

Kad je u pitanju kvaliteta Kulture promjene, Rajković ima samo riječi hvale. – Mi imamo sveukupno 53 zaposlenika, a među njima su i profesionalni tehničari, stoga možda nismo u rangu s Hrvatskim narodnim kazalištem, ali se sigurno možemo usporediti s Gavellom ili ZKM-om, izjavila je ističući kako budućnost projekata koji su financirani iz EU fondova nije upitna, ma kakva situacija bila u SC-u.

Budući da su sanacijom bili najavljeni otkazi te da kruže priče o zamjeni pomoćnice ravnatelja za Kulturu, Rajković tvrdi kako nije upoznata s tim, to jest dovođenje njenog imena u negativnu konotaciju nije joj ugrozilo radno mjesto kao ni kulturni sektor SC-a,